Теми статей
Обрати теми

Бюджетний процесс. Надання автомобіля в користування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надання автомобіля в користування

 

На балансі виконкому міської ради, який є окремою юридичною особою, обліковується автомобіль.

Чи може виконком на прохання відділу культури, фінансового управління та відділу освіти надавати їм безкоштовно в користування автомобіль для службових поїздок містом та за межі міста?

(Львівська обл.)

 

Відповідно до п. 1 ст. 29 Закону № 280 до повноважень виконавчих органів міських рад входить управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Крім того, згідно з п. 31 ст. 26 Закону № 280 виключно на пленарних засіданнях міської ради вирішуються питання про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначення меж цих повноважень та умов їх здійснення.

У зв’язку з тим, що міська рада має повноваження щодо управління майном та його передачі, а також керуючись ст. 829 ЦКУ, якою визначено, що особа, яка здійснює управління майном, може бути позичкодавцем за згодою власника, міська рада може своїм рішенням надати майно у безоплатне користування за договором позички.

Відповідно до ст. 827 ЦКУ за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом установленого строку. Строк користування річчю визначається у договорі (відповідно до ст. 252 ЦКУ строк може визначатися роками, місяцями, тижнями, днями або годинами).

При цьому користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.

Також зазначимо, що умовами договорів доцільно передбачити вимогу про те, що витрати на паливно-мастильні матеріали, ремонт та інші витрати під час експлуатації автомобіля відділом культури, фінансовим управлінням та відділом освіти несуть саме ці відділи та управління.

 

Володимир Шпаченко, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі