Теми статей
Обрати теми

Готельні послуги. Єдиноподатник групи 2 може надавати послуги відрядженому від загальносистемника за умови їх «особистої» оплати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Єдиноподатник групи 2 може надавати послуги відрядженому від загальносистемника за умови їх «особистої» оплати

 

Фізична особа є платником єдиного податку групи 2 та здійснює діяльність з надання готельних послуг. Підкажіть, чи може вона взаємодіяти з російською фірмою? Які наслідки можуть її очікувати при наданні послуг відрядженим особам, якщо податковий статус підприємства, що їх направило, невідомий?

(м. Харків)

 

1 . Почнемо з того, що п.п. 2 п. 291.4 ПКУ для платників єдиного податку групи 2 встановлено обмеження на надання послуг суб'єктам господарювання — неєдиноподатникам. Отже, надавати послуги російській фірмі фізособа-єдиноподатник групи 2 не може. В іншому разі вона повинна (див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 4, с. 53):

а) з наступного кварталу перейти на загальну систему оподаткування;

б) оподаткувати суму доходу, отриманого від російської фірми, за ставкою 15 % та сплатити таку суму протягом 10 календарних днів, наступних за граничною датою для подання декларації за квартал (при цьому вона не звільняється від сплати єдиного податку за ставкою, установленою для єдиноподатників групи 2);

в) здати свідоцтво платника єдиного податку протягом 10 календарних днів, наступних за кварталом, в якому було допущено порушення*.

* Хоча з формальної точки зору ПКУ не передбачено спеціальних наслідків порушення єдиноподатниками умов щодо контрагентів, з якими вони можуть укладати договори (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 19, с. 8).

2 . Тепер щодо надання готельних послуг відрядженому. Слід зауважити, що за формальними ознаками відряджений діє від імені особи, яка його направила, у зв'язку з чим, якщо така особа не є платником єдиного податку, то єдиноподатник групи 2 не має права надавати їй послуги. При цьому у випадку, що розглядається, виникає проблема з підтвердженням податкового статусу особи, від імені якої виступає відряджений.

Водночас наразі з цього питання є досить ліберальне роз'яснення в Єдиній базі податкових знань (розділ 230.12). У ньому податківці дійшли висновку, що якщо надані послуги відряджена особа оплачує особисто (на нашу думку, не має значення — за рахунок власних, але які в подальшому відшкодовуються, коштів чи отриманих під звіт), то порушення єдиноподаткових умов не відбувається. У свою чергу, якщо оплата надходить безпосередньо від юрособи, то має місце порушення з настанням відповідних наслідків, про які див. вище в п. 1. Незважаючи на те що в цілому висновок ДПСУ позитивний, він заслуговує на декілька зауважень.

По-перше , висновки ДПСУ не ґрунтуються на законодавстві, у зв'язку з чим для їх реалізації все ж безпечніше обзавестися індивідуальною податковою консультацією.

По-друге , якщо оплата здійснюється готівковими коштами або з картки працівника, то проблем не виникає (у такому разі, на нашу думку, можна говорити про «особисту» оплату послуг). Водночас, якщо відряджений працівник розраховується за готельну послугу за допомогою корпоративної платіжної картки, то оплата надійде безпосередньо з рахунка підприємства. У такому разі на єдиноподатника можуть очікувати негативні наслідки, про які див. у п. 1.

По-третє , відразу ж після набуття чинності новою спрощеною системою оподаткування на практиці виникло запитання про те, чи може єдиноподатник групи 2 надавати послуги нерезидентам — не суб'єктам господарювання, що походить з невизначеності поняття «населення». Сьогодні ДПСУ роз'яснила, що населенням слід вважати у тому числі й іноземців, які проживають у цій державі тривалий час (див. Єдину базу податкових знань, розділ 230.12). Водночас, відповівши на одне запитання, податківці створили інше — річ у тім, що залишається невідомим, який час проживання в Україні слід вважати тривалим.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі