Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податковий кредит за касовим чеком: як правильно дотримати обмеження в 200 грн. за день

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податковий кредит за касовим чеком: як правильно дотримати обмеження в 200 грн. за день

 

Часто виникають ситуації, коли водії змушені придбавати ПММ для дозаправки службових автомобілів з наступним відшкодуванням підприємством витрачених ними власних коштів на підставі наданих авансових звітів. Як правило, сума придбання становить не більше 240 грн., тому до авансового звіту додається тільки чек РРО, виданий на АЗС.

1. Як слід розуміти вказівку п.п. «б» п. 201.11 ПКУ про те, що в цілях відображення податкового кредиту загальна сума отриманих товарів/послуг за чеком не може перевищувати 200 грн. за день (без урахування ПДВ)? Який день при цьому мається на увазі: день, коли їх придбано, чи день затвердження авансового звіту?

2. Чи обов'язково вимагати податкову накладну при купівлі бензину на будь-яку суму з урахуванням того, що він є підакцизним товаром, чи достатньо одного чека для включення до податкового кредиту сплачених сум ПДВ, якщо дотримано інші умови п.п. «б» п. 201.11 ПКУ?

(м. Дніпропетровськ*)

 

1. Насамперед зауважимо, що згідно з ПКУ податкова накладна є основним документом, який підтверджує сплату покупцем суми ПДВ продавцю та за певних умов дає право покупцю включити таку суму до податкового кредиту (докладніше про такі умови див. у статті «Загальні принципи формування податкового кредиту з ПДВ» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 40).

Водночас п.п. «б» п. 201.11 цього Кодексу встановлено, що підставою для нарахування сум ПДВ, які відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, є, крім іншого, касові чеки, що містять суму отриманих товарів/послуг та загальну суму нарахованого податку (із визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 грн. за день (без урахування ПДВ).

Інакше кажучи, за касовими чеками до податкового кредиту може бути включено суму ПДВ лише в розмірі не більше 40 грн. на день за всіма наявними чеками. Якщо загалом за день величина «вхідного» ПДВ за такими чеками виявиться більше 40 грн., то суму перевищення до податкового кредиту платник податків включити не зможе**.

Двозначність п.п. «б» п. 201.11 ПКУ полягає в тому, що з нього прямо не випливає, який саме день має на увазі законодавець для реалізації права платника податків на податковий кредит, сформований на підставі касових чеків: день придбання товарів/послуг незалежно від того, коли за них відзвітували підзвітні особи***, чи навпаки — день затвердження авансового звіту незалежно від того, коли було здійснено кожну з покупок. Наприклад, на яку з дат припадає перевищення 200 грн. на день, про яке зазначено в цій нормі ПКУ, якщо кожен із двох водіїв придбав ПММ на суму 210 грн., у тому числі ПДВ — 35 грн., проте при цьому:

а) перший оплатив ПММ 11.06.2012 р., а другий — 12.06.2012 р., хоча обидва відзвітували 12.06.2012 р., тобто в один і той самий день;

б) обидва оплатили ПММ 11.06.2012 р., але перший відзвітував того ж дня, тобто 11.06.2012 р., а другий — наступного, тобто 12.06.2012 р.?

Для відповіді на поставлене запитання логічно скористатися аналогією загальної норми ПКУ, що регулює момент виникнення права на податковий кредит. Так, згідно з п. 198.2 цього Кодексу датою виникнення права платника податку на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту вважається дата тієї події, яка відбулася раніше:

дата списання коштів із банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Звідси випливає, що при придбанні підзвітною особою товарів (робіт, послуг) датою виникнення в підприємства права на податковий кредит буде дата отримання податкової накладної, виписаної на адресу підприємства-покупця, чи іншого документа, що її заміняє, але не раніше дати затвердження авансового звіту. Отже, у цілях формування податкового кредиту за касовими чеками саме на дату затвердження кожного звіту і необхідно перевіряти дотримання умови про неперевищення 200 грн. за день (без урахування ПДВ).

При цьому дата, зазначена в самому чеку, значення, на наш погляд, не має, хоча зовсім не виключено, що перевіряючі можуть вимагати відображати податковий кредит за чеком з урахуванням п. 198.6 ПКУ, відповідно до якого право на податковий кредит зберігається за платником податку протягом 365 календарних днів з дати виписки податкової накладної, якщо воно не було реалізоване у відповідному звітному періоді на підставі отриманих податкових накладних. Наскільки доречна така аналогія, якщо в нашому випадку формування податкового кредиту відбувається не за податковою накладною, а за касовим чеком, який, щоправда, є документом, що замінює податкову накладну, сказати важко. З наведеної норми прямо не випливає, що вона повинна поширюватися у тому числі й на документи, перелічені в п. 201.11 ПКУ (крім касових чеків, ідеться також про транспортні квитки, готельні рахунки та рахунки, що виставляються за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показаннями приладів обліку). Але допоки позиція ДПСУ з цього питання невідома, ми рекомендуємо в цілях формування ПК ураховувати тільки чеки, оформлені в межах зазначеного строку до дати затвердження авансового звіту.

2. Витоки цього запитання ми вбачаємо в приписах п.п. «і» п. 201.1 ПКУ, відповідно до якого для підакцизних товарів (їх повний перелік наведено в п. 215.1 цього Кодексу, де згадуються й нафтопродукти) та товарів, увезених на митну територію України, у податковій накладній в обов'язковому порядку наводять код товару згідно з УКТ ЗЕД (подробиці див. у статті «Про заповнення обов'язкових реквізитів податкової накладної» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8).

Водночас наявність цієї норми не означає, що підтвердити суму ПДВ, сплачену при придбанні ПММ, для включення її до податкового кредиту можна тільки податковою накладною із зазначеним у ній кодом за УКТ ЗЕД. Як уже зазначалося, при дотриманні всіх умов, установлених п.п. «б» п. 201.11 ПКУ, допускається використовувати в цих цілях також касовий чек. При цьому вимога наводити в ньому код товару згідно з УКТ ЗЕД, якщо такий товар є підакцизним або ввезений на митну територію України, не висувається. А от якщо сума купівлі ПММ за готівку перевищить 200 грн. на день (без ПДВ), то включити до податкового кредиту ПДВ, сплачений у зв'язку з таким придбанням, без податкової накладної не вдасться, причому код за УКТ ЗЕД у ній має бути неодмінно як один із її обов'язкових реквізитів.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

 

* Запитання поставлене на форумі газети «Податки та бухгалтерський облік» (www.nibu.factor.ua/forum/).

** Якщо ж ПДВ у розмірі, що перевищує 40 грн., сплачено за одним чеком, то податківці, нагадаємо, забороняють відображати податковий кредит навіть у межах зазначених 40 грн. (див. лист ДПАУ від 22.04.2011 р. № 7680/6/16-1515-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 45).

*** Оскільки строки подання авансового звіту при придбанні товарів/послуг на господарські потреби підприємства за власні кошти працівника законодавчо не встановлено, такий звіт може бути датовано будь-яким днем, уключаючи день придбання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі