Теми статей
Обрати теми

Спецводозбір. Ставка спецводозбору при використанні води зі змішаного джерела

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Ставка спецводозбору при використанні води зі змішаного джерела

 

Як визначити ставку спецводозбору, якщо суб'єкт підприємництва використовує у своїй господарській діяльності воду, отриману з міського водопроводу на підставі укладеного договору постачання води?

(м. Харків)

 

Особливістю встановлення ставок збору за спеціальне використання води в ПКУ є те, що п. 325.1 цього Кодексу окремо визначено ставки збору за спеціальне використання поверхневих вод, диференційовані за басейнами річок чи інших водних об'єктів, з яких відбувається забір води, а п. 325.2 ставки збору за спеціальне використання підземних вод, диференційовані за регіонами, в яких розташовані підземні джерела.

Тим часом, здебільшого (особливо, коли йдеться про централізоване водопостачання великих населених пунктів або територіально-виробничих комплексів) водопостачання здійснюється , як правило, не з одного, а з декількох джерел, як поверхневих, так і підземних.

Порядок визначення ставок спецводозбору такими водокористувачами прописано в п. 325.12 ПКУ, згідно з яким за умови використання води зі змішаних джерел водопостачання слід застосовувати ставки збору, установлені для джерел, з яких формуються (наповнюються) змішані джерела. Крім того, п. 326.3 цього Кодексу передбачено, що водокористувачі, які використовують воду зі змішаного джерела, обчислюють збір, ураховуючи обсяги води в тому співвідношенні, в якому формується таке змішане джерело, з урахуванням втрат води в їх системах водопостачання, ставок збору та коефіцієнтів.

Співвідношення, в якому формується кожне зі змішаних джерел , має вказуватися в дозволах та договорах на постачання води. Якщо ні в договорі, ні в дозволі жодних вказівок про це немає, слід орієнтуватися на усереднене співвідношення, інформацію про яке водопостачальники щорік надають місцевим ДПІ.

Так, за інформацією ДПС у Харківській області, платникам спецводозбору, які використовують воду із системи водопостачання КП «Харківводоканал», при сплаті збору у 2012 році слід керуватися таким відсотковим співвідношенням між окремими джерелами водопостачання:

1) підземні води (артезіанські свердловини) — 1,7 %;

2) поверхневі води:

а) р. Сіверський Донець — 76,0 %;

б) канал Дніпро — Донбас — 22,3 %.

Слід зауважити, що буквальне прочитання п. 325.12 ПКУ наводить на думку про необхідність розраховувати в декларації спецводозбору окремими рядками суму платежу до бюджету за кожним джерелом із застосуванням ставки збору, установленої для кожного джерела, з яких формуються (наповнюються) змішані джерела. Проте не буде помилкою, якщо до загального обсягу води, отриманої зі змішаного джерела, застосувати середньозважену ставку збору та заповнити декларацію одним рядком. Оскільки і податківці схиляються до такого способу обчислення збору, рекомендуємо користуватися саме ним.

На завершення додамо, що згідно із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» від 22.12.2011 р. № 4235-VI (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 7, с. 3) у 2012 році ставки спецводозбору збільшилися в 1,113 раза порівняно з попереднім роком, причому нові ставки почали діяти з 13 січня 2012 року.

Таким чином, платникам збору, які використовують воду зі змішаних джерел, доведеться окремо визначити середньозважену ставку, що повинна застосовуватися до вказаного підвищення, за торішніми ставками щодо конкретних джерел з пп. 325.1 і 325.2 ПКУ, і окремо — середньозважену ставку, яка повинна застосовуватися з моменту зазначеного підвищення, орієнтуючись вже на нові ставки збору.

Зокрема, розраховані ставки спецводозбору за наведеними вище даними, що повинні у 2012 році застосовувати платники, які використовують воду із системи водопостачання КП «Харківводоканал», становлять:

за період з 01.01.2012 р. по 12.01.2012 р. включно — 46,39 грн./100 м3;

починаючи з 13.01.2012 р. і до кінця поточного року — 51,63 грн./100 м3.

Нюанси складання декларації спецводозбору за I квартал 2012 року висвітлено в листі ДПСУ від 28.02.2012 р. № 5847/15-2117 («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 22). Крім того, про особливості заповнення кол. 3 «Фактичний обсяг використаної води…» і кол. 6 «Установлений річний ліміт використання води» такої декларації йдеться у відповідній консультації з ЄБПЗ за кодом 270.04. Додамо, що про те й про інше розповідалося у статті «Спецводозбір-2012: оголошується заплив і для єдиноподатників!», опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 29.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі