Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Туроператор може бути податковим агентом з туристичного збору

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Туроператор може бути податковим агентом з туристичного збору

 

Чи потрібно туроператору утримувати туристичний збір? І якщо так, то в які строки слід сплачувати цей збір та подавати звітність з нього?

(м. Сімферополь)

 

Туристичний збір — це місцевий збір, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету (п. 268.1 ПКУ).

Туристичний збір справляється згідно з рішенням сільської, селищної та міської рад. Обов'язок зі справляння туристичного збору (а саме обов'язок з його нарахування, утримання та сплати до місцевого бюджету) покладено на податкових агентів, перелічених у п.п. 268.5.1 ПКУ:

адміністрації готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

квартирно-посередницькі організації, які направляють неорганізованих осіб на поселення до будинків (квартир), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців, які уповноважуються сільською, селищною або міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Як випливає з п.п. 268.6.1 ПКУ, податкові агенти справляють збір при наданні послуг, пов'язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею), та вказують суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.

Що стосується туроператорів, то для них, як випливає з абз. 2 ч. 2 ст. 5 Закону про туризм, виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність з надання характерних та супутніх послуг.

При цьому турпродукт, що створюється туроператором, визначено як комплекс туристичних послуг, до складу якого входять у тому числі і послуги з розміщення (абз. 4 ст. 1 Закону про туризм). Причому, зверніть увагу, з метою створення туристичного продукту Закон про туризм не вимагає від туроператора обов'язкового, безпосереднього, самостійного надання послуг, що входять до турпродукту. Такі послуги можуть надавати й інші суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність з надання турпослуг. Щодо послуг з розміщення ними можуть бути готелі, пансіонати та інші, що не є у своїй діяльності туроператорами, а надають свої послуги через туроператорів на підставі посередницьких договорів.

Отже, якщо туроператор є посередником у наданні послуг розміщення, що входять до турпродукту, або викупляє місця для проживання, то сплачувати турзбір, певна річ, йому не доведеться. Відповідальними за нарахування, утримання та сплату турзбору будуть суб'єкти господарювання, з якими туроператор уклав посередницькі договори на надання послуг розміщення або в яких викупив місця для проживання.

А от у разі, коли туроператор надає туристам власні послуги тимчасового проживання (розміщення) , тобто розміщує туристів у місцях тимчасового проживання, що належать безпосередньо йому (не будучи посередником у наданні послуг тимчасового проживання), то він виступатиме податковим агентом зі сплати туристичного збору.

Згідно з п.п. 268.7.1 ПКУ сума туристичного збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, сплачується у строки, визначені для квартального звітного (податкового) періоду.

А отже, податкову декларацію туристичного збору (форму якої затверджено наказом № 1014) потрібно подати до податкової протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 ПКУ). А сплатити збір потрібно протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за звітний (податковий) квартал.

Причому, зверніть увагу, подавати податкову декларацію туристичного збору податковий агент зобов'язаний незалежно від наявності податкового зобов'язання у звітному кварталі (див. ЄБПЗ у розділі 410.04).

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі