Теми статей
Обрати теми

Вибираємо консолідований податок на прибуток — повідомляємо про це до 1 липня податківців

Редакція ПБО
Стаття

Вибираємо консолідований податок на прибуток — повідомляємо про це до 1 липня податківців

 

Як відомо, платники податків, які мають філії, порядок сплати податку на прибуток — відокремлено (кожна філія сама за себе) чи консолідовано (головним підприємством за кожну філію) — можуть вибирати самостійно. Причому про прийняте з цього приводу рішення необхідно до 1 липня повідомити податківців. А тому, зважаючи на наближення такої граничної дати, на важливих моментах, пов'язаних зі сплатою консолідованого податку на прибуток, ми вирішили зупинитися докладніше.

Людмила СОЛОШЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про податок на прибуток — Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Наказ № 36 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми Розрахунку податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства та форми Повідомлення платника податку про прийняття рішення щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства» від 24.01.2011 р. № 36.

 

Насамперед зауважимо, що ПКУ в числі платників податку на прибуток називає як суб'єктів господарювання — юридичних осіб (п.п. 133.1.1 ПКУ), так і їх відокремлені підрозділи (п.п. 133.1.5 ПКУ). При цьому порядок сплати податку на прибуток підприємством, що має в своєму складі відокремлені підрозділи (філії), обумовлено п. 152.4 ПКУ. Так, згідно з цим пунктом підприємство, що має філії, розташовані на території іншої територіальної громади*, може сплачувати податок на прибуток одним із таких способів:

— відокремлено, у загальновстановленому порядку — у такому разі філії сплачують податок на прибуток кожна «сама за себе» самостійно;

— консолідований — у цьому випадку податок на прибуток «за себе» та «за філії» (за їх місцезнаходженням) сплачує головне підприємство.

* Що стосується філій, розташованих на території однієї з головним підприємством громади, то вони, вважаємо, як і раніше, разом із головним підприємством повинні розглядатися єдиним платником податку на прибуток (далі у статті, зазначаючи про філії, матимемо на увазі філії, розташовані на території інших, ніж головне підприємство, територіальних громад). Про місце розташування філій (територіальний критерій) при сплаті податку на прибуток докладніше див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 47, с. 37.

Який зі способів сплати податку на прибуток вибрати — вирішує підприємство. При цьому про зроблений вибір підприємство обов'язково повинне повідомити контролюючі податкові органи на місцях у порядку, який детальніше розглянемо далі.

 

Консолідований податок на прибуток: порядок переходу

Порядок переходу на сплату консолідованого податку на прибуток обумовлено абзацом четвертим п. 152.4 ПКУ. Так, згідно з цим пунктом платник податків, який має філії, розташовані на території іншої, ніж такий платник податків, територіальної громади, та який вирішив з наступного року сплачувати консолідований податок на прибуток, повинен до 1 липня поточного року повідомити про це податкові органи за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням своїх філій, направивши їм Повідомлення платника податку про прийняття рішення про сплату консолідованого податку на прибуток підприємства (далі — повідомлення) , за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36.

Отже, щоб перейти, наприклад, на сплату консолідованого податку з наступного, 2013 року, підприємство повинне подати повідомлення про це податковим органам до 1 липня 2012 року (фактично — не пізніше «робочого» 29 червня поточного року).

При цьому слід мати на увазі, що:

— подавши повідомлення, перейти на сплату консолідованого податку підприємство, що має філії, зможе тільки з початку наступного звітного року;

змінювати вибраний порядок сплати податку на прибуток протягом року не дозволяється;

— вибраний порядок сплати податку застосовується платником податків до зміни такого рішення та не потребує щорічного підтвердження. Тому кожного разу підтверджувати статус консолідованого платника податку на прибуток (скажімо, шляхом щорічного подання податковим органам до 1 липня повідомлень) підприємству не потрібно, а необхідність у сповіщенні податкових органів у підприємства виникне тільки в разі зміни порядку сплати податку (тобто прийняття з цього приводу іншого рішення — відмови від консолідованого податку та переходу на загальний порядок сплати податку на прибуток).

Принагідно зауважимо, що в такому ж порядку відбувається і зворотний перехід (повернення) з консолідованого податку на загальний порядок сплати податку на прибуток. Як роз'яснювалося з цього приводу в консультації з розділу 110.04 Єдиної бази податкових знань, розміщеної на сайті ДПСУ (далі — ЄБПЗ), про своє рішення сплачувати з майбутнього звітного року податок на прибуток у загальному порядку (тобто кожною філією за себе самостійно) платник податків також повинен повідомити податкові органи за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням своїх філій у той самий строк — до 1 липня поточного звітного року. Щоправда, у цьому випадку, слід зауважити, спеціальної форми повідомлення не передбачено. Тому подати його, вочевидь, платнику податків доведеться в довільній формі.

 

Якщо відкриваються нові філії

Слід зауважити, що прийняте підприємством щодо порядку сплати податку на прибуток рішення охоплює в цілому всю діяльність суб'єкта господарювання та всі його підрозділи, у тому числі й «майбутні» — ті, які тільки відкриватимуться в подальшому. Як уточнюється в абзаці п'ятому п. 152.4 ПКУ з цього приводу, рішення про сплату консолідованого податку поширюється також на відокремлені підрозділи, створені таким платником податків протягом будь-якого часу після такого повідомлення. Тому якщо філія, припустимо, відкривається підприємством, яке, наприклад, уже має філії та сплачує консолідований податок, то консолідований податок автоматично також сплачуватиметься і за нову філію, створену підприємством, — тобто оподаткування філії в цьому випадку підпорядковується загальновстановленим по підприємству правилам.

 

Якщо у «безфілійного» платника податків філії тільки створюються

Дещо інший (причому більш «прискорений») порядок переходу на консолідований податок передбачено для діючих «безфілійних» платників податків, відокремлені підрозділи в яких тільки створюються. Так, згідно з абзацом шостим п. 152.4 ПКУ якщо на 1 січня звітного року підприємство не мало відокремлених підрозділів, але створює їх у будь-який час протягом звітного року, то таке підприємство може перейти на сплату консолідованого податку вже в такому поточному звітному році. Для цього платник податків, який уперше відкриває в поточному році філії та вирішив сплачувати консолідований податок на прибуток, повинен повідомити податкові органи про прийняття такого рішення протягом 20 днів із моменту його прийняття. У зв'язку з цим підприємству, що тільки створює філії, з питанням про те, як саме сплачувати податок на прибуток у році створення філій, звісно, краще визначитися із самого початку.

Таким чином, діючі платники податків, які вперше відкривають філії, можуть відразу стати платниками консолідованого податку на прибуток — уже в поточному році створення філії (чекати, наприклад, після повідомлення податківців початку наступного року для переходу на консолідований податок їм не потрібно).

Причому в разі обрання консолідованого податку на прибуток такий порядок сплати податку також зберігається за платником податків до зміни ним рішення щодо цього та не потребує періодичного (щорічного) підтвердження. Тому щороку підтверджувати перебування на консолідованому податку підприємству, яке відкрило філію, не потрібно (статус консолідованого платника податку на прибуток зберігається за ним автоматично — допоки платником податків не буде прийнято інше рішення із цього приводу).

 

Чи можуть платниками консолідованого податку стати новостворені суб'єкти господарювання, які відкриваються з філіями?

Відразу зауважимо: прямих норм, що регулюють таку ситуацію, п. 152.4 ПКУ не містить (у ньому, як уже зазначалося, є тільки «дозвільне» застереження щодо вже діючих платників податків, які відкривають згодом філії вперше , — перейти на консолідований податок вони можуть уже в році відкриття філії).

До речі, раніше в «докодексні» часи, коли цей момент також був неврегульованим і в Законі про податок на прибуток, податківці висловлювалися проти можливості сплати консолідованого податку на прибуток новоствореним підприємством з філіями протягом першого року діяльності (лист ДПАУ від 21.04.2005 р. № 3335/6/12-0216; консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 32, с. 20).

У ситуації, що склалася, на тлі існуючих норм п. 152.4 ПКУ також можна зробити висновок про те, що в перший рік діяльності головне підприємство та його філії перейти на сплату консолідованого податку на прибуток не можуть (сплачувати податок на прибуток у перший рік роботи вони повинні за загальними правилами). За таких обставин для підприємства, що, припустимо, відкривається в ІІ півріччі, можливість сплати консолідованого податку (з урахуванням відведеного до 1 липня строку подання повідомлення) взагалі відсовується аж на весь наступний рік, що, звісно, навряд чи можна назвати справедливим.

У цьому сенсі підприємству, яке бажає швидше стати консолідованим платником податку на прибуток, можна порадити, за можливості, усе ж орієнтуватися на положення абзацу шостого п. 152.4 ПКУ та скоординувати свою діяльність з нормами цього пункту — тобто, приміром, приурочити своє (причому поки що «безфілійне») відкриття до кінця звітного року, а філії відкрити вже в наступному звітному році. Тоді, відкривши з наступного року філії, підприємство зможе сплачувати консолідований податок на прибуток безперешкодно.

 

Розрахунок сплачуваних сум податку (за філії і головне підприємство)

Порядок розрахунку суми податку, що сплачується головним підприємством за філії, обумовлено абзацом третім п. 152.4 ПКУ . Так, сума податку на прибуток філії (ППф) за відповідний звітний (податковий) період визначається розрахунково — виходячи із загальної суми податку, нарахованого платником податків (ППзаг), розподіленої пропорційно питомій вазі суми витрат філії такого платника податків (Вф) у загальній сумі витрат цього платника податків (Взаг), тобто

img 1 

Отже, розрахувавши за підсумками звітного періоду загальну суму зобов'язань з податку на прибуток, платник податків, по суті, потім розподіляє її (пропорційно витратам, що виникли) на суму, що підлягає сплаті «за себе», та за кожну зі своїх філій. При цьому простежується така залежність: величина податку на прибуток, що сплачується за філію, буде тим більше, чим більше виявляться податкові витрати філії.

Щодо власне розрахунку, що проводиться, зазначимо, що:

— витрати (як загальні, так і філії) формуються з урахуванням положень ст. 138 ПКУ (тобто витрат операційної діяльності та інших витрат), уключаючи амортизацію, оскільки амортизація згідно з класифікацією, закладеною до ПКУ, є також складовою витрат;

— як роз'яснювалося в консультації з розділу 110.04 ЄБПЗ, філії наділяються майном підприємства та повинні вести податковий облік основних засобів та нараховувати амортизацію окремо від головного підприємства. При цьому, на наш погляд, підхід до нарахування амортизації повинен зберегтися та, як і в колишні «докодексні» часи, до витрат філії має потрапляти амортизація основних засобів, виділених філії головним підприємством, розташованих за місцезнаходженням філії. Хоча, наприклад, у листі ДПАУ від 11.11.2011 р. № 5402/6/15-1215 та консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 2, с. 8 ішлося про те, що право на нарахування амортизації має той платник податків, який фактично поніс витрати на придбання основних засобів та в якого вони обліковуються на балансі. Проте такий підхід в ситуації з філіями нам здається не зовсім коректним;

— протягом року витрати (Вф та Взаг — тобто і чисельник, і знаменник дробу) беруться наростаючим підсумком. При цьому показник Взаг — це сума витрат по підприємству в цілому, з урахуванням діяльності його філій.

Обчислені в такий спосіб суми податків «за філії» платник податків за підсумками звітного періоду відповідно сплачує до держбюджету через казначейські рахунки територіальних громад, де розташовані філії. При цьому «за себе» головне підприємство перераховує суму податку, зменшену на суму податку, сплаченого «за філії».

І ще один момент. Оскільки податок на прибуток і «за себе», і «за філії» в цьому випадку сплачує безпосередньо головне підприємство, то саме головне підприємство і несе відповідальність за своєчасну та повну сплату податку за свої філії (абзац восьмий п. 152.4 ПКУ). У зв'язку з цим саме до головного підприємства (а не до філії) можуть застосовуватися відповідні штрафні санкції (на що також у минулому зверталася увага, наприклад, у листі ДПАУ від 19.09.2009 р. № 20375/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 84, а також у консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 20, с. 19).

 

Консолідована звітність (головного підприємства і філій)

У разі сплати консолідованого податку:

(1) головне підприємство подає податковим органам за своїм місцезнаходженням декларацію з податку на прибуток (консолідовану — з проставлянням відмітки про це в полі 1 декларації, а також проставлянням у цьому ж полі 1 другої відмітки — щодо виду декларації: «звітна» або «звітна нова», консультація в розділі 110.30.03 ЄБПЗ). Разом із такою декларацією головне підприємство подає додаток ЗП, в якому відображається сума податку, що сплачується «за філії», яка зменшує, у свою чергу, податкові зобов'язання головного підприємства.

Крім того, також головне підприємство щодо своїх філій складає Розрахунки податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства (за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36, далі — Розрахунки), в яких відображається сума податку, що підлягає сплаті за кожну з філій. За кожною філією складається окремий Розрахунок, тому Розрахунків у підприємства буде стільки, скільки філій воно має. Розрахунок підписується головним бухгалтером та керівником головного підприємства, а також керівником філії (консультація в розділі 110.04 ЄБПЗ). При цьому, як і декларація з податку на прибуток, Розрахунки складаються наростаючим підсумком з початку року;

(2) відповідно філії подають податковим органам за своїм місцезнаходженням складені головним підприємством Розрахунки податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства (консультація в розділі 110.04 ЄБПЗ). Розрахунки подаються філіями до податкових органів щоквартально у ті самі строки, що і декларація з податку на прибуток підприємства — тобто протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, незалежно від того, виникло у звітному періоді консолідоване податкове зобов'язання чи ні. У разі незаповнення того чи іншого рядка, у ньому проставляється прокреслення.

Зауважимо: у разі ліквідації філії в середині звітного періоду в Розрахунку, як роз'яснювалося в розділі 110.04 ЄБПЗ, наводяться показники роботи філії на дату її ліквідації. Також такі показники враховуються підприємством при складанні «наростаючої» декларації з податку на прибуток до закінчення звітного року. При цьому Розрахунок за місцезнаходженням філії за останній звітний період подається на дату її ліквідації та в подальшому не подається.

Сплату консолідованого податку підприємством, що має філії, та заповнення консолідованої звітності розглянемо на прикладі.

Приклад. Підприємство, що має філії «№ 1» і «№ 2», є платником консолідованого податку на прибуток. При цьому за результатами I кварталу 2012 року показники діяльності підприємства були такими:

 

 грн.

Показник

У цілому по підприємству

з них у тому числі:

по філії «№ 1»

по філії «№ 2»

Податок на прибуток

42000

буде визначено розрахунково

буде визначено розрахунково

Витрати (з урахуванням амортизації)

300000

75000

82140

 

Тоді при складанні головним підприємством консолідованої декларації за I квартал 2012 року додаток ЗП до неї буде заповнено так:

 

Таблиця 1. Зменшення нарахованої суми податку

Показники

Код рядка

Сума

1

2

3

Зменшення нарахованої суми податку (рядок 13.1 + рядок 13.2 + рядок 13.5.1 + рядок 13.6)

13

22000

Сума податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачений суб'єктами господарювання за кордоном, яка зараховується під час сплати ними податку в Україні в розмірі, який не перевищує суми податку, що підлягає сплаті таким платником протягом такого звітного (податкового) періоду

13.1

Сума податку, нарахованого платником податку на прибуток (при консолідованій сплаті) за місцезнаходженням його відокремлених підрозділів

13.2

22000

 

Таблиця 2. Розрахунок податку, що сплачується за місцезнаходженням відокремленого підрозділу

Підрозділи платника податку

Код рядка

Сума витрат

Питома вага
(графа 3/графа 3 рядка А)

Нарахована сума податку
(графа 5 рядка А х
х графа 4)

1

2

3

4

5

Платник податку за консолідованою декларацією

А

300000

х

42000

Відокремлені підрозділи в цілому, у тому числі:

13.2

157140

0,5238*

22000

відокремлений підрозділ

13.2.1

75000

0,2500*

10500

відокремлений підрозділ

13.2.2

82140

0,2738*

11500

* Як роз’яснювалося в консультації, розміщеній у розділі 110.04 ЄБПЗ, чинним законодавством не передбачено обмежень щодо кількості знаків після коми при розрахунку значення питомої ваги витрат відокремлених підрозділів у загальній сумі витрат платника податків. Тому з якою точністю здійснювати розрахунки (тобто з якою кількістю знаків після коми заповнювати графу 4 в таблиці 2 додатка ЗП), платник податків вирішує самостійно (у прикладі дробове значення питомої ваги береться з 4 знаками після коми).

 

У зв’язку з цим підсумкові рядки консолідованої декларації з податку на прибуток за I кварталу 2012 року заповнено так:

 грн.

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х рядок 10/100)

11

42000

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів

12 ТП

Зменшення нарахованої суми податку

13 ЗП

22000

Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)

14

20000

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

15

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду (рядок 14 - рядок 15) (+, -)

16

20000

 

Крім того, за кожною з філій головне підприємство складає Розрахунок податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства (Розрахунок), які виглядають так (Розрахунки складаються на підставі даних таблиці 2 Додатка ЗП):

 

Розрахунок по філії «№ 1»

 грн.

№ з/п

Найменування відокремленого підрозділу

Витрати

Питома вага суми витрат відокремленого підрозділу платника податку в загальній сумі витрат платника податку (гр. 3 р. 2 / гр. 3 р. 1), %

Податкове зобов'я-зання з консолідованого податку на прибуток підприємства

Податкове зобов'я-зання з податку на прибуток підприємства (гр. 4 р. 2 х гр. 5 р. 1 : 100)

Податкове зобов'я-зання з податку на прибуток підприємства за попередній податковий період поточного року

Податкове зобов'я-зання з податку на прибуток підприємства за останній календарний квартал звітного періоду (гр. 6 - гр. 7)

Авансовий внесок з податку на прибуток згідно з підпунктом 153.3.2 пункту 153.3 статті 153 та абзацом дев'ятим пункту 152.4 статті 152 розділу III Податкового кодексу України

Авансовий внесок з податку на прибуток за попередній податковий період поточного року

Авансовий внесок з податку на прибуток за останній календарний квартал звітного періоду (гр. 9 - гр. 10)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

У цілому по юридичній особі

300000

100

42000

Х

Х

Х

Х

Х

Х

2

За місце-знаходженням відокремленого підрозділу

75000

25,00

Х

10500

10500

 

Розрахунок по філії «№ 2»

 грн.

№ з/п

Найменування відокремленого підрозділу

Витрати

Питома вага суми витрат відокремленого підрозділу платника податку в загальній сумі витрат платника податку (гр. 3 р. 2 / гр. 3 р. 1), %

Податкове зобов'я-зання з консолідованого податку на прибуток підприємства

Податкове зобов'я-зання з податку на прибуток підприємства
(гр. 4 р. 2 х гр. 5 р. 1 : 100)

Податкове зобов'я-зання з податку на прибуток підприємства за попередній податковий період поточного року

Податкове зобов'я-зання з податку на прибуток підприємства за останній календарний квартал звітного періоду (гр. 6 - гр. 7)

Авансовий внесок з податку на прибуток згідно з підпунктом 153.3.2 пункту 153.3 статті 153 та абзацом дев'ятим пункту 152.4 статті 152 розділу III Податкового кодексу України

Авансовий внесок з податку на прибуток за попередній податковий період поточного року

Авансовий внесок з податку на прибуток за останній календарний квартал звітного періоду (гр. 9 - гр. 10)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

У цілому по юридичній особі

300000

100

42000

Х

Х

Х

Х

Х

Х

2

За місцезнаходженням відокремленого підрозділу

82140

27,38

Х

11500

11500

 

У результаті за підсумками I кварталу 2012 року сума консолідованого податкового зобов’язання платника податків склала 42000 грн., у тому числі:

— 20000 грн. — сума податку на прибуток, сплаченого головним підприємством;

— 22000 грн. — сума податку на прибуток, сплаченого за філії, у тому числі:

— податок на прибуток у розмірі 10500 грн., сплачений за філію «№ 1» та

— податок на прибуток у розмірі 11500 грн., сплачений за філію «№ 2».

На завершення також звернемо увагу на такі важливі моменти:

— якщо платник консолідованого податку на прибуток виплачує дивіденди, з яких сплачує «дивідендний» авансовий внесок, то згідно з установленими правилами (останній абзац п. 152.4 ПКУ) сума сплачуваного «дивідендного» авансового внеску також розподіляється між головним підприємством та його відокремленими підрозділами за тим самим принципом — пропорційно питомій вазі витрат філії в загальній сумі витрат платника податків. Зокрема, для відображення такої суми «дивідендного» авансового внеску, що сплачується за місцезнаходженням філій, у Розрахунку відведено спеціальні завершальні графи 9 — 11 (зазначимо, що, у свою чергу, в консолідованій декларації з податку на прибуток із загальної суми сплаченого «дивідендного» авансового внеску в окремому рядку 5.1 додатка АВ при цьому, навпаки, виділяється сума авансового внеску, сплачена за місцезнаходженням головного підприємства).

При цьому, як відомо, згідно з п.п. 153.3.3 ПКУ на суму сплаченого авансового внеску платник податків може провести залік — віднести її у зменшення нарахованого податку на прибуток. Проте платнику консолідованого податку на прибуток з філіями в цьому випадку потрібно мати на увазі таке: оскільки за правилами заповнення декларації таке зменшення нарахованої суми податку на прибуток на суму сплаченого «дивідендного» авансового внеску відбувається по підприємству в цілому (шляхом відображення в рядку 13.5 додатка ЗП до декларації), то при складанні «консолідованих» Розрахунків за філіями суму податку, розраховану «за філію» повторно зменшувати на суму авансового внеску, сплаченого за місцезнаходженням філії, не потрібно (консультація в розділі 110.04 ЄБПЗ). Фактично при розподілі загальних податкових зобов’язань та визначенні сум податку, що підлягають сплаті «за філії», у цьому випадку в розрахунку використовується загальна сума податку, нарахованого платником податків, уже зменшена на загальну суму «дивідендного» авансового внеску (див. наприклад, примітку 1 до таблиці 2 додатка ЗП);

— схожа ситуація складається і з оплатою торгових патентів. При визначенні сум податку, що підлягають сплаті «за філії», у розрахунку бере участь (розподіляється) загальна сума податку на прибуток по підприємству, який уже зменшено на вартість торгових патентів по підприємству в цілому (уключаючи вартість торгових патентів, придбаних для відокремлених підрозділів, п. 152.2 ПКУ). Такий розрахунок вартості торгових патентів, що зменшують прибуток від діяльності, що патентується, здійснюється в додатку ТП до декларації загалом по підприємству, без розподілу між відокремленими підрозділами (консультація в розділі 110.30.03 ЄБПЗ). Тому при розрахунку податку на прибуток, що сплачується за філію, повторно зменшувати його на вартість торгових патентів, придбаних для філії не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі