Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування єдиного внеску на вартість форменого одягу

Редакція ПБО
Лист від 13.01.2012 р. № 915/03-20

Щодо нарахування єдиного внеску на вартість форменого одягу

Лист Пенсійного фонду України від 13.01.2012 р. № 915/03-20

(витяг)

 

<…>

Базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Вартість безкоштовно наданого працівникам форменого одягу, що може використовуватися поза робочим місцем та залишається в особистому постійному користуванні, відноситься до фонду додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат згідно з підпунктом 2.2.11 пункту 2.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 <…>.

Отже, вартість безкоштовно наданого працівникам форменого одягу, що може використовуватися поза робочим місцем та залишається в особистому постійному користуванні, є базою для нарахування єдиного внеску.

Перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 р. № 1170 (далі — Перелік).

Пунктом 5 розділу II Переліку передбачено, що відшкодування працівникам витрат на придбання ними спецодягу та інших засобів індивідуального захисту в разі невидачі їх роботодавцем або вартість виданого згідно з діючими нормами спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту не є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.

<…>

 

Директор департаменту надходження доходів
В. Литвиненко



коментар редакції

Вартість безкоштовно виданого в постійне особисте
 користування форменого одягу — заробітна плата

У листі Пенсійного фонду йдеться про ситуацію, коли формений одяг надається працівникам у постійне особисте користування безкоштовно.

Спершу нагадаємо, що форменим одягом забезпечуються посадові особи органів державної влади та особи, які перебувають на державній службі. Наприклад, формений одяг мають особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, митної служби, органів податкової служби тощо, а також працівники підприємств окремих галузей (наприклад, працівники залізничного транспорту). Вид та перелік такого форменого одягу, а також норми забезпечення встановлюються КМУ, а також галузевими міністерствами. Під форменим одягом слід розуміти однаковий за кольором, кроєм та іншими ознаками одяг для осіб певної категорії, необхідний для того, щоб виділити працівників певної галузі (виду діяльності) або ж обійманої посади серед інших осіб.

Вартість безкоштовно наданого працівникам форменого одягу, який може використовуватися поза робочим місцем та залишається в постійному особистому користування, уключається до фонду оплати праці (п.п. 2.2.11 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5). У зв'язку з цим ця виплата включається до бази для справляння єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

Оскільки вартість безкоштовно наданого працівнику форменого одягу, який залишається в його повному особистому користуванні, уключається до фонду оплати праці, то ця виплата обкладається податком на доходи фізичних осіб у складі заробітної плати згідно з п.п. 164.2.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Формений одяг є доходом працівника в негрошовій формі, тому при визначенні бази оподаткування застосовується натуральний коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ. На нашу думку, вартість форменого одягу з урахуванням такого коефіцієнта є і базою для справляння ЄСВ.

Операція з надання працівнику форменого одягу є фактично перепродажем раніше придбаного у стороннього контрагента товару своєму найманому працівнику (п.п. 14.1.202 ПКУ). У зв'язку з тим, що вартість наданого в особисте користування форменого одягу включається до фонду оплати праці, маємо справу з виплатою зарплати в натуральній формі. Отже, на наш погляд, для цілей обкладення податком на прибуток ця операція підпадає під визначення бартерної операції (п.п. 14.1.10 ПКУ). При передачі форменого одягу доходи в підприємства виникають на підставі п.п. 135.4.1 ПКУ. Витрати на придбання форменого одягу включаються до складу витрат підприємства на підставі п.п. 138.1.1 ПКУ. Згідно з п. 153.10 ПКУ доходи та витрати від проведення бартерних операцій визначаються відповідно до договірної ціни такої операції, але не нижче (вище) звичайних цін.

Крім того, вартість форменого одягу у складі заробітної плати включається до витрат підприємства на підставі пп.138.8.2, 138.8.5, 138.10.2 — 138.10.4, п. 142.1 ПКУ, сума нарахованого ЄСВ — на підставі п.п. 138.10.4, п. 143.1 ПКУ.

База обкладення ПДВ при постачанні товарів, у тому числі в межах бартерних операцій, визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін (п. 188.1 ПКУ). ПДВ, сплачений у зв'язку з придбанням форменого одягу, роботодавець має право відобразити у складі податкового кредиту за наявності податкової накладної на підставі п. 198.3 ПКУ.

У листі Пенсійний фонд зазначає також, що відповідно до п. 5 розділу II Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170, не обкладається ЄСВ відшкодування працівникам витрат на придбання ними спецодягу, інших засобів індивідуального захисту в разі невидачі їх роботодавцем або вартість спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту. Податком на доходи зазначені виплати не обкладаються на підставі п.п. «а» п.п. 164.2.17* і п.п. 165.1.9 ПКУ відповідно. Докладно про податковий та бухгалтерський облік спецодягу читайте у статті «Обліковуємо витрати на забезпечення працівників спецодягом» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 103.

* Відшкодування вартості витрат працівника на придбання ним за рахунок власних коштів спеціального одягу й інших засобів індивідуального захисту, якщо необхідність такого придбання виникла у зв’язку з порушенням роботодавцем установленого нормами строку видачі спецодягу, не включається до оподатковуваного доходу працівника, якщо придбаний спецодяг було оприбутковано підприємством.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі