Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Мінсоцполітики роз’яснило нюанси оплати перших 5 днів непрацездатності

Редакція ПБО
Новини від 19.01.2012 р. № 26/18/99-12

Мінсоцполітики роз’яснило нюанси оплати перших 5 днів непрацездатності

 

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві (далі — перші 5 днів непрацездатності), здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабміном.

Міністерство соціальної політики України (далі — Мінсоцполітики) листом від 19.01.2012 р. № 26/18/99-12 надало роз’яснення щодо оплати перших 5 днів непрацездатності.

Відомство зазначає, що для визначення порядку оплати зазначених днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця потрібно керуватися Порядком оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженим постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439 (далі — Порядок № 439).

Нагадаємо, що цей Порядок був розроблений на реалізацію ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-II, який втратив чинність з 1 січня 2011 року (згідно із Законом України від 08.07.2010 р. № 2464-VI). Однак, зважаючи на те, що сам Порядок № 439 є чинним, ми вже висловлювали думку про те, що роботодавці мають застосовувати його положення у частині, яка не суперечить чинному законодавству (див. статтю «Розрахунок лікарняних: теорія та практика» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 18). Цю думку підтвердило і Мінсоцполітики у своєму листі.

Згідно з Порядком № 439 оплата днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі провадиться за основним місцем роботи у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності.

Наприклад, у випадку коли на перші 5 календарних днів непрацездатності припадає один робочий день за графіком роботи працівника, за рахунок коштів роботодавця здійснюється оплата працівнику одного дня тимчасової непрацездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі