Теми статей
Обрати теми

Фінзвітність. Чи подавати баланс держреєстратору?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи подавати баланс держреєстратору?

 

Чи зберігся обов'язок щодо подання фінансової звітності державному реєстратору? Чи не звільнено від нього юридичних осіб — платників єдиного податку?

(м. Київ)

 

Закон про бухоблік передбачає для всіх підприємств, крім бюджетних установ, обов'язок подавати (надсилати цінним листом) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року , наступного за звітним періодом, фінансову звітність про господарську діяльність у складі Балансу та Звіту про річні фінансові результати (ч. 3 ст. 14).

У цій частині за останній рік жодних законодавчих змін не було, тому, як і раніше, до 01.06.2012 р. підприємство має подати держреєстратору фінансову звітність за 2011 рік. Останнім днем подання буде 31 травня 2012 року (четвер) (див. «Календар бухгалтера на травень 2012 року» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 35).

Юридичні особи, які входять до категорії суб'єктів малого підприємництва*, повинні здавати звітність у складі форми № 1-м (Баланс) та форми № 2-м (Звіт про фінансові результати). Виняток становлять юридичні особи, які відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПКУ, та мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат (тобто застосовують ставку 0 % з податку на прибуток). Для них передбачено складання Спрощеного фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва — форми № 1-мс і № 2-мс (див. лист Міністерства фінансів, Державного комітету статистики від 12.04.2011 р. № 31-08410-06-5/9545, 04/4-7/214 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 33, с. 17). Інші юридичні особи подають фінансову звітність у складі форми № 1 (Баланс) і форми № 2 (Звіт про фінансові результати).

* Законом України «Про розвиток і державну підтримку малого та середнього підприємництва в Україні» від 22.03.2012 р. № 4618-VI запроваджено дещо оновлені критерії розподілу суб’єктів господарювання на суб’єктів малого підприємництва (у тому числі мікропідприємництва), середнього та великого. Однак на складання та подання фінансової звітності за 2011 рік зазначені зміни вплинути не повинні (див. докладніше «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 36 — 37).

Наведені вище правила подання фінансової звітності держреєстратору поширюються й на юридичних осіб — платників єдиного податку. Як і всі інші юридичні особи, платники єдиного податку зобов'язані подавати державному реєстратору річну фінансову звітність у строк до 1 червня року, наступного за звітним (ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік).

Не забувайте про доцільність оформлення опису вкладення в разі, якщо звітність надсилається рекомендованим листом, а не подається держреєстратору особисто. При цьому нотаріальне посвідчення підписів на звітності або відмітка органу держстатистики про дату отримання ним цієї звітності не потрібні. Зауважимо: як і раніше, будь-які негативні наслідки за неподання фінансової звітності держреєстратору реально суб'єктам господарювання не загрожують (див. статтю «Подання фінансової звітності держреєстратору, або Чи працюють норми без санкцій?» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 56). Визнавав це й сам Держкомпідприємництва, наприклад, у листі від 16.03.2007 р. № 1897. Проте ігнорувати наведені вище вимоги законодавства не слід. Не виключено, що, не отримавши фінансову звітність, держреєстратор відмовить (хоча законодавчих підстав для цього немає) у здійсненні тих чи інших реєстраційних дій, як, наприклад, у внесенні змін до відомостей про юридичну особу, пов'язаних з переходом на КВЕД-2010, або у видачі витягу з Єдиного держреєстру.

Нагадаємо також, що подання фінансової звітності держреєстратору не звільняє від необхідності підтвердження юридичними особами відомостей про себе шляхом подання відповідної реєстраційної картки державному реєстратору. Згідно з ч. 11 ст. 19 Закону № 755 юридична особа зобов'язана щороку подавати (надсилати) протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, держреєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу. Наприклад, юридична особа, дата держреєстрації якої — 02.02.2011 р., зобов'язана надіслати таку реєстраційну картку до 03.03.2012 р., а наступну — до 03.03.2013 р. включно. У разі ненадходження в установлений строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п’яти робочих днів з дати, установленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення про необхідність подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

У разі ненадання юридичною особою протягом місяця з дати отримання нею відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор має внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей. Якщо рекомендований лист повертається держреєстратору з позначкою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою, держреєстратор має внести до Єдиного держреєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням. Кожен із названих записів (на відміну від неподання фінансової звітності) може стати підставою для анулювання реєстрації платника ПДВ (докладно див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 50).

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі