Теми статей
Обрати теми

Відпустки. Компенсацію за невикористані дні відпустки нараховано після звільнення працівника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Компенсацію за невикористані дні відпустки нараховано після звільнення працівника

 

Компенсацію за невикористані дні відпустки нараховано працівнику після звільнення. Як оподатковується та відображається у звітності ця виплата?

(м. Київ)

 

Ситуація, коли з якихось причин нарахування компенсації за невикористані дні щорічних відпусток та додаткових відпусток на дітей здійснюється колишньому працівнику після звільнення, досить часто зустрічається на практиці. Оподаткування такої виплати має свої особливості. Розглянемо їх.

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ). Відповідно до положень Закону № 2464 та Інструкції № 21-5 до бази для справляння ЄСВ уключаються, зокрема, виплати, що:

— нараховуються роботодавцем найманому працівнику (ст. 4 Закону № 2464);

— уключаються до фонду оплати праці відповідно до Інструкції № 5;

— не вказані в Переліку № 1170.

Крім того, як виняток до бази для справляння ЄСВ потрапляють виплати, нараховані колишнім працівникам після звільнення (особам, які на дату нарахування доходу вже не перебувають у трудових відносинах із роботодавцем) за відпрацьований час (див. ч. 2 ст. 7 Закону № 2464, п.п. 4.3.4 Інструкції № 21-5, роз'яснення Пенсійного фонду, надані в листах від 03.03.2011 р. № 4149/05-10 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 45, від 18.10.2011 р. № 22373/03-20).

Оскільки згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 суми грошових компенсацій у разі невикористання днів щорічних відпусток та додаткових відпусток на дітей є виплатою за невідпрацьований час, то на такі виплати, нараховані колишнім працівникам після звільнення, ЄСВ не нараховується. Відповідно сума компенсації за невикористані дні відпустки, з якої не справляється ЄСВ, не відображається в додатку 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2.

Податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО). У цьому випадку виплата компенсації за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки на дітей здійснюється фізичній особі, яка на момент її нарахування вже не перебуває з роботодавцем у трудових відносинах Тому, на нашу думку, до оподатковуваного доходу такої фізичної особи вона повинна включатися на підставі п.п. 164.2.19 ПКУ у складі інших доходів. ПДФО компенсація за невикористані дні відпусток обкладається за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ, а саме 15 і 17 %.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ компенсація за невикористані дні відпусток, на наш погляд, повинна відображатися з ознакою доходу «127».

Що стосується відповідальності за несвоєчасну виплату компенсації за невикористані дні відпусток, то для роботодавця її встановлено ст. 117 КЗпП. Згідно з цією нормою КЗпП такий роботодавець зобов'язаний буде виплатити колишньому працівнику його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Посадовим особам підприємства за порушення вимог трудового законодавства загрожує адмінштраф у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.) (ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X).

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі