Теми статей
Обрати теми

Поворотна фіндопомога. Поворотна фіндопомога від засновника включається до доходу в періоді перевищення 365 днів із моменту її отримання

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Поворотна фіндопомога від засновника включається до доходу в періоді перевищення 365 днів із моменту її отримання

 

Підприємство — платник податку на прибуток отримало від засновника-фізособи поворотну фінансову допомогу у квітні, травні та серпні 2011 року. Яку суму допомоги нам необхідно відобразити у своїх доходах?

(м. Харків)

 

Правовою основою для вирішення цього питання є п.п. 135.5.5 ПКУ. Відповідно до нього сума поворотної фіндопомоги, отримана від засновника/учасника (неплатника або «нестандартного» платника податку на прибуток) і не повернена протягом 365 календарних днів з моменту такого отримання, має бути включена до доходу платника податків. При цьому звертаємо увагу на декілька моментів:

1) такий дохід необхідно відобразити в періоді, на який припадає перевищення 365-денного строку. Водночас, якщо договір передбачає отримання поворотної фіндопомоги на строк понад 365 днів, то її суму безпечніше включити до доходу вже в періоді отримання (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 20, с. 40);

2) до доходу потрапляє лише та сума поворотної фіндопомоги, за якою зазначений строк з моменту її отримання закінчився. Отже, наприклад, якщо за договором безпроцентної позики кошти мали надійти у травні, а замість цього надійшли в червні, то і 365-денний строк слід відлічувати починаючи з червня. Цей же принцип справедливий і для ситуації з періодичним отриманням фіндопомоги за одним договором — зазначений строк має обчислюватися за кожною частиною такої допомоги від дати її надходження.

Таким чином, до доходів слід уключити лише ту суму поворотної фіндопомоги, яку було отримано у квітні та травні (зрозуміло, якщо її не було повернено до закінчення 365 календарних днів із моменту отримання). У декларації з податку на прибуток за півріччя такий дохід доведеться відобразити в ряд. 03 і 03.12 додатка ІД (докладно про її заповнення див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 28 і 30). У свою чергу, у періоді повернення такої допомоги її суму можна буде відобразити у витратах. У декларації з податку на прибуток для цього передбачено ряд. 06.4 і 06.4.34 додатка ІВ.

Крім того, нагадуємо, що поворотна фіндопомога відображається як дохід лише в податковому обліку, тоді як з точки зору бухгалтерського обліку такі суми доходом не є.

Підсумовуючи, варто зауважити, що уникнути подібних податкових наслідків (навіть якщо поворотну фіндопомогу планується отримувати на тривалий строк) можна за допомогою укладення договору позики на строк до 365 календарних днів з наступним поверненням отриманих коштів у межах цього строку. При цьому відразу ж після такого повернення ці кошти можна знову зараховувати на свій рахунок за новим договором та користуватися ними протягом наступних 365 календарних днів.

Докладно про облік поворотної фіндопомоги див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 51, с. 35.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі