Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Операції для реєстрації платником ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Операції для реєстрації платником ПДВ

 

Які операції неприбуткових організацій ураховуються при визначенні критерію обов'язкової реєстрації платником ПДВ?

(м. Полтава)

 

Статус неприбуткової організації не враховується при вирішенні питання про необхідність реєстрації такої юридичної особи платником ПДВ, а також не впливає на порядок обкладення ПДВ операцій, що здійснюються такою організацією. Тобто неприбуткові організації можуть опинитися в числі платників ПДВ у загальному порядку, зареєструвавшись платником ПДВ (в обов'язковому порядку або добровільно).

Вимоги, що висуваються до обов'язкової реєстрації осіб як платників цього податку, викладено в п. 181.1 ПКУ. У ньому вказано, що особа, в якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають обкладенню ПДВ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ), зобов'язана зареєструватися платником ПДВ у податковому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання).

У своїх роз'ясненнях, розміщених у ЄБПЗ у розділі 130.02, податківці вказують, що при визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду для реєстрації платником ПДВ ураховуються:

(1) обсяги операцій, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ (20 %);

(2) обсяги операцій, які підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою ПДВ (0 %);

(3) обсяги операцій, які звільнені та тимчасовою звільнені від обкладення ПДВ.

Не враховуються тільки операції, що не є об'єктом оподаткування.

При цьому важливо врахувати, що для розрахунку критерію обов'язкової реєстрації беруться до уваги виключно операції, що відповідають критеріям постачання товарів/послуг, установленим пп. 14.1.185 і 14.1.191 ПКУ, на що звертають увагу податківці в консультації, розміщеній у розділі 130.02 ЄБПЗ.

Так, постачанням товарів згідно з п.п. 14.1.191 ПКУ визнаються будь-які операції, що передбачають передачу права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі й за рішенням суду.

Постачанням послуг відповідно до п.п. 14.1.185 ПКУ вважаються будь-які операції, що не є постачанням товарів, чи інші операції з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи, або надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Причому, як пояснювалося в листі ДПАУ від 14.02.2011 р. № 4021/7/16-1417 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 17, с. 19, важливим є саме фактичне досягнення обсягів у 300 тис. грн. (тобто фактичне здійснення операцій постачання). Тому, наприклад, наявність в особи тільки намірів здійснювати діяльність, за результатами якої згодом буде досягнуто та перевищено цей обсяг, або ж, припустимо, тільки укладення особою договору на постачання товарів/послуг у сумі понад 300 тис. грн. (постачання за яким відбудеться пізніше) ще не є підставою для обов'язкової ПДВ-реєстрації. Зареєструватися платником ПДВ особі потрібно буде тільки після фактичного здійснення операцій, обсяги яких перевищили 300-тисячну межу.

Таким чином, неприбутковим організаціям для розрахунку межі обов'язкової реєстрації слід брати всі операції, що підпадають під визначення постачання товарів/послуг, у тому числі й ті, які не обкладаються податком на прибуток , а для ПДВ-обліку підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ (20 %), нульовою ставкою ПДВ (0 %), звільнені та тимчасово звільнені від обкладення ПДВ.

При цьому, наприклад, кошти, сплачені громадській організації (зареєстрованій у реєстрі неприбуткових організацій) у вигляді членських внесків, не є оплатою поставлених товарів/послуг. При їх отриманні в сумі, що перевищує 300 тис. грн., громадська організація не підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ (на що звертають увагу податківці в розділі 130.02 ЄБПЗ).

А от у благодійних організацій операції з надання благодійної допомоги, зокрема, безоплатного постачання товарів/послуг набувачам благодійної допомоги згідно із законодавством про благодійництво та благодійну організацію, звільняються від обкладення ПДВ (п.п. 197.1.15 ПКУ). На це звертають увагу й податківці в консультації, розміщеній у розділі 130.16.03 ЄБПЗ. Такі операції слід, на думку ДПСУ, ураховувати при визначенні «реєстраційного» обсягу.

Звільняється від обкладення ПДВ і постачання релігійними організаціями (зареєстрованими в реєстрі неприбуткових організацій) культових послуг та предметів культового призначення за переліком згідно з п.п. 197.1.9 ПКУ.

Отже, таким неприбутковим організаціям (на думку ДПСУ) слід ураховувати при визначенні граничного обсягу 300 тис. грн. обсяги за операціями, звільненими від ПДВ, і, досягнувши його, в обов'язковому порядку зареєструватися платником ПДВ. Водночас, зареєструвавшись платником ПДВ, сплачувати його навряд чи доведеться (через відсутність у них оподатковуваних постачань), що доводить нелогічність позиції ДПСУ.

Операції з постачання профспілковими організаціями путівок на оздоровлення та відпочинок для членів профспілки та членів їх сімей є об'єктом обкладення ПДВ (п. 185.1 ПКУ). Тобто такі операції підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах незалежно від того, здійснюється реалізація таких путівок безоплатно чи за їх часткову або повну вартість (на це звертали увагу податківці ще в докодексний період у листі ДПАУ від 12.08.2008 р. № 16346/7/16-1517-26). Виняток становлять операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів, які згідно з п.п. 197.1.6 ПКУ звільняються від ПДВ.

Профспілковим організаціям для визначення граничного обсягу 300 тис. грн.— порога для обов'язкової реєстрації платником ПДВ — слід ураховувати як оподатковувані, так і звільнені від ПДВ операції.

Для реєстрації платником ПДВ реєстраційну заяву платника ПДВ має бути подано до органу ДПС не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вперше досягнуто обсяг у 300 тис. грн. (п.п. 3.5.2 Положення № 1394).

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі