Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Неплатник ПДВ, який отримує турпослуги від нерезидента, ПДВ не сплачує

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Неплатник ПДВ, який отримує турпослуги від нерезидента, ПДВ не сплачує

 

Підприємство не є платником ПДВ. Чи потрібно в такому разі при купівлі турпослуг у нерезидента сплачувати податок на додану вартість?

(м. Суми)

 

Порядок обкладення ПДВ операцій з постачання туристичних послуг установлено ст. 207 ПКУ. Спочатку ця стаття містила норму (абзац перший п. 207.8 ПКУ), якою було встановлено необхідність сплати імпортного ПДВ без можливості включення його до податкового кредиту та бюджетного відшкодування в ситуації, коли послуги у сфері виїзного туризму в нерезидента придбаває резидент, не зареєстрований платником ПДВ.

Проте з 06.08.2011 р. «туристична» ст. 207 ПКУ завдяки Закону № 3609 діє в новій редакції та вже не вимагає від неплатників ПДВ сплачувати ПДВ з туристичних послуг нерезидентів (колишній абзац перший п. 207.8 ПКУ вилучено зі ст. 207 ПКУ).

Таким чином, положення ст. 207, що є спеціальними, сьогодні не передбачають сплату ПДВ з нерезидентських послуг ні туроператорами, ні турагентами (платниками чи неплатниками ПДВ).

Причому, навіть якщо дотримуватись загальних правил оподаткування послуг, установлених п. 186.4 ПКУ , згідно з яким місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника (крім операцій, перелічених у пп. 186.2, 186.3 ПКУ), то і тут немає підстав обкладати ПДВ туристичні послуги, отримані від нерезидента. Адже в цьому випадку постачальником туристичних послуг виступає нерезидент, який не зареєстрований на території України, тобто місце постачання таких послуг знаходиться за межами України, отже, ці послуги не є об'єктом обкладення ПДВ.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі