Теми статей
Обрати теми

Розвал-сходження коліс авто: куди відносити витрати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розвал-сходження коліс авто: куди відносити витрати

 

Як слід відобразити в обліку оплату робіт з регулювання установки коліс автомобіля — як витрати на техобслуговування чи як витрати на ремонт?

(м. Дніпродзержинськ)

 

Нагадаємо: відповідно до Правил № 792 та п. 1.3 Положення № 102 ремонтце комплекс операцій з відновлення справності або роботоздатності виробів та відновлення ресурсів виробів чи їх складових частин. Водночас у визначенні техобслуговування вказані документи різняться. Якщо Положення № 102 визначає як мету техобслуговування підтримку роботоздатності або справності виробу під час використання за призначенням, зберігання та транспортування, то Правила № 792 дотримання вимог, установлених експлуатаційною або сервісною документацією транспортного засобу, як умову забезпечення відповідності його експлуатаційних характеристик вимогам виробника та нормативних документів.

Нещодавно свою позицію з цього приводу висловило профільне відомство. У листі Міністерства інфраструктури України від 03.02.2012 р. № 1075/25/10-12 зазначається, що виконані роботи належать або до технічного обслуговування, або до ремонту на підставі переліків та порядку виконання робіт, регламентованих розробником (виробником) дорожніх транспортних засобів та їх складових, та/або за записами, розробленими в інструкціях з експлуатації та/або в сервісних книгах, а також в нормативних документах.

Із цього визначення можна зробити висновок, що Мінінфраструктури, імовірно, схиляється до визначення техобслуговування, наданого Правилами № 792, проте зважаючи на недостатню зрозумілість вважаємо за доцільне орієнтуватися на норми Положення № 102.

Роботи з регулювання (розвал-сходження) цілком підпадають під п. 4 додатка Б до Положення № 102: «Перевірити оглядом задній (середній) міст: правильність встановлення (без перекосу), стан і кріплення редуктора та колісних передач, стан і правильність установки балки передньої осі, кути установки передніх коліс. За потреби виконати регулювальні роботи». У п. 3.10 Положення № 102 зазначено, що в додатку Б наводиться перелік робіт, що належать до другого технічного обслуговування.

Таким чином, витрати на оплату робіт з регулювання (розвал-сходження) слід вважати витратами на техобслуговування. Відповідно до напряму використання автомобіля вони включаються до складу: собівартості товарів (робіт, послуг), адміністративних витрат або витрат на збут. При включенні до собівартості ці витрати відображаються в обліку в періоді отримання пов’язаного з ними доходу (п. 138.4 ПКУ), а в решті випадків — у періоді здійснення (п. 138.5 ПКУ).

 

Максим Нестеренко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі