Теми статей
Обрати теми

Відображення пільгових операцій у податковій накладній та звітності з ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Відображення пільгових операцій у податковій накладній та звітності з ПДВ

 

У тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 32, присвяченому пільгам, розглядалося, що таке пільга, порядок витрачання пільгових коштів, заповнення податкового звіту про пільги, а також розрахунок курсових різниць за пільговими заборгованостями. Сьогодні, на продовження цієї теми, приділимо увагу виключно пільгам з ПДВ: розберемося, як відобразити пільгові операції в податковій накладній та Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, а також за результатами звітного періоду — у декларації з ПДВ.

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 1002 — Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1002.

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.2011 р. № 1379.

Порядок № 1492 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.2011 р. № 1492.

Порядок № 1246 — Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Порядок № 167 — Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. № 167.

Довідник пільг № 61 — Довідник № 61 податкових пільг станом на 01.04.2012, доведений листом ДПСУ від 30.03.2012 р. № 61.

 

Визначаємося з пільгою

У п. 30.9 ПКУ передбачені такі пільги при сплаті податків (зборів):

установлення зниженої ставки податку та збору. Щодо ПДВ згідно зі ст. 193 ПКУ знижена ставка податку складає 0 %. Якщо виходити зі змісту Порядку № 167 і Довідника пільг № 61, то нульова ставка з ПДВ є пільгою. Ця пільга надається не окремим платникам податку, а застосовується при здійсненні операцій з постачання певних товарів (послуг), визначених ст. 195 ПКУ. Проте, на наш погляд, нульову ставку за експортними операціями логічніше було б визнавати однією з базових ставок, поряд зі ставкою 20 %, адже «експортна» нульова ставка з ПДВ служить не стільки для звільнення від оподаткування, скільки для цілей уникнення подвійного оподаткування;

звільнення від сплати податку та збору. Щодо ПДВ ця пільга застосовується не до окремого платника ПДВ, а при здійсненні операцій з постачання окремих товарів (послуг), звільнених від оподаткування згідно зі ст. 197 ПКУ, тимчасово звільнених від оподаткування відповідно до підрозд. 2 розд. XX ПКУ, звільнених від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод). На це звертають увагу і податківці в листі ДПСУ від 20.01.2011 р. № 1390/7/16-1517-01.

Зверніть увагу: постачання, що не обкладаються ПДВ, пільгою не є — на них податкова накладна не виписується. За правилами п. 6 Порядку № 1002 неоподатковувані постачання/придбання повинні відображатися в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, хоча податківці підходять до цього вибірково (наприклад, ДПСУ вважає (див. ЄБПЗ за кодом 130.23, лист ДПАУ від 05.09.2011 р. № 9962/5/15-3416), що послуги, надані нерезидентом за межами митної території України, у Реєстрі не відображаються).

 

Відображаємо пільгові постачання товарів (послуг)

Для зручності таку інформацію надамо в табл. 1 на с. 16.

 

Відображаємо пільгові придбання товарів (послуг)

Для зручності таку інформацію надамо в табл. 2 на с. 20.

 

Повернення за пільговими постачаннями

Загальний порядок проведення коригування ПДВ при перегляді договірних зобов'язань регулює ст. 192 ПКУ. Передбачений нею механізм коригування передбачає таке: якщо після постачання товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, уключаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та одержувача підлягають відповідному коригуванню.

Зменшення суми податкових зобов'язань платника податку — постачальника при зміні компенсації вартості товарів (послуг), наданих особам, які не були платниками цього податку на момент такого постачання, дозволяється лише:

а) при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням одержувачу повної грошової компенсації їх вартості;

б) при перегляді цін, що пов'язано з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.

Документально оформити перерахунок ПДВ, що здійснюється, у такому разі допомагає Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної, затвердженої наказом № 1379, далі — розрахунок коригування (РК)). На його підставі продавець відповідно коригує раніше нараховані податкові зобов'язання, а покупець — податковий кредит.

І хоча повернення, зміна ціни постачання, повернення передоплати, зміна номенклатури* за звільненими та нульовими операціями, по суті, не потребують здійснення коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту внаслідок їх відсутності (пільговості операцій), проте податківці (див. ЄБПЗ у розділі 130.10) вимагають у цих випадках проводити коригування згідно зі ст. 192 ПКУ. У цьому випадку продавець, як і при поверненнях за непільгованими операціями з постачання товарів (послуг), повинен виписати РК до податкової накладної. Причому тут, зважаючи на відсутність самого ПДВ, фактично коригуються лише обсяги постачання.

* На думку податківців (див. ЄБПЗ, розділ 130.10), зміна номенклатури товарів також є зміною суми компенсації їх вартості, оскільки один вид товарів за кількістю або вартістю зменшується, а інший на відповідну суму збільшується.

Порядок відображення коригувань за пільговими постачаннями товарів (послуг) у постачальника для зручності наведемо в табл. 3 на с. 21, а у покупця — у табл. 4 на с. 23.

 

Якщо за пільговим товаром було помилково нараховано ПЗ

При коригуванні податкових зобов'язань, якщо за пільговим товаром було помилково нараховано податкові зобов'язання з ПДВ, то їх теж слід зменшити через ряд. 8.1.1 і додаток Д1, виписавши при цьому РК до податкової накладної. Такий висновок випливає з консультації ЄБПЗ (розділ 130.10), де податківці також звертають увагу, що обов'язковою умовою для такого коригування є факт повернення грошей покупцю на суму ПДВ. Водночас, ми вважаємо, що в цій ситуації логічніше домовитися про збільшення ціни такого товару на суму ПДВ, тоді в РК у графі 2 необхідно відобразити запис «Зміна ціни товару», а також показати «з мінусом» товар, раніше відображений з ПДВ у графах 8, 9 і 10, і тут же зробити запис «з плюсом», де відобразити товар зі збільшеною ціною, але вже без ПДВ, у графах 8, 9 і 12.

 

Таблиця 1

Відображення постачання пільгових товарів (послуг) у податковій накладній та звітності з ПДВ

Вид документа

Постачання товарів (послуг), що оподатковуються за нульовою ставкою

Постачання товарів (послуг), які звільнено від ПДВ

1

2

3

Податкова накладна (ПН)

 

Постачання на території України

Постачання на території України

1. Податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця (п. 201.4 ПКУ). Оригінал податкової накладної видається покупцю, а копія залишається у продавця. При постачанні одному покупцю одночасно товарів/послуг, що обкладаються ПДВ за різними ставками (основною та нульовою ставкою ПДВ), — складається одна ПН, у якій заповнюються відповідні графи 7, 9 і 12 (п. 9 Порядку № 1379).
2. Така ПН заповнюється в загальному порядку (указується дата виписки, дані покупця, форма розрахунків, вид договору тощо). Про заповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8, с.12 та № 35, с. 10. У розділі I графи 9 наводиться обсяг постачання, який переноситься до графи 12. А в розділі III у графі 9 «нульової» ПН замість суми ПДВ проставляється «0» (п. 11 Порядку № 1379).
4. ПН, складені на «нульові» постачання, за загальним правилом реєструвати в ЄРПН не потрібно (виняток становлять постачання імпортованих або підакцизних товарів, див. «Реєстрація податкових накладних» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8, с. 31 та № 40, с. 5). Тому позначка в полі «Включено до ЄРПН» не ставиться

1. Податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця (п. 201.4 ПКУ), у тому числі й у разі передоплати (див. лист ДПСУ від 25.10.2011 р. № 4261/6/15-3415-04). Оригінал податкової накладної видається покупцю, а копія залишається у продавця.
2. У разі постачання одному покупцю одночасно товарів/послуг, що обкладаються ПДВ, і таких, що від цього податку звільнені, складаються окремі ПН (тобто заповнення в одній ПН одночасно граф 8, 9, 10 і графи 11 не допускається) (п. 9 Порядку № 1379). Причому зверніть увагу: у цьому випадку (при пільгових постачаннях) проставляти тип причини 09 у шапці «пільгової» податкової накладної не потрібно, оскільки його призначено для зовсім іншої «особливої» ситуації (випадку нарахування ПДВ відповідно до п. 198.5 розд. V ПКУ, коли товари, послуги, при придбанні яких сума «вхідного» ПДВ потрапила до податкового кредиту, згодом стали фактично використовуватися в пільгових операціях, і коли обидва примірники податкової накладної, виписаної за нарахованим у зв’язку з цим «самому собі» ПДВ, залишаються у платника податків, який їх виписав, п. 8 Порядку № 1379).
3. Пільгова ПН заповнюється в загальному порядку (указуються дата виписки, дані покупця, форма розрахунків, вид договору тощо). Про заповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8, с.12 та № 35, с. 10. Обсяги постачання, звільнені від обкладення ПДВ, указуються у графі 11
та переносяться до графи 12.

4. У розділі III за графою 11 ПН проставляється відмітка «Без ПДВ», з посиланням на відповідну законодавчу підставу такого звільнення, тобто пункт та/або підпункт «пільгової» ст. 197 ПКУ або підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (п. 10 Порядку № 1379). Для цього передбачено спеціальну виноску (3) у нижній частині ПН.
5. ПН, складені на звільнені від ПДВ постачання, реєструвати в ЄРПН не потрібно (виняток становлять постачання імпортованих або підакцизних товарів). Тому позначка в полі «Включено до ЄРПН» не ставиться

Експортні постачання

1. ПН виписується в момент виникнення податкових зобов’язань (п. 201.4 ПКУ), а отже, при експорті її слід скласти за датою фактичного вивезення товару, зазначеною у ВМД (підтверджується відміткою «товари вивезені»), навіть якщо мала місце авансова оплата (п. 187.11 ПКУ). Саме ця дата повинна фігурувати в полі «Дата виписки податкової накладної».

2. Усі примірники такої ПН залишаються у постачальника. У її верхній частині в полі «Залишається у продавця (тип причини)» проставляється відмітка «Х» та код причини «07» (п. 8 Порядку № 1379).
3. В індивідуальному податковому номері (у дванадцятій клітинці) та номері свідоцтва (у десятій клітинці) покупця проставляється «0» (п. 8.1 Порядку № 1379).
4. Щодо найменування та місцезнаходження покупця податківці (див. розділ 130.21 ЄБПЗ) указують на те, що до цих полів повинні вноситися відповідні реквізити покупця-нерезидента: найменування нерезидента, а в місцезнаходженні покупця — країна нерезидента.
5. Якщо експорт здійснюється за сприяння посередника (наприклад, комісіонера), то в полі «Вид цивільно-правового договору» комітент повинен вказати «Договір комісії» (див. ЄБПЗ у розділі 130.12). Комісіонер експортну ПН взагалі не складає.
6. Якщо експортна операція оподатковується за ставкою 0 %, то обсяги постачання вказуються у графі 10, при цьому в розділі III за графою 10 замість суми ПДВ проставляється «0» (п. 11 Порядку № 1379). Якщо експортна операція звільняється від ПДВ (наприклад, за операціями, обумовленими в пп. 15, 16, 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ та п. 210.7 ПКУ), то обсяги постачання вказуються у графі 11*.
7. Реєструвати такі ПН у ЄРПН не потрібно, що випливає з п. 4 Порядку № 1246. Тому відмітка в полі «Включено до ЄРПН» не ставиться

 

 

Експортні постачання

Експорт звільнених від оподаткування товарів (за винятком операцій, обумовлених у пп. 15, 16, 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ і п. 210.7 ПКУ) відображається у звітності як традиційний експорт зі ставкою 0 % (див. графу 2 табл. 1). Це пов’язане з тим, що згідно з п. 195.2 ПКУ пільга при експорті зазначених товарів не зберігається, а діє нульова ставка ПДВ

Реєстр виданих та отриманих накладних (Реєстр)

 

Постачання на території України

Постачання на території України

До Реєстру вносяться й операції, що оподатковуються за ставкою 0 % (п. 6 Порядку № 1002).
Дані «нульової» ПН будуть підставою для заповнення розділу I Реєстру:
 — у графі 1 зазначається порядковий номер запису в Реєстрі;

— у графі 2 вказується дата виписки ПН;
 — у графі 3 вказується порядковий номер ПН — графа 1 Реєстру;
 — у графі 4 зазначається «ПН»;
 — у графах 5 і 6 наводяться найменування та індивідуальний номер покупця відповідно, якщо він є платником;
 — у графах 7 і 10 — указується обсяг постачання

До Реєстру вносяться й операції, звільнені від обкладення ПДВ (п. 6 Порядку № 1002).
Дані «пільгової» податкової накладної (ПН) будуть підставою для відображення звільнених від обкладення ПДВ постачань у розділі I Реєстру:
 — у графі 1 зазначається порядковий номер запису в Реєстрі;

— у графі 2 вказується дата виписки ПН — графа 1 Реєстру;
 — у графі 3 вказується порядковий номер ПН;
 — у графі 4 зазначається «ПН»;
 — у графах 5 і 6 наводяться найменування та індивідуальний номер покупця відповідно;
 — у графах 7 і 11 — указується обсяг постачання

Експортні постачання

Дані ВМД і ПН зі ставкою 0 % будуть підставою для відображення таких постачань у Реєстрі.
Графи розділу I Реєстру заповнюються в такому порядку (див. ЄБПЗ у розділі 130.23):
 — у графі 1 указується порядковий номер запису в Реєстрі;
 — у графі 2 вказується дата виписки ПН (відповідає даті оформлення ВМД);
 — у графі 3 зазначаються останні 6 символів реєстраційного номера ВМД (див. лист ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2049/7/16-1117);
 — у графі 4 зазначається «ВМД»;
 — у графі 5 згідно з роз’ясненнями податківців слід указати країну нерезидента та його найменування;
 — у графі 6 слід проставити «0»;
 — обсяг експорту (митна вартість експортованих товарів за курсом НБУ на дату складання ВМД) указується у графі 7 та дублюється у графі 12

Декларація з ПДВ та додатки

 

Експортні постачання

1. Операції, звільнені від оподаткування згідно зі ст. 197 ПКУ, тимчасово звільнені від оподаткування відповідно до підрозд. 2 розд. XX ПКУ, звільнені від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод), відображаються в рядку 5 декларації (заповнюється лише колонка А). Сюди потрапляє й експорт за операціями, обумовленими в пп. 15, 16, 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ і п. 210.7 ПКУ.

2. Підставою для заповнення колонки А рядка 5 декларації буде рядок 11 розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних.
3.
У разі здійснення у звітному періоді операцій, звільнених від обкладення ПДВ, у декларації заповнюється додаток 6 Довідка (Д6), де інформація про них наводиться в табл. 3. При цьому:
 — у графі « № з/п» ставиться порядковий номер операції;
 — у графі «Назва операції» вказуються вид операції та підпункт ПКУ, відповідно до якого таку операцію звільнено від оподаткування;
 — у графі «Сума» вказується сума операції (обсяг постачання за такою операцією)**

1. За наявності експортних операцій разом з декларацією з ПДВ необхідно подавати оригінали відповідних ВМД (п. 200.8 ПКУ). Якщо декларація подається в електронній формі, то оригінал ВМД подається окремо в порядку, передбаченому для подання звітності в паперовому вигляді (п. 18 розд. ІІІ Порядку № 1492).

2. Експортні операції, оподатковувані за ставкою 0 % згідно з вимогами п.п. 195.1.1 ПКУ, відображаються в рядку 2.1 декларації (заповнюється лише колонка А). Тут також фіксується експорт товарів (супутніх послуг), звільнених від оподаткування на митній території України відповідно до положень розд. V ПКУ — згідно з п. 195.2 ПКУ пільга при експорті вказаних товарів не зберігається, а діє нульова ставка ПДВ (за винятком пільгованих експортних операцій, обумовленим у пп. 15, 16, 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ і п. 210.7 ПКУ, щодо яких нульова ставка не застосовується — ці операції відображаються в рядку 5 декларації).
3. Підставою для заповнення колонки А рядка 2.1 буде графа 12 розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних

Інші постачання, оподатковувані за ставкою 0 %

1. Операції, оподатковувані за ставкою 0 % згідно з вимогами пп. 195.1.2, 195.1.3, п. 211.1, п. 8, п. 22 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, відображаються в рядку 2.2 (заповнюється лише колонка А) декларації.
2.
Підставою для заповнення колонки А рядка 2.2 декларації буде графа 10 розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних **

* Такі операції в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних і в Декларації з ПДВ відображаються як операції, звільнені від оподаткування.

** У додатку Д5 експортні операції та інші операції, оподатковувані за нульовою ставкою, а також операції, звільнені від обкладення ПДВ, не відображаються.

 

Таблиця 2

Відображення придбання товарів (послуг), оподатковуваних за ставкою 0 % та звільнених від ПДВ

Вид документа

Придбання товарів (послуг), оподатковуваних за ставкою 0 % та звільнених від ПДВ

Реєстр виданих та отриманих накладних (Реєстр)

Обсяги звільнених товарів/послуг відображаються в розділі II Реєстру залежно від напряму використання таких товарів/послуг:
 — у графі 1 указується порядковий номер запису в Реєстрі;
 — у графі 2 вказується дата отримання ПН (іншого документа, визначеного пп. 201.10 і 201.11 ПКУ);
 — до граф 3, 4 переносяться відповідні реквізити ПН чи іншого документа (дата виписки, порядковий номер);
 — у графі 5 указується вид документа — ПН (згідно з п. 11.4 Порядку № 1002);
 — у графі 6 — найменування (прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи — підприємця) постачальника;
 — в графі 7 — ІПН постачальника — платника ПДВ;
 — у графі 8 — загальна сума, уключаючи ПДВ;
 — якщо такі товари/послуги отримуються для використання в операціях, що оподатковуються за ставкою 20 % або 0 %, то їх вартість відображається у графі 9;
 — якщо такі товари/послуги отримуються для використання у звільнених операціях або операціях, які не є об’єктом оподаткування, то їх вартість відображається в графі 11;
 — якщо звільнені товари/послуги отримуються для використання не в господарській діяльності, то їх вартість відображається у графі 13;
 — якщо такі товари/послуги отримуються для використання в операціях з постачання послуг, місце постачання яких за межами митної території України, то їх вартість відображається в графі 15.
Згідно з абзацом третім п. 11.9 Порядку № 1002 в разі придбання у платника ПДВ товарів/послуг та ОЗ, що звільнені від оподаткування та не є об’єктом оподаткування, а також придбання в особи — неплатника ПДВ, у графах 10, 12, 14 і 16 робиться відмітка «Ø» (що означає нуль, як роз’яснювалося в листі ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2049/7/16-1117)

Декларація з ПДВ та додатки *

1. Придбані на митній території України товари/послуги та необоротні активи, оподатковувані за ставкою 0 % та звільнені від ПДВ (без ПДВ), які в подальшому використовуватимуться в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставкою 20 % і 0 %, відображаються в рядку 11.1 декларації. Підставою для заповнення колонки А рядка 11.1 буде графа 9 розділу II Реєстру.
2. Придбані на митній території України товари/послуги та необоротні активи, оподатковувані за ставкою 0 % та звільнені від ПДВ (без ПДВ), які в подальшому використовуватимуться в операціях, що не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ), та/або звільнені від оподаткування (ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. XX ПКУ, міжнародні договори), та/або не обкладаються ПДВ (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України), відображаються в рядку 11.2 декларації. Підставою для заповнення колонки А рядка 11.2 будуть графи 11, 15 розділу II Реєстру.
Такої ж думки дотримуються й податківці (див. ЄБПЗ у розділі 130.25)

* У додатку Д5 експортні операції та інші операції, оподатковувані за нульовою ставкою, а також операції, звільнені від обкладення ПДВ, не відображаються.

 

Таблиця 3

Відображення у постачальника коригувань за пільговими операціями у РК та звітності з ПДВ

Вид документа

Постачання товарів (послуг), оподатковуваних за нульовою ставкою

Постачання товарів (послуг), звільнених від ПДВ

1

2

3

Розрахунок коригування
(додаток 2 до ПН)

Згідно з п. 18 Порядку № 1379 у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної). За роз’ясненнями податківців, такий розрахунок виписується в день повернення товарів або коштів за товари (послуги) незалежно від того, здійснювалася така операція в тому самому звітному періоді, в якому була виписана податкова накладна за першою подією (оплатою або відвантаженням), чи в іншому періоді (див. консультацію податківців у розділі 130.10 ЄБПЗ). Детальніше про заповнення заголовної частини РК див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8, с. 24

В основній частині РК при здійсненні коригувань за «нульовими» постачаннями вказуються:
 — у графі 1 — дата коригування;
 — у графі 2 — причина коригування:
1) якщо це «Зміна обсягу постачання», то заповнюється графа 6 (показується коригування обсягу + або -) та графа 7, у графі 11 показується коригований обсяг з потрібним знаком (+ або -);
2) якщо це «Зміна ціни товару», то відповідно заповнюються графи 8 і 9, а також у графі 11 указується коригований обсяг з потрібним знаком (+ або -);
3) якщо це «Зміна номенклатури товару», то непотрібну номенклатуру прибираємо (у графах 6, 7 і 11 ставимо показники з мінусом), а потім додаємо нову номенклатуру, заповнюючи ті самі рядки, тільки з плюсом;
 — у графі 3 наводиться номенклатура товарів/послуг, вартість або кількість яких коригується;
 — у графі 4 вказується код товарів згідно з УКТЗЕД при коригуваннях щодо підакцизних та імпортних товарів

В основній частині РК при здійсненні коригувань за звільненими від ПДВ постачаннями вказуються:
 — у графі 1 — дата коригування;
 — у графі 2 — причина коригування:
1) якщо це «Зміна обсягу постачання», то заповнюється графа 6 (показується коригування обсягу + або -) та графа 7, у графі 12 показується коригований обсяг з потрібним знаком (+ або -);
2) якщо це «Зміна ціни товару», то відповідно заповнюються графи 8 і 9, а також у графі 12 вказується коригований обсяг з потрібним знаком (+ або -);
3) якщо це «Зміна номенклатури товару», то непотрібну номенклатуру відмінусовуємо (у графах 3, 6, 7 і 12 ставимо показники з мінусом), а потім приплюсовуємо нову номенклатуру, заповнюючи ті самі рядки, тільки з плюсом;
 — у графі 3 наводиться номенклатура товарів/послуг, вартість або кількість яких коригується;
 — у графі 4 вказується код товарів згідно з УКТЗЕД при коригуваннях за підакцизними та імпортними товарами

Реєстр виданих та отриманих накладних (Реєстр)

До розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних дані РК заносяться з відповідними знаками «+» (плюс) або «-» (мінус) (п. 9.8 Порядку № 1002), з проставлянням у графі «вид документа» умовного позначення «РК» (або «РК02», тобто зазначенням типу причини «02» — постачання неплатнику ПДВ — якщо покупець є неплатником ПДВ)

За «експортними» коригуваннями у графі 5 слід указати країну нерезидента та його найменування, у графі 6 зазначається «0», обсяги з відповідним знаком (+, -) відображаються у графі 12.

За іншими «нульовими» коригуваннями у графах 5 і 6 наводяться найменування та індивідуальний номер покупця, у графі 10 розділу I Реєстру зазначається обсяг з відповідним знаком (+, -)

За звільненими від ПДВ коригуваннями обсяги з відповідним знаком (+, -) відображаються у графі 11 розділу I Реєстру

Додаток Д1

Керуючись п. 3.9 Порядку № 1492, платник повинен заповнити додаток 1 до декларації «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)» та в разі проведення коригування за операціями, оподатковуваними за ставкою 0 % та звільненими від ПДВ. Цей додаток заповнюється в розрізі контрагентів та РК до податкових накладних. У цьому випадку в цьому додатку заповнюється табл. 1

При коригуванні «нульових» операцій у табл. 1, як роз’яснюють податківці (див. п. 4 розд. II листа ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517), коригування обсягів відображають за графою 9 з відповідним знаком (+, -), заповнюючи при цьому графу 10 з прокресленням.
Якщо коригування здійснюються, але суми не змінюються (наприклад, при зміні тільки товарної номенклатури), то у графах 9 і 10 додатка Д1 проставляють «0».
Якщо коригувальні операції здійснюються за «нульовою» ПН з неплатником ПДВ, то обидва примірники розрахунку коригування (як і «коригована» податкова накладна) залишаються у постачальника. Заповнюючи таблицю 1 додатка Д1 у такому разі, у графі 7 потрібно поставити прокреслення (якщо декларація подається в паперовому вигляді), або комірка залишається незаповненою — для електронної форми декларації (див. ЄБПЗ 130.25), а у графі 3 — «0» (нуль), указуючи на те, що товар повертає неплатник.
Дані таблиці 1 додатка Д1 є підставою для заповнення рядка 8.1 декларації

Якщо розрахунок коригування виписується за операціями, звільненими від ПДВ, коригування обсягів відображають за графою 9 з відповідним знаком (+, -), а у графі 10 доцільніше проставити відмітку (Х), яка допоможе відстежити такі «пільгові» коригування при заповненні декларації.
Якщо за такими операціями коригування здійснюються, але суми не змінюються (при зміні товарної номенклатури), то у графах 9 і 10 додатка 1 проставляється «0».
Дані таблиці 1 додатка Д1 є підставою для заповнення рядка 8.1.1 декларації

Додаток Д5*

Декларація з ПДВ

«Нульові» коригування відображаються в рядку 8.1 декларації з відповідним знаком (+, -) — причому в цьому випадку заповнюється лише колонка А декларації. Те, що повернення товарів/послуг, оподатковуваних за ставкою 0 %, слід відображати в ряд. 8.1, а не 8.1.1, випливає з формули розрахунку ЧВ (див. гр. 4 табл. 1 додатка Д7).
Ураховуючи, що при коригуваннях операцій, оподатковуваних за нульовою ставкою, фактично коригуються лише обсяги постачання і в рядку 8.1 декларації має заповнюватися лише колонка А (без колонки Б), то платнику податків разом з декларацією в такому разі слід подати довідку (довільної форми), що пояснює причину коригування (п. 4 розд. II листа ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 21)

Дані таблиці 1 додатка Д1 є підставою для заповнення рядка 8.1.1 декларації.
Коригування за операціями, звільненими від обкладення ПДВ, відображаються в рядку 8.1 декларації з відповідним знаком (+, -), причому в цьому випадку заповнюється тільки колонка А декларації

* А от додаток Д5 до декларації «Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» не заповнюється. Експортні операції та інші операції, оподатковувані за нульовою ставкою, операції, звільнені від обкладення ПДВ, а також РК за ними в додатку Д5 не відображаються.

 

Таблиця 4

Відображення у покупця коригувань за пільговими операціями в РК та звітності з ПДВ

Вид документа

Придбання товарів (послуг), оподатковуваних за ставкою 0 % та звільнених від ПДВ

1

2

Реєстр виданих та отриманих накладних (Реєстр)

До розділу II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних дані РК заносяться з відповідними знаками «+» (плюс) або «-» (мінус) (п. 11.9 Порядку № 1002), з проставлянням у графі 5 «вид документа» умовного позначення «РК»:
 — якщо такі товари/послуги отримувалися для використання в операціях, оподатковуваних за ставкою 20 % або 0 %, то їх вартість відображається у графі 9;
 — якщо такі товари/послуги отримувалися для використання у звільнених операціях або операціях, які не є об’єктом оподаткування, то їх вартість відображається у графі 11;
 — якщо звільнені товари/послуги отримувалися для використання не в господарській діяльності, то їх вартість відображається у графі 13;
 — якщо такі товари/послуги отримувалися для використання в операціях з постачання послуг, місце постачання яких за межами митної території України, то їх вартість відображається у графі 15

Додаток Д1

Платник повинен заповнити додаток Д1 до декларації «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)» і в разі проведення коригування за операціями, оподатковуваними за ставкою 0 % та звільненими від ПДВ. Цей додаток заповнюється в розрізі контрагентів та РК до податкових накладних. У цьому випадку в цьому додатку заповнюється табл. 2 (навіть незважаючи на те, що ця таблиця призначена для коригування обсягів придбання, уключених до рядка 10). Наприклад, у разі повернення товару, купленого без ПДВ, який призначався для оподатковуваних операцій (за ставкою 20 % або 0 %), і був відображений у рядку 11.1 декларації з ПДВ, податківці пропонують використовувати саме цю таблицю (див. ЄБПЗ, розділ 130.23).
При коригуванні як «нульових» операцій, так і операцій, звільнених від ПДВ, у табл. 2, коригування обсягів відображають у графі 9 з відповідним знаком (+, -). У графі 10 за «нульовими» коригуваннями ставиться прокреслення, а при коригуваннях операцій, звільнених від ПДВ, ставиться позначка «Х»

Декларація з ПДВ
та додатки *

«Нульові» коригування відображаються в рядку 16.1 декларації з відповідним знаком (+, -), причому в цьому випадку заповнюється лише колонка А декларації.
Коригування за операціями, звільненими від обкладення ПДВ, відображаються в рядку 16.1.1 декларації з відповідним знаком (+, -), причому в цьому випадку заповнюється тільки колонка А декларації

* У додатку Д5 експортні операції та інші операції, оподатковувані за нульовою ставкою, а також операції, звільнені від обкладення ПДВ, не відображаються.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі