Теми статей
Обрати теми

Заміна оливи та фільтрів: відображення в обліку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заміна оливи та фільтрів: відображення в обліку

 

Підприємство здійснило заміну моторної оливи, а також масляного та повітряного фільтру власного автомобіля. Як відобразити ці операції в обліку?

(м. Суми)

 

Згідно з переліком робіт, наведеним у додатках до Положення № 102, операція із заміни оливи належить до технічного обслуговування. Якщо заміна оливи здійснюється тільки в картерах агрегатів та бачках гідроприводу автомобіля, то вона належить до другого техобслуговування (п. 13 додатка Б), а якщо йдеться про заміну оливи в спідометровому обладнанні або про сезонну заміну оливи відповідно до хімотологічної карти, то це — сезонне техобслуговування (пп. 8, 11 додатка В)*. Звертаємо увагу, що 50 % обмеження витрат на придбання ПММ для легкових автомобілів, яке діяло раніше (відповідно до абз. 5 п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток), у зв’язку з набуттям чинності ПКУ більше не діє, тому залежно від напряму використання автомобіля витрати на заміну оливи в податковому обліку в повному обсязі відносяться до собівартості, адміністративних, збутових або інших витрат.

Заміна фільтрувального елемента фільтру тонкої очистки оливи згадується в п. 12 додатка Б як операція, що належить до другого техобслуговування. Про заміну повітряних фільтрів у переліках робіт додатків до Положення № 102 прямо нічого не зазначено, згадується лише про їх промивання як про операцію, що належить до першого техобслуговування (п. 21 додатка А). Проте оскільки перелік робіт, наведений у додатку Б (ТО-2), не є вичерпним (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 30, с. 19), вважаємо за можливе віднести до другого техобслуговування і заміну повітряних фільтрів. Відповідно в обліку витрати на ці операції має бути включено до складу витрат залежно від напряму використання автомобіля.

За наявності податкової накладної суми ПДВ, сплачені за роботи з цих видів техобслуговування, може бути включено до складу податкового кредиту.

 

 

Максим Нестеренко, економіст-аналітик

 

* Зверніть увагу, що при передачі автомобіля на СТО для заміни оливи та при наступному його прийнятті у відповідних актах має бути вказана марка оливи, а також інших експлуатаційних рідин, у разі їх заміни (п.п. 10 п. 16 і п.п. 11 п. 37 Правил № 792). Крім того, у разі заміни оливи та інших експлуатаційних рідин виконавець робіт зобов’язаний вказати їх найменування, маркування та необхідні експлуатаційні параметри на ярлику або етикетці, що закріплюються на відповідних складових частинах, додаючи до них ксерокопії сертифікатів (на вимогу замовника) (п. 39 Правил № 792).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі