Теми статей
Обрати теми

Спецводозбір. Сплата спецводозбору при оренді приміщення у фізособи

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплата спецводозбору при оренді приміщення у фізособи

 

Хто повинен сплачувати збір за спеціальне використання води, якщо юридична особа орендує приміщення у фізичної особи, не зареєстрованої суб'єктом підприємницької діяльності?

(м. Харків)

 

У статті, присвяченій нюансам справляння спецводозбору в поточному році, яку опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 29, с. 28, прямої відповіді на поставлене запитання немає, проте її можна легко отримати з таких міркувань.

Як передбачено ст. 323 ПКУ , платниками збору за спеціальне використання води у визначених цим Кодексом випадках можуть бути виключно юридичні особи (крім бюджетних установ), їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці. Отже, звичайна фізособа, яка виступає за договором оренди в межах своєї цивільної правоздатності, а не як суб'єкт підприємницької діяльності, платником цього збору не є .

Традиційно при укладенні договору оренди відносини з оплати комунальних послуг, у тому числі послуг з водопостачання орендованого приміщення, можуть оформлятися двома способами: орендар зобов'язується або відшкодовувати орендодавцю їх вартість (окремим платежем чи у складі орендної плати), або оплачувати такі послуги самостійно на підставі прямих договорів з підприємствами — постачальниками (подробиці див. у статті «Офіс в оренді: особливості податкового обліку» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 20).

При цьому слід мати на увазі, що головним фактором, що визначає, хто виступає платником збору за спеціальне використання води при оренді об'єкта нерухомості, є наявність в однієї зі сторін укладеного договору на постачання води з водопостачальником (це випливає з п. 326.2 ПКУ).

Зважаючи на викладене, доходимо висновку, що:

якщо договір на постачання води укладено безпосередньо орендарем, то сплачувати спецводозбір повинен такий орендар (за умовами запитання — юридична особа). Якщо з тієї чи іншої причини він не входить до кола платників цього збору (наприклад, має статус платника ФСП), то зазначений збір сплаті взагалі не підлягає;

якщо договір на постачання води з водопостачальною організацією укладено орендодавцем, який за умовами запитання є фізичною особою, не зареєстрованою суб'єктом підприємницької діяльності, а отже, не може виступати платником цього збору згідно із законодавством, то сплачувати спецводозбір не повинні ні орендодавець, ні орендар. Із цим висновком, до речі, погоджуються і податківці (див. відповідну консультацію, розміщену в ЄБПЗ за кодом 270.01).

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі