Теми статей
Обрати теми

Податок на доходи фізосіб. Компенсація вартості комунальних платежів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Компенсація вартості комунальних платежів

 

Підприємство орендувало нежитлове приміщення у фізичної особи. Згідно з договором оренди оплата комунальних послуг здійснюється фізичною особою — орендодавцем, а орендар на підставі рахунків орендодавця компенсує понесені ним витрати на оплату спожитих орендарем комунальних послуг. Чи включаються до оподатковуваного доходу такої фізособи суми отриманої компенсації вартості комунальних послуг?

(м. Львів)

 

Сума компенсації вартості комунальних платежів уключається до оподатковуваного доходу фізособи-орендодавця та обкладається податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ: 15 % і 17 %. Нагадаємо читачам, що відповідно до змін, унесених до п. 167.1 ПКУ, з 28.04.2012 р. ставки ПДФО застосовуються таким чином:

15 % застосовується до бази оподаткування або її частини, що не перевищує десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, установленого законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році — 10730 грн.);

17 % — до частини бази оподаткування, що перевищує вказану вище величину.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, на нашу думку, орендар — податковий агент відобразить дохід фізособи у вигляді нарахованої (виплаченої) суми компенсації вартості спожитих таким орендарем комунальних послуг з ознакою доходу «127».

Що стосується єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування (далі — ЄСВ), то із суми компенсації комунальних платежів цей внесок не справляється. Пояснюється це тим, що згідно з ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 до бази обкладення ЄСВ уключаються тільки винагороди за цивільно-правовими договорами, за якими надавалися послуги або виконувалися роботи. Відносини, що виникають між власником приміщення — фізичною особою та суб'єктом господарювання, який орендує таке приміщення, регулюються договором оренди (найму) і не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг.

Витрати підприємства на компенсацію фізособі комунальних платежів згідно з договором оренди залежно від напряму використання орендованого об'єкта та, звісно, за наявності підтвердних документів (договору оренди, рахунків, платіжних документів тощо), ураховуватимуться при обчисленні об'єкта оподаткування залежно від характеру приміщень, що орендуються:

— виробничих та загальновиробничих приміщень — ряд. 05.1 податкової декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. № 1213 (далі — декларація);

— адміністративних приміщень — ряд. 06.1 декларації;

— збутових приміщень — ряд. 06.2 декларації.

При цьому згідно з роз'ясненням фахівця ДПАУ, опублікованим у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 24, с. 46, якщо відсутня можливість облаштування орендованого нежитлового приміщення окремими лічильниками для обліку спожитих орендарем комунальних послуг (газу, тепла, води, електроенергії), то їх вартість слід визначати в такий спосіб:

— послуг водопостачання — пропорційно чисельності працівників орендаря до загальної чисельності працівників;

— спожитої електроенергії — виходячи з потужності електроприладів та фактичного часу роботи;

— теплопостачання — зі співвідношення орендованої та загальної площ.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі