Теми статей
Обрати теми

Операції в торгівлі. Діяльність, що патентується: як обліковувати дотації, фіндопомогу, проценти за кредитом

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Діяльність, що патентується: як обліковувати дотації, фіндопомогу, проценти за кредитом

 

Підприємство одночасно здійснює діяльність (торговельну діяльність у пунктах продажу товарів), що патентується, і діяльність, що не підлягає патентуванню (надання рекламних послуг). У I кварталі 2012 року підприємством було отримано від центру зайнятості дотацію для працевлаштування безробітного на посаду продавця, а також безповоротну фінансову допомогу від іншого суб'єкта господарювання. Крім того, підприємство взяло в банку кредит на купівлю товару, за користування яким щомісяця сплачує проценти. Як урахувати суми отриманої дотації, безповоротної фінансової допомоги та нарахованих процентів за кредит при визначенні податку на прибуток від здійснюваних видів діяльності?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що відповідно до п. 152.2 ПКУ платники податку на прибуток, які одночасно здійснюють діяльність, що патентується та не патентується, або декілька видів діяльності, що патентуються, зобов'язані окремо визначати податок від кожного виду діяльності, що патентується, та окремо — від іншої діяльності (що не патентується).

З цією метою ведеться окремий облік доходів і витрат, пов'язаних з веденням діяльності, що патентується, з урахуванням від’ємного значення як результату розрахунку об’єкта оподаткування. Отже, за кожним видом діяльності, що патентується, та за всіма видами іншої діяльності (що не патентується) податок на прибуток розраховується окремо. Загальна ж сума податку, що підлягає сплаті до бюджету (рядок 14 декларації з податку на прибуток підприємства), складається з окремих сум податку на прибуток від кожного виду діяльності (рядок 12 декларації), що патентується, та суми податку на прибуток від діяльності, що не патентується (рядок 11 декларації).

Порядок ведення такого окремого обліку доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає патентуванню, установлено в п. 152.11 ПКУ. Цей порядок полягає в тому, що підприємство, яке здійснює діяльність, що патентується, і діяльність, що не підлягає патентуванню, для виконання норм ПКУ має вести окремий облік:

доходів, отриманих від проведення кожного виду діяльності, що патентується;

витрат, пов'язаних з отриманням доходу від кожного виду такої діяльності;

амортизаційних відрахувань, нарахованих на основні засоби, що використовуються для ведення кожного виду діяльності, що патентується.

Якщо у платника, який одночасно здійснює діяльність, що патентується та не патентується, є загальні витрати, то виходячи з п. 152.11 ПКУ з метою визначення об’єкта оподаткування для різних видів діяльності застосовується метод пропорційного розподілу суми таких загальних витрат залежно від питомої ваги доходів, що припадають на кожен вид діяльності. За цим методом дохід платника податків, отриманий від окремого виду діяльності, що патентується, підлягає зменшенню на частину суми загальних витрат звітного періоду, понесених у зв'язку з отриманням такого доходу, яка так відноситься до суми загальних витрат, як сума доходу, отриманого від окремого виду діяльності, що підлягає патентуванню, відноситься до загальної суми доходу.

Для розподілу витрат, які водночас пов'язані з декількома видами діяльності, можна скористатися такою формулою:

Вп =  

Взаг х Дп
___________
Дзаг

,

де Вп — сума витрат, які пов’язані з діяльністю, що патентується;

Взаг — сума загальних витрат, які пов’язані з тими видами діяльності, за якими здійснюється розподіл витрат;

Дп— сума доходу, отриманого підприємством від діяльності, що патентується;

Дзаг — загальна сума доходів, отриманих від тих видів діяльності, за якими здійснюється розподіл витрат.

Тепер щодо безпосередньо обліку сум, про які йдеться в запитанні.

Безповоротна фінансова допомога. Безповоротну фінансову допомогу не можна пов'язати з будь-яким видом діяльності, що патентується: торгівля, побутові послуги, торгівля готівковими валютними цінностями в пунктах обміну іноземної валюти, діяльність у сфері розваг. Отже, суми безповоротної фінансової допомоги ніяк не стосуються діяльності, що патентується, а є для підприємства іншими доходами (див. п.п. 135.5.4 ПКУ).

У зв'язку з цим подібні доходи мають обліковуватися як доходи, отримані від діяльності, що не патентується. Звичайно, ці доходи формуватимуть податок на прибуток саме від діяльності, що не патентується, а його, нагадаємо, не може бути зменшено на вартість торгових патентів, придбаних підприємством для здійснення торговельної діяльності. Такої ж думки із цього приводу в період дії Закону про податок на прибуток дотримувалися і податківці (див. лист ДПАУ від 02.10.2007 р. № 12000/5/15-0215 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 88). Найімовірніше, в умовах дії ПКУ вони дотримуватимуться саме такої позиції.

Дотація, отримана роботодавцем від центру зайнятості для працевлаштування безробітних. Згідно з абзацом другим п. 3 Порядку № 1 дотація на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних — це кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, надані роботодавцю, який створює додаткові робочі місця для працевлаштування безробітних за направленням державної служби зайнятості, для покриття витрат на заробітну плату.

Відповідно до п.п. 135.5.10 ПКУ суми дотацій, субсидій, капітальних інвестицій з фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування чи бюджетів, отримані платником податків, уключаються до складу доходів підприємства як інші доходи. Отже, такі доходи не пов'язані з видами діяльності, що патентуються, у нашому випадку — з торгівлею в пунктах продажу товарів, а тому повинні обліковуватися як доходи, отримані від іншої діяльності (тобто тієї, що не патентується).

Що стосується заробітної плати працівників, у тому числі й «дотаційних», то за загальним правилом, установленим п.п. 138.8.2, пп. 138.10.1 — 138.10.3 і п. 142.1 ПКУ, вона відноситься на витрати підприємства. У нашій ситуації безробітного прийнято на посаду продавця, тому витрати на оплату його праці відносяться до витрат на збут (абзац «в» п.п. 138.10.3 ПКУ), оскільки пов'язані зі здійсненням торговельної діяльності в пунктах продажу товарів, тобто з діяльністю, що патентується. Відповідно ці витрати повинні враховуватися при визначенні податку на прибуток від діяльності, що патентується.

Докладно питання отримання дотацій від Фонду соціального страхування на випадок безробіття розглянуто у статті «Дотації для працевлаштування безробітних» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 63, с. 23.

Проценти за користування кредитом для купівлі товару. Згідно з п. 141.1 ПКУ будь-які витрати, пов'язані з нарахуванням процентів за будь-якими кредитами (крім фінансових витрат, уключених до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до П(С)БО, що стали відповідно частиною їх вартості), протягом звітного періоду включаються до складу витрат за умови, що кредитні кошти використовуються позичальником для цілей, пов'язаних із госпдіяльністю.

Витрати на сплату процентів класифікуються як фінансові витрати та обліковуються в категорії інших витрат (п.п. 138.10.5 ПКУ).

Якщо банківський кредит отримано підприємством для купівлі товару, то витрати на сплату процентів за цей кредит можна вважати безпосередньо пов'язаними з отриманням доходу від продажу такого товару, а отже, такими, що прямо стосуються діяльності, яка патентується.

Інша справа, якщо прямий зв'язок витрат з тією чи іншою діяльністю визначити неможливо. У такому разі має застосовуватися метод пропорційного розподілу загальних витрат, установлений п. 152.11 ПКУ, з використанням формули:


Вп = 

Взаг х Дп
_________
Дзаг


,

Для відображення результатів окремого обліку доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, і витрат, пов'язаних з веденням такої діяльності з урахуванням від’ємного значення як результату розрахунку об’єкта оподаткування, у розрізі кожного виду такої діяльності призначено Додаток ТП до декларації з податку на прибуток. Порядок його заповнення докладно розглянуто в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 30, с. 40.

Приклад. Підприємство «Юпітер» здійснює торговельну діяльність у пунктах продажу товарів (діяльність, що патентується) і надає рекламні послуги (діяльність, що не патентується).

Припустимо, загальна сума доходів за І квартал 2012 року склала 400000 грн., у тому числі:

— доходи від торгівлі в пунктах продажу товарів — 300000 грн.;

— доходи від надання рекламних послуг — 70000 грн.;

— безповоротна фінансова допомога — 21000 грн.;

— дотація для працевлаштування безробітного (умовно) — 9000 грн. (сума дотації складається з витрат підприємства на виплату заробітної плати «дотаційному» працівнику та ЄСВ (у частині нарахувань)).

Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), пов'язана з отриманням доходів від діяльності, що патентується (у тому числі зарплата «дотаційного» працівника та ЄСВ — 9000 грн.), — 180000 грн.

Інші витрати, пов'язані із здійсненням діяльності, що патентується (витрати у вигляді процентів за користування банківським кредитом), — 2400 грн.

Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), пов'язана з отриманням доходів від діяльності, що не патентується, — 50000 грн.

Інші витрати, пов'язані із здійсненням діяльності, що не патентується, — 3000 грн.

Інші загальні витрати, понесені у зв'язку з отриманням загальних доходів, — 15000 грн.

Покажемо розподіл загальних витрат за видами діяльності в таблиці.

 

Порядок розподілу загальних витрат між видами діяльності

Показник

Усього, грн.

У тому числі за видами діяльності

загальні для всіх видів

діяльність, що патентується

діяльність, що не патентується

Загальна сума доходів, отриманих від здійснення всіх видів діяльності

400000 (Дзаг)
(рядок 01 декларації з податку на прибуток)

300000 (Дп)
(рядок А1 Додатка ТП)

100000 = 70000 + 21000 + 9000

Загальна собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), пов'язана з отриманням доходів від усіх видів діяльності

230000 (рядок 05.1 декларації з податку на прибуток)

180000
(рядок А2 Додатка ТП)

50000

Інші витрати, пов'язані з отриманням доходів від усіх видів діяльності

5400 (у тому числі: 2400 — рядок 06.3 декларації з податку на прибуток;
3000 — рядок 06.4 декларації з податку на прибуток)

2400 (рядок А3 Додатка ТП)

3000

Інші загальні витрати, понесені у зв'язку з отриманням загальних доходів

15000 (Взаг) (рядок 06.4 декларації з податку на прибуток)

15000 (Взаг)

Вп = Взаг х Дп : Дзаг = 15000 х 300000 : 400000 = 11250 (рядок А3 Додатка ТП)

Взаг - Вп = 15000 - 11250 = 3750

Об'єкт оподаткування

149600 (рядок 07 декларації з податку на прибуток)

106350
(рядки А4 і 08 Додатка ТП; рядок 08 декларації з податку на прибуток)

43250

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі