Теми статей
Обрати теми

Відпустки. Відпустка наперед

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відпустка наперед

 

Працівниця підприємства з 27 січня 2012 року по 31 травня 2012 року перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. До виходу в цю відпустку нею було використано щорічну відпустку повної тривалості (24 календарні дні) за період з 3 грудня 2010 року по 2 грудня 2011 року. У травні 2012 року вона подала до відділу кадрів заяву із проханням надати їй з 1 червня 2012 щорічну відпустку повної тривалості (24 календарні дні), а з 26 червня 2012 року — відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи має право підприємство відмовити цій працівниці в наданні щорічної відпустки у зв'язку з тим, що робочий рік, за який така відпустка надається, нею не буде повністю відпрацьовано?

(м. Харків)

 

Ситуація, коли працівниця між відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами і відпусткою для догляду за дитиною йде в щорічну відпустку, досить часто зустрічається на практиці. Адже сума допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, яка виплачується за рахунок коштів державного бюджету, як правило, набагато менше заробітної плати, яку отримує працівниця. Тому зрозуміло, що перед виходом у відпустку для догляду за дитиною жінки намагаються скористатися оплачуваною щорічною відпусткою. У зв'язку з цим виникає запитання: а чи можна взяти щорічну відпустку наперед? Для відповіді на нього звернемося до положень Закону про відпустки.

Частиною 1 ст. 6 Закону про відпустки визначено таке: щорічна основна відпустка надається працівникам за відпрацьований робочий рік, який відлічується із дня укладення трудового договору.

Скористатися правом на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи працівник може після закінчення 6 місяців безперервної роботи на цьому підприємстві. За другий і подальші роки роботи щорічні відпустки повної тривалості може бути надано працівнику в будь-який час відповідного робочого року. Причому роботодавець повинен надати працівнику щорічну відпустку з таким розрахунком, щоб останній його використав, як правило, до закінчення робочого року (ч. 4 ст. 10 Закону про відпустки).

Черговість надання відпусток визначається графіками, при складанні яких повинні враховуватися як інтереси виробництва, так і особисті інтереси працівників.

Водночас ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки визначено категорії працівників, яким роботодавець зобов'язаний надати відпустку в зручний для них час. До таких працівників, зокрема, належать і жінки перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї.

Ураховуючи викладене, можна зробити такі висновки щодо ситуації, яка розглядається:

по-перше — робочий рік, за який працівниці може бути надано щорічну відпустку повної тривалості, почався 03.12.2011 р.;

по-друге — з умов запитання випливає, що працівниця, яка перебуває наразі у відпустці для догляду за дитиною, працює на підприємстві не перший рік. Отже, щорічну відпустку повної тривалості їй може бути надано в будь-який час цього робочого року;

по-третє — оскільки жінка перебуває у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, то в разі подання нею заяви з проханням надати щорічну відпустку за 2011 — 2012 робочий рік, роботодавець не має права відмовити їй у її наданні згідно з ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки.

Разом із тим, на наш погляд, у такій ситуації роботодавцю слід пояснити цій працівниці, що після виходу з відпустки для догляду за дитиною скористатися правом на щорічну відпустку вона зможе тільки після того, як відпрацює місяці, які залишилися та за які їй було надано щорічну відпустку. Річ у тім, що періоди відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами і щорічної відпустки включаються до стажу, що дає право на щорічну відпустку. А от відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, не зараховується (п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки). Тобто фактично частину щорічної відпустки буде надано працівниці в рахунок невідпрацьованого часу відповідного робочого року.

Якщо така працівниця вирішить звільнитися під час або після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, їй доведеться повернути підприємству грошові кошти, нараховані та видані їй раніше за дні відпустки, які були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі