Теми статей
Обрати теми

Поворотна фіндопомога. «Стара» поворотна фіндопомога не збільшує доходи єдиноподатника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

«Стара» поворотна фіндопомога не збільшує доходи єдиноподатника

 

Підприємство з 2005 року є платником єдиного податку (з 2012 року — платником єдиного податку групи 4 за ставкою 3 %). З того моменту і до сьогодні в нього накопичилася певна сума поворотної фінансової допомоги. Підкажіть, чи повинні ми включити суму такої фіндопомоги до доходу.

(м. Харків)

 

Спершу трохи теорії . Як відомо, до 2012 року питання сплати єдиного податку регулював Указ № 727. При цьому, виходячи з норм, що містяться в ньому, суми поворотної фіндопомоги єдиним податком не обкладалися*. З 2012 року ситуація докорінно змінилася: тепер п.п. 3 п. 292.11 ПКУ приписує, що поворотна фіндопомога, повернена протягом 12 місяців із дня отримання, до доходів єдиноподатника не включається. Отже, якщо в цей строк вона (її частина) не повернена, то її неповернену частину необхідно обкласти єдиним податком у звітному періоді, що припадає на момент перевищення такого строку (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 11).

* З цим, проте, не погоджувалися податківці, зазначаючи, що в юросіб-єдиноподатників такі суми підпадають під обкладення єдиним податком у загальному порядку (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 51, с. 35).

Крім того, нагадуємо, що єдиноподатковий дохід відображається, як правило, за настанням певної події. При цьому нескладно помітити, що в цьому випадку подією для відображення доходу є не отримання поворотної фіндопомоги, а факт перевищення 12-місячного строку з моменту її надходження.

Повертаємося до поставленого запитання : у ньому зазначається, що поворотна фіндопомога накопичувалася починаючи з 2005 року. У зв'язку з цим з метою оподаткування таку допомогу логічно розбити на два види:

1) фіндопомога, за якою перевищення 12-місячного строку настало за часів Указу № 727, тобто до 01.01.2012 р. (сюди відноситься фіндопомога, що надійшла у 2010 році і раніше);

2) фіндопомога, за якою таке перевищення відбулося після набуття чинності п.п. 3 п. 292.11 ПКУ, тобто починаючи з 01.01.2012 р.

Нескладно помітити, що за фіндопомогою, яка належить до першого виду, подія для відображення її в доходах настала ще до набуття чинності новою спрощеною системою оподаткування (зокрема, п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). При цьому, як уже зазначалося, у той час поворотна фіндопомога до доходів єдиноподатника не потрапляла* (незалежно від строку, на який вона видавалася). У свою чергу, з 01.01.2012 р. для застосування до такої допомоги приписів п.п. 3 п. 292.11 ПКУ підстав немає, оскільки подія для відображення доходу настала в попередніх періодах. Отже, можна зробити висновок, що поворотна фіндопомога, за якою перевищення 12-місячного строку з моменту її отримання настало до 01.01.2012 р. (тобто ще за часів Указу № 727), обкладатися єдиним податком не повинна.

Що стосується допомоги другого виду, тобто поворотної фіндопомоги, за якою перевищення 12-місячного строку відбулося з 01.01.2012 р. (тобто вже після набуття чинності п.п. 3 п. 292.11 ПКУ), то в періоді, на який припадає таке перевищення, її доведеться включити до доходу. Оподаткувати її слід за загальною ставкою (у нашому випадку — 3 %). У декларації платника єдиного податку суму такого доходу має бути включено до рядка 2 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 36). Для уникнення подібних податкових наслідків рекомендуємо до закінчення 12 місяців з моменту отримання поворотної фіндопомоги повернути її, а потім знову зарахувати ці кошти на свій рахунок за новим договором та користуватися ними протягом наступних 12 місяців.

На завершення варто зауважити, що ДПСУ, у свою чергу, висловила з цього питання іншу, фіскальну думку. Як уже зазначалося, до 01.01.2012 р. податківці, незважаючи на відсутність правових підстав, наполягали на включенні поворотної фіндопомоги до доходів. У зв'язку з цим вони дійшли висновку, що якщо єдиноподатник не відобразив поворотну фіндопомогу в доходах у періоді її отримання (до 01.01.2012 р.), то він повинен виправити помилку у складі поточної декларації або за допомогою уточнюючого розрахунку (див. Єдину базу податкових знань, розділ 240.04). Крім того, податківці зазначили, що така фіндопомога має бути оподаткована за ставками, що діяли до 01.01.2012 р. (6 % або 10 %, причому за періоди 2011 року слід сплачувати лише 43 % від ставки єдиного податку).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі