Теми статей
Обрати теми

Оподаткування. Оподаткування коштів, отриманих бюджетною організацією від надання майна в оренду

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оподаткування коштів, отриманих бюджетною організацією від надання майна в оренду

 

Бюджетна установа надає приміщення в оренду. Чи звільняються від обкладення податком на прибуток кошти, що отримує бюджетна установа від оренди приміщення?

(м. Київ)

 

Відповідно до ст. 2 БКУ бюджетні установи — органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевих бюджетів. Бюджетні установи є неприбутковими.

БКУ визначено, що бюджет складається із загального та спеціального фондів. Зокрема, до спеціального фонду бюджету включаються власні надходження бюджетних установ, які отримуються додатково до коштів загального фонду бюджету.

Зауважимо, що кошти, які бюджетна установа отримує від надання приміщення в оренду, є її власними надходженнями та зараховуються до спеціального фонду бюджету (плануються у кошторисі установи за спецфондом) відповідно до вимог ч. 4 ст. 13 БКУ.

Також нагадаємо, що не всі кошти від надання в оренду приміщення бюджетних установ залишаються в розпорядженні таких установ. Так, відповідно до п. 12 ст. 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» від 22.12.2011 р. № 4282-VI 50 % орендної плати за користування іншим майном, що належить бюджетним установам, які утримуються за рахунок державного бюджету, зараховується до спеціального фонду Держбюджету (у попередніх роках — до загального фонду Держбюджету).

Відповідно до ст. 133 ПКУ платниками податку на прибуток з числа резидентів є неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що підлягають оподаткуванню.

Порядок оподаткування неприбуткових організацій та установ, до яких, зокрема, відповідно до п.п. «а» п. 157.1 ПКУ належать органи державної влади України, органи місцевого самоврядування та створені ними установи або організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, встановлено ст. 157 ПКУ.

Перелік доходів неприбуткових організацій, зазначених у п.п. «а» п. 157.1 ПКУ, які звільняються від оподаткування, визначено у п. 157.2 ПКУ. Для бюджетних установ такими доходами є:

— кошти або майно, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертв;

— пасивні доходи;

— кошти або майно, які надходять до таких неприбуткових організацій як компенсація вартості отриманих державних послуг, у тому числі доходи державних навчальних закладів, отримані від виготовлення та реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг, у тому числі від надання платних послуг, пов'язаних з їх основною статутною діяльністю;

— дотації або субсидії, отримані з державного або місцевих бюджетів, державних цільових фондів або в межах технічної чи благодійної, у тому числі гуманітарної, допомоги, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, які надаються таким неприбутковим організаціям або через них їх отримувачам згідно із законодавством, з метою зниження рівня таких цін.

Водночас згідно з абз. 2 п. 157.10 ПКУ звільняються від оподаткування доходи неприбуткових організацій, визначених у п.п. «а» п. 157.1 ПКУ, у тому числі доходи закладів і установ освіти, науки, культури, охорони здоров'я, а також архівних установ та реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають відповідну ліцензію, які утримуються за рахунок бюджету, за умови, що вони зараховуються до складу кошторисів (на спеціальний рахунок) для утримання таких неприбуткових організацій і використовуються виключно на фінансування видатків такого кошторису (у тому числі фінансування господарської діяльності згідно з їх статутами), розрахованого та затвердженого в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У разі якщо за наслідками звітного (податкового) року доходи, зараховані до кошторису для утримання зазначених організацій, перевищують суму визначених кошторисом витрат, сума перевищення враховується у складі кошторису наступного року.

При цьому із суми перевищення доходів над витратами зазначених неприбуткових організацій податок, передбачений у п. 151.1 ПКУ, не сплачується.

Перелік платних послуг, які можуть надаватися зазначеними закладами, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Ураховуючи вищевикладене кошти, які бюджетна установа отримує від надання майна в оренду, звільняються від оподаткування за умови, якщо такі кошти:

— передбачені кошторисом, затвердженим відповідно до Порядку № 228;

— зараховуються до доходів спеціального фонду (на спеціальний рахунок) відповідно до вимог БКУ;

— використовуються виключно на фінансування видатків такого кошторису (у тому числі фінансування господарської діяльності згідно зі статутом бюджетної установи).

 

Раїса Боліла,
 начальник відділу оподаткування фінансових установ,
 підприємств з іноземними інвестиціями та нерезидентів
 Департаменту податку на прибуток та інших податків
 і зборів (обов'язкових платежів) ДПСУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі