Теми статей
Обрати теми

Операції у ЗЕД. Списання після закінчення строку позовної давності безнадійної валютної заборгованості за імпортний товар

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Списання після закінчення строку позовної давності безнадійної валютної заборгованості за імпортний товар

 

За умовами імпортного контракту покупець-резидент мав перерахувати передоплату за товар нерезиденту до моменту отримання імпортного товару (вартістю $22200). Проте насправді події відбувалися так (курс НБУ на дату кожної з подій — 5,05 грн./$):

— 03.03.2008 р. — нерезиденту перераховано часткову передоплату за товар у розмірі $10000;

— 24.03.2008 р. — отримано товар від нерезидента вартістю $22200;

— 09.04.2008 р. — нерезиденту в оплату за товар перераховано ще $10000.

У результаті утворився непогашений борг перед нерезидентом у розмірі $2200.

Коли закінчується строк позовної давності за безнадійною заборгованістю, що виникла перед нерезидентом, якщо до договірних відносин застосовується Конвенція ООН про позовну давність у міжнародній купівлі-продажу товарів від 1974 року? У якому розмірі (за яким курсом НБУ) підприємству-покупцю суму безнадійного боргу, що списується, потрібно відносити в податковому обліку до «податкових» доходів?

(м. Харків)

 

Насамперед нагадаємо: згідно зі ст. 8 Конвенції ООН про позовну давність в міжнародній купівлі-продажу товарів 1974 року (для України набрала чинності з 01.04.94 р., лист МЗС України від 21.02.2001 р. № 21/19-612-267) у ЗЕД-відносинах строк позовної давності встановлено тривалістю в 4 роки. При цьому в загальному випадку право на позов при порушенні умов договору вважається таким, що виникло в день, коли мало місце таке порушення (ст. 10 Конвенції). Водночас у ситуації, коли розрахунки з нерезидентом (як у запитанні) відбуваються частинами, також потрібно враховувати «свої» особливі правила з ч. 2 ст. 20 Конвенції, які стосуються часткового погашення боргу. Вони передбачають, що в разі часткового виконання боржником зобов'язання, з моменту такого часткового погашення починає відлічуватися (спливати) новий 4-річний строк позовної давності. Стосовно випадку, описаного в запитанні, це означає, що строк позовної давності заново почав спливати з 09.04.2008 р. — тобто дня «останнього» часткового погашення заборгованості за товар перед нерезидентом (хоча, зауважимо, питання з відліком строків — тобто з якої саме дати (9 чи 10 квітня) починати відлік, мабуть, є дискусійним і з цього приводу можна зустріти різні думки в судовій практиці). А отже, у цій ситуації відведений Конвенцією строк позовної давності в 4 роки закінчується у квітні 2012 року, і саме з цього моменту заборгованість перед нерезидентом стає безнадійною (п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ).

У свою чергу, дотримуючись положень п.п. 135.5.4 ПКУ, після закінчення строку позовної давності підприємство-покупець суму безнадійної кредиторської заборгованості перед нерезидентом за отримані, але не оплачені товари (у розмірі $2200) має включити до «податкових» доходів (до складу інших «податкових» доходів, з відображенням за рядком 03.25 «дохідного» додатка ІД до декларації з податку на прибуток; докладніше про заповнення декларації див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 28 і 30). Зокрема, про відображення «податкових» доходів у періоді, на який припадає закінчення строку позовної давності, ідеться й у консультації з розділу 110.28 ЄБПЗ. Отже, списуючи безнадійний борг перед нерезидентом у квітні 2012 року у зв'язку із закінченням строку позовної давності, підприємство-покупець збільшить «податкові» доходи у II кварталі 2012 року, що відповідно буде враховано при заповненні декларації з податку на прибуток за півріччя.

Водночас оскільки заборгованість, яка списується, є валютною, у цьому випадку виникає питання про розмір «податкових» доходів, що відображаються, — за яким курсом НБУ їх показувати: на момент виникнення чи списання заборгованості? Адже такі курси відрізняються. При цьому «свою» особливість ситуації додає й те, що валютна заборгованість є «перехідною» — що виникла ще в «докодексний» період, тоді як необхідність в її списанні виникає вже в період дії ПКУ.

У зв'язку з цим зауважимо, що з набуттям чинності «прибутковим» розд. III ПКУ з 01.04.2011 р. монетарна (грошова) валютна заборгованість згідно з п.п. 153.1.3 ПКУ стала підлягати перерахунку в податковому обліку (тобто за нею в податковому обліку також стали визначатися курсові різниці — раніше, за часів Закону про податок на прибуток, нагадаємо, така заборгованість перерахунку не підлягала і курсові різниці за нею не розраховувалися).

При цьому ситуацію з курсовими різницями за «перехідною» валютною заборгованістю прямо врегулювала окрема Узагальнююча податкова консультація щодо визначення курсових різниць по заборгованості в іноземній валюті, що виникла до 1 квітня 2012 року, затверджена наказом ДПСУ від 15.02.2012 р. № 120. У ній роз'яснювалося, що починаючи з 01.04.2011 р. розрахунок курсових різниць за «перехідною» валютною заборгованістю потрібно здійснювати по-особливому, відштовхуючись від курсу НБУ, що склався станом на 31.03.2011 р. (а не, скажімо, від курсу НБУ на дату виникнення заборгованості, тому, наприклад, курсові різниці за період з моменту виникнення «старої» заборгованості по 31.03.2011 р. з податкового обліку просто випадають і в ньому не відображаються ). Отже, фактично виходило, що, продовжуючи розраховувати за монетарною заборгованістю в бухобліку валютні курсові різниці, платники податків, починаючи з 01.04.2011 року, просто отримали можливість також показувати їх суми й у податковому обліку.

Ураховуючи такі особливості податкового обліку «перехідної» заборгованості і те, що до 01.04.2011 р. в податковому обліку валютна заборгованість відображалася за «старими» правилами Закону про податок на прибуток (коли курсові різниці за нею не розраховувалися), а з 01.04.2011 р. стала обліковуватися за «новими» правилами ПКУ (що передбачає розрахунок курсових різниць), вважаємо, що при її списанні як безнадійної в податковому обліку також потрібно керуватися частково «старими», а частково «новими» правилами. У зв'язку з цим до складу «податкових» доходів у податковому обліку, на наш погляд, має бути включено (1) суму списаного безнадійного боргу за курсом НБУ на дату його виникнення (до речі, у період дії Закону про податок на прибуток саме «за» такий підхід щодо списуваної заборгованості висловлювалися й податківці (див. консультацію в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 79, с. 46), а також (2) суму відображених за заборгованістю починаючи з 01.04.2011 р. у податковому обліку курсових різниць (якщо вони були «витратними», і зменшити дохід, якщо вони були «дохідними»). Такий підхід у цьому «перехідному» випадку нам вбачається найбільш правильним.

Разом із тим, не виключено, що в таку «тонку» математику при обчисленні «податкових» доходів у цьому випадку навряд чи вникатимуть податківці, виступаючи при цьому за вигідніший для себе варіант — уключення до «податкових» доходів безнадійної заборгованості за курсом НБУ на дату її списання. Хоча, слід зауважити, такий підхід усе ж не можна назвати справедливим, оскільки «податкові» доходи доведеться показати в більшій сумі.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі