Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Єдиноподатник повертає «стару» передоплату: як прибрати зайві доходи

Редакція ПБО
Стаття

Єдиноподатник повертає «стару» передоплату: як прибрати зайві доходи

 

Приводом для написання статті став черговий лист читача, який цікавиться можливістю коригування доходу при поверненнях в єдиноподатника. Ситуація така: підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 %, у листопаді 2011 року отримало від замовника передоплату за товар. З 01.01.2012 р. підприємство перейшло на нову спрощенку, ставши платником єдиного податку за ставкою 5 %. У квітні 2012 року підприємство здійснило повернення отриманої в листопаді 2011 року передоплати. Як в обліку єдиноподатника здійснити коригування у зв'язку з поверненням передоплати?

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Декларація єдиноподатника-юрособи — Податкова декларація платника єдиного податку, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 р. № 1688.

 

Що говорить ПКУ

Для відповіді на поставлене запитання, насамперед, потрібно визначитися з наслідками повернення передоплати для єдиноподатника-юрособи, що діють сьогодні.

Згідно з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ не включаються до складу доходу платника єдиного податку суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається в результаті повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

При цьому слова з п. 292.11 ПКУ «не включаються» до доходу єдиноподатника слід розуміти як «виключаються» (тобто віднімаються) із доходу єдиноподатника, на це ми неодноразово звертали вашу увагу (див. «Повернення та спрощена система оподаткування» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 100, с. 34, «Доходи єдиноподатника» //
«Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 11).

Отже, сенс наведеної норми, що стосується повернення авансів, передоплат, такий:

— спочатку при продажу товару сума грошових коштів (у тому числі й передоплат), отриманих від покупця, потрапляє до доходу єдиноподатника, з якого сплачується єдиний податок;

— у разі зворотного повернення покупцю грошей суму доходу потрібно зменшити.

 

Що говорять податківці

Як саме це зробити, податківці не пояснюють, а лише зазначають, що на дату повернення грошових коштів на суму авансу єдиноподатнику потрібно зменшити дохід (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 11, с. 28). При цьому якщо гроші повертаються, однак договір не розривався, листа-заяви про повернення грошових коштів немає, то в цьому випадку для зменшення доходу немає підстав.

 

Відображаємо повернення

Отже, керуючись нормами ПКУ, а також дотримуючись роз'яснень податківців, на наш погляд, шляхом зменшення доходу періоду можна відкоригувати і повернення за «старими» постачаннями, що виникли в єдиноподатника до 01.01.2012 р. та потрапили до об'єкта обкладення єдиним податком того періоду. І це навіть незважаючи на те, що сума податкового зобов'язання у 2011 році розраховувалася виходячи зі старої ставки єдиного податку (10 %) та сплачувалася до бюджету в розмірі 43 % нарахованого єдиного податку.

Повернення передоплати в бухгалтерському обліку відображається проводкою Дт 681 — Кт 311. Одночасно з цим записом підприємство-єдиноподатник і зможе зменшити дохід за результатами півріччя 2012 року. Адже згідно з п.п. 296.1.3 ПКУ єдиноподатники-юрособи при визначенні доходу повинні використовувати дані бухгалтерського обліку. Головне, щоб у нього була для цього підстава: розірвання договору чи лист-заява про повернення.

Зменшення доходу, пов'язане з поверненням покупцю передоплати (авансу), слід здійснювати в декларації періоду проведенням повернення шляхом зменшення показника доходу за рядком 3 Декларації єдиноподатника-юрособи на суму передоплати, що повертається. І виходячи з отриманої суми доходу й розраховуватиметься єдиний податок за поточний звітний період.

Докладніше наслідки повернення розглянемо на числовому прикладі.

Приклад. Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % у листопаді 2011 року отримало передоплату за товар у сумі 10000 грн. У тому ж періоді підприємство врахувало цю суму у складі виручки та нарахувало єдиний податок. З 01.01.2012 р. підприємство перейшло на нову спрощену систему оподаткування, ставши платником єдиного податку за ставкою 5 %. У квітні 2012 року воно здійснило повернення передоплати, отриманої в листопаді 2011 року.

У підприємства при заповненні Декларації єдиноподатника-юрособи за півріччя 2012 року (як це зробити, ми писали у статті «Порядок заповнення декларації платника єдиного податку — юрособи» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 36) з урахуванням повернень може бути два варіанти:

1 варіант . Сума доходу в періоді повернення передоплати більше суми передоплати, що повертається покупцю (Д > В). У цьому випадку після зменшення доходу періоду на суму повернення до рядка 3 Декларації єдиноподатника-юрособи потрапить додатна різниця:

 

Якщо дохід у періоді повернення перевищує суму повернення

IV квартал 2011 року

Півріччя 2012 року

рядок 2 Розрахунку*

дохід періоду

сума повернення

рядок 3 Декларації за півріччя 2012 року

10000

15000

10000

5000

 

2 варіант . Сума доходу в періоді повернення передоплати менше суми передоплати, що повертається (Д < В). У цьому випадку після зменшення доходу періоду на суму повернення в рядку 3 Декларації єдиноподатника-юрособи за півріччя 2012 року опиниться нульове значення — ставиться прокреслення. А вже за підсумками наступного періоду в рядку 3 Декларації єдиноподатника-юрособи за три квартали 2012 року відбудеться залишкове зменшення суми доходу на суму повернення:

 

Якщо дохід у періоді повернення менше суми повернення

IV квартал 2011 року

Півріччя 2012 року

Три квартали 2012 року

рядок 2 Розрахунку*

дохід періоду

сума повернення

рядок 3 Декларації

дохід періоду

рядок 3 Декларації

10000

8000

10000

16000

6000

 

Як бачимо, керуючись нормами чинного законодавства, спираючись на роз'яснення податківців, а також використовуючи наші рекомендації, підприємство-єдиноподатник без проблем зможе врахувати повернення передоплат, у тому числі й за старими постачаннями.

 

* Розрахунок сплати єдиного податку суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи за IV квартал 2011 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі