Теми статей
Обрати теми

Податок на доходи фізосіб. Списана сума заборгованості ФОП

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Списана сума заборгованості ФОП

 

За договором купівлі-продажу підприємство відвантажило продукцію фізичній особі — підприємцю на загальній системі оподаткування. За цю продукцію підприємець так і не розрахувався. Суму заборгованості було віднесено до резерву сумнівних боргів, а після закінчення строку позовної давності дебіторську заборгованість підприємця за товар списано як безнадійну. Податковий інспектор вимагає обкласти таку суму податком на доходи фізичних осіб на підставі п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ із застосуванням натурального коефіцієнта. Чи правомірні його дії?

(м. Київ)

 

Ні, не правомірні. Пояснимо чому.

Оскільки договір купівлі-продажу, за яким суму заборгованості за поставлену продукцію було списано як безнадійну після закінчення строку позовної давності, укладено підприємством з фізичною особою — підприємцем (далі — ФОП), то можна стверджувати, що дохід у вигляді списаної заборгованості за товар є підприємницьким доходом останнього та підлягає обкладенню ПДФО за правилами, установленими ст. 177 ПКУ для фізичних осіб — підприємців. До речі, податківці у своїх роз'ясненнях у Єдиній базі податкових знань, розміщеній на офіційному сайті ДПСУ www.sts.gov.ua, дотримувалися аналогічної точки зору з цього питання (див. роз'яснення в Єдиній базі податкових знань за кодом 160.03, 180.03).

Отже, якщо при укладенні договору купівлі-продажу ФОП надала підприємству документи, що підтверджують її держреєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, то підприємство-кредитор повинно відобразити суму списаної на користь ФОП заборгованості в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «157» без застосування натурального коефіцієнта.

У свою чергу, ФОП, яка отримала дохід у вигляді списаної заборгованості за продукцію, зобов'язана буде включити такий дохід до загального оподатковуваного доходу, отриманого від підприємницької діяльності.

Щодо п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ, на застосуванні якого наполягає податковий інспектор для визначення порядку оподаткування доходу у вигляді списаної заборгованості за договором купівлі-продажу, зазначимо таке. Згідно з цією нормою ПКУ сума боргу платника податків, анульованого підприємством-кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, є для такого платника податків додатковим благом та включається до складу його загального оподатковуваного доходу.

Проте з умов запитання випливає, що сума заборгованості за товар була списана ФОП. Така списана заборгованість є для нього підприємницьким доходом. А п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ є нормою ПКУ, що встановлює порядок оподаткування окремих доходів фізичних осіб, які не належать до підприємницьких доходів. Крім того, таку заборгованість було списано після закінчення строку позовної давності. Тобто застосування п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ в цьому випадку є помилковим.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі