Теми статей
Обрати теми

Операції з основними засобами. Амортизація ОЗ при тимчасовому простої підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Амортизація ОЗ при тимчасовому простої підприємства

 

Підприємство тимчасово не здійснює діяльність. Чи можна в цьому випадку нараховувати амортизацію на основні засоби?

(м. Харків)

 

Основні засоби (ОЗ), не виведені з експлуатації, підприємство має право, як і раніше, продовжувати амортизувати . Адже нарахування амортизації насамперед залежить від виведення/невиведення на час простою об'єктів з експлуатації (рішення про це підприємство приймає самостійно). Тому якщо об'єкти, що тимчасово не використовуються, вирішено не виводити з експлуатації (тобто наказ на виведення об'єктів з експлуатації не оформляється), то в такому разі і в бухгалтерському (Дт 949 — Кт 13), і в податковому обліку щодо них, як і раніше, продовжує нараховуватися амортизація. Адже, як відомо, для не виведених з експлуатації ОЗ ані в П(С)БО 7, ані в ПКУ жодних «амортизаційних» винятків не передбачено.

У цьому розумінні також, мабуть, корисно звернутися до міжнародної практики і, зокрема, згадати положення МСБО 16 «Основні засоби», п. 55 якого, наприклад, у подібній ситуації передбачає таке: амортизацію не припиняють, якщо актив не використовують або коли він вибуває з активного використання, доки актив не буде замортизовано повністю. Причому пояснюється такий «амортизаційний» висновок насамперед фізичним та моральним зносом об'єктів, тобто тим, що з часом (у тому числі й за час, коли об'єкти не використовуються) вони також продовжують втрачати свої фізичні властивості та морально застарівають. А тому їх амортизація в період «невикористання» триває.

Що стосується відображення «податкової» амортизації, яка нараховується в такому разі, у декларації з податку на прибуток, то із запровадженням з 01.01.2012 р. нової (затвердженої наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. № 1213) форми декларації особливих питань із цього приводу виникати не повинно. Так, у податковому обліку сума амортизації, нарахованої щодо ОЗ за період простою, уключатиметься підприємством до складу інших «податкових» витрат і відображатиметься у графі 2 таблиці 1 Додатка АМ, а також у складі інших «податкових» витрат у рядку 06.4.39 Додатка ІВ*.

* Нагадаємо, що в минулому, 2011 році, ситуація ускладнювалася тим, що спеціальний «амортизаційний» рядок 06.5.28 «старого» Додатка ІВ (до декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114) призначався тільки для відображення в ньому амортизації щодо ОЗ, переданих в оренду, що, у свою чергу, не дозволяло відображати суму «податкової» амортизації стосовно ОЗ, що простоюють, у складі інших «податкових» витрат і змушувало шукати інші шляхи її відображення (докладніше пов’язані з цим моменти раніше розглядалися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 59, с. 18 і № 90, с. 10). Тепер же в новій формі декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. № 1213, аналога «старому» рядку 06.5.28 більше немає. Тому відображенню в цьому випадку амортизації у складі інших «податкових» витрат ніщо не перешкоджає.

Також для порівняння зауважимо: наприклад, в іншій ситуації, якщо, припустимо, на період простою все-таки прийнято рішення про виведення об'єктів, що тимчасово не використовуються, з експлуатації (з виданням про це відповідного наказу — п. 146.18 ПКУ), нарахування амортизації щодо таких ОЗ у бухгалтерському та податковому обліку призупиняється (п. 23 П(С)БО 7, п.п. 145.1.2, п. 146.2 ПКУ). У такому разі припиняють амортизуватися об'єкти ОЗ починаючи з місяця, наступного за місяцем їх виведення з експлуатації (п. 29 П(С)БО 7, п. 146.2 ПКУ), а відновлюють нарахування амортизації щодо них починаючи з місяця, наступного за місяцем зворотної передачі в експлуатацію об'єктів (п. 27 Методрекомендацій № 561).

Варте уваги, що про можливість амортизації ОЗ, які тимчасово простоюють та не виведені з експлуатації, ішлося і в консультації податківців з розділу 110.07.04 ЄБПЗ. Щоправда, водночас в іншій своїй консультації, розміщеній у розділі 110.09.01 ЄБПЗ, податківці уже вказували на таке: якщо об'єкт основних засобів не використовується в господарській діяльності, то такий об'єкт має бути неодмінно виведено платником податків з експлуатації та нарахування амортизації щодо ньому в податковому обліку має бути призупинено. Однак слід зауважити: будь-яких спеціальних вимог діяти саме так і припиняти амортизацію (як і обов'язково виводити об'єкти з експлуатації) в цьому випадку в законодавстві немає. А нарахування амортизації насамперед, як зазначалося, залежить від самостійно прийнятого підприємством рішення щодо виведення/невиведення з експлуатації об'єктів.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі