Теми статей
Обрати теми

Трудові відносини. Якщо навчальна відпустка збіглася із щорічною

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо навчальна відпустка збіглася із щорічною

 

Працівниця отримала довідку-виклик на сесію з навчального закладу, в якому навчається, у період перебування в щорічній відпустці. Так, щорічна відпустка в неї закінчується 13.01.2012 р. і приступити до роботи вона повинна була 16.01.2012 р. Згідно з довідкою-викликом сесія в неї починається з 12.01.2012 р. Як у цьому випадку надається навчальна відпустка такій працівниці?

(м. Київ)

 

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки, якщо щорічна відпустка збігається з додатковою відпусткою у зв'язку з навчанням, щорічна відпустка має бути продовжена або перенесена на інший період.

У разі продовження відпустки щорічна відпустка продовжується на кількість календарних днів навчальної відпустки, які припадають на період щорічної відпустки.

Перенесення відпустки передбачає перенесення днів відпустки, які працівник не використав унаслідок виходу в навчальну відпустку, на інший період, тобто ці дні надаватимуться як інша відпустка.

Закон про відпустки чітко не регламентує, в яких випадках відпустка подовжується, а в яких переноситься на інший строк.

Водночас згідно з ч. 4 ст. 11 Закону про відпустки в разі перенесення відпустки новий строк її надання встановлюється за згодою між працівником і роботодавцем.

Якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період з дотриманням вимог ст. 12 Закону про відпустки.

Це означає, що працівник не може на власний розсуд вирішувати питання про перенесення відпустки на період, який безпосередньо йде за днем припинення дії цих обставин. При перенесенні щорічної відпустки новий строк її надання встановлюється за згодою між працівником та роботодавцем. Навіть при продовженні відпустки у зв'язку з уходом у навчальну відпустку, невикористана частина щорічної відпустки після закінчення цих причин не використовується працівником на власний розсуд, а має бути надана працівнику. Ця частина відпустки надається шляхом видання роботодавцем наказу на підставі довідки-виклику та заяви працівника.

Оскільки згідно з ч. 4 ст. 11 Закону про відпустки у разі перенесення відпустки новий строк її надання встановлюється за згодою між працівником та роботодавцем, про перенесення відпустки на інший період роботодавець видає відповідний наказ. При цьому роботодавець може відмовити в перенесенні відпустки на інший період, наприклад, якщо порушуються вимоги ст. 12 Закону про відпустки.

Нагадаємо: згідно зі ст. 12 Закону про відпустки щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

При розгляді питання про перенесення відпустки на інший період або її продовження на кількість календарних днів навчальної відпустки слід пам'ятати таке: якщо на період навчальної відпустки припадає святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП), то відпустка на такий день не продовжується.

 

Тетяна Сташків,
 заступник директора Департаменту
— начальник відділу режимів праці, нормування
 і професійної кваліфікації Департаменту заробітної плати
 та умов праці Міністерства соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі