Теми статей
Обрати теми

Придбано автомобіль: чи потрібно подавати форму № 20-ОПП?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Придбано автомобіль: чи потрібно подавати форму № 20-ОПП?

 

Підприємство придбало транспортний засіб. Чи зобов’язано воно у зв’язку з цим подати форму № 20-ОПП до податкового органу?

(м. Дніпропетровськ)

 

Як відомо, податкові органи свої вимоги про необхідність подання кожним платником податків повідомлення про «всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням» обґрунтовують посиланням на п. 63.3 ПКУ та на розд. VIIІ Порядку № 1588. Названими нормами на платників податків дійсно покладено обов’язок не лише ставати на облік у податкових органах за своїм місцезнаходженням (основне місце обліку) та за місцем розташування підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування та об’єктів, що пов’язані з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність (неосновне місце обліку), а й обов’язок повідомляти про всі такі об’єкти шляхом подання форми № 20-ОПП.

При цьому повідомляти потрібно не лише про наявність такого об’єкта, а і про його стан. Податківці на місцях у своїх роз’ясненнях указують на те, що це можуть бути як офіси, виробничі приміщення тощо, так і будь-яке рухоме майно, у тому числі об’єкти, що використовуються для виїзної діяльності (наприклад, виїзна торгівля на автомобілі). Упевненості в правильності такої позиції їм додає і запропонований ДПСУ Довідник типів об’єктів оподаткування (див. на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua у рубриці «Головна/Довідники/Типи об’єктів оподаткування»), до якого серед іншого увійшли «Автомобіль» (за кодом 20), «Автопричіп» (за кодом 26), «Автотранспорт» (за кодом 34), «Трейлер» (за кодом 35), «Автофургон» (за кодом 36).

Інакше кажучи, у розумінні самих податківців основною метою введення форми № 20-ОПП є отримання від платників податків інформації про всі об’єкти майна, що в них є, їх місцезнаходження, переміщення та стан, у якому вони фактично перебувають (будується / готується до введення в експлуатацію; експлуатується; тимчасово не експлуатується; здається в оренду; орендується; зміна місцезнаходження; непридатний до експлуатації; об’єкт відчужений / повернений власнику; зміна призначення / перепрофілювання). Нагадаємо: виняток податкові органи готові зробити тільки щодо таких об’єктів оподаткування, як «товари, дохід (прибуток), обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг), інформація про які відображається у відповідній податковій звітності (декларації з податку на прибуток, з ПДВ, податковому розрахунку за ф. № 1ДФ тощо)» (див. розділ 040.07 Єдиної бази податкових знань).

На нашу думку, обов’язок подання повідомлення за формою № 20-ОПП може стосуватися виключно того майна, яке є безпосереднім об’єктом оподаткування (а не будь-яких операцій з ним). Тому в разі придбання автомобіля питання про необхідність подання повідомлення за формою № 20-ОПП може ставитися лише в ситуації, коли в юрособи-покупця у зв’язку з цим виникає обов’язок першої реєстрації в Україні транспортного засобу, а отже, сплати транспортного збору. При будь-якому іншому розвитку подій, навіть якщо в подальшому автомобіль використовуватиметься для виїзної торгівлі, обов’язку повідомляти про його придбання або про форми його експлуатації немає.

Буквальне прочитання п. 8.4 Порядку № 1588 указує на те, що подібне повідомлення має бути подано до органу державної податкової служби за місцем стоянки автомобіля протягом 10 робочих днів із дня його реєстрації. При цьому якщо місце стоянки автомобіля розташоване за податковою адресою юрособи, то повідомлення подається до податкового органу такого платника податків. Якщо ж, наприклад, місце стоянки автомобіля визначено в іншій адміністративно-територіальній одиниці (наприклад, за місцезнаходженням філії чи представництва), юрособа, попередньо ставши в такій адміністративно-територіальній одиниці на податковий облік за неосновним місцем, повинна подати повідомлення до податкового органу за неосновним місцем обліку.

Утім, навіть у ситуації придбання автомобіля, що потребує проходження першої реєстрації в Україні, необхідність подання повідомлення за формою № 20-ОПП не виглядає настільки очевидною, як цього хотілося б податковим органам. По суті, сам по собі автомобіль, якщо його розглядати безвідносно факту першої реєстрації транспортного засобу, не є підставою для виникнення податкових зобов’язань. Із ним пов’язаний лише разовий обов’язок, зумовлений не стільки транспортним засобом як об’єктом оподаткування, скільки операцією його придбання. Проте:

по-перше, податковий орган втратить будь-який інтерес до такого транспортного засобу відразу після сплати транспортного збору за нього (на податкові зобов’язання власника транспортного засобу ніяк не впливає той чи інший стан об’єкта з переліку, запропонованого в самій формі № 20-ОПП);

по-друге, податковий орган отримує інформацію про операцію придбання транспортного засобу, що є об’єктом обкладення транспортним збором, шляхом подання до нього спеціальної форми податкової звітності. Так, відповідно до п. 239.2 ПКУ на платників транспортного збору — юросіб покладено обов’язок з подання в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортного засобу відповідному податковому органу за своїм місцезнаходженням та за місцем реєстрації транспортного засобу Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів за формою, затвердженою наказом № 994 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 41, с. 25). Слід також розуміти, що після того, як обов’язок зі сплати транспортного збору виконано, автомобіль, по суті, втрачає статус об’єкта оподаткування. Він займає місце серед інших основних засобів підприємства.

Підсумуємо. На відміну від податкових органів, схильних підводити під обов’язок подання форми № 20-ОПП досить широке коло ситуацій, у тому числі придбання або отримання в користування транспортного засобу, вважаємо, що подання форми № 20-ОПП має бути безпосередньо пов’язане з тими об’єктами, щодо яких виникає обов’язок з подання податкової звітності та сплати податкових зобов’язань (наприклад, експлуатація газового котла, придбання земельної ділянки тощо). Подавати відомості про будь-які об’єкти, що перебувають на тих чи інших правових підставах (право власності, оренда тощо) у платника податків, необхідності немає (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95, с. 42). У разі придбання автомобіля, у зв’язку з яким виникає обов’язок зі сплати транспортного збору, повідомлення податкового органу здійснюється за спеціальною формою — у вигляді Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів. Цим обов’язки платника податків має бути вичерпано.

Наостанок нагадаємо: повідомлення за формою № 20-ОПП не є податковою звітністю (див. також постанову Полтавського окружного адмінсуду від 18.07.2012 р. у справі № 2а-1670/3686/12 ), а тому застосувати штраф за неподання форми № 20-ОПП як за неподання податкової декларації податківці не можуть.

Незважаючи на те що необхідність подання повідомлення за формою № 20-ОПП передбачена в межах вимог про облік платників податків (гл. 6 розд. ІІ ПКУ), відомості, що містяться в ній, не належать до даних, на підставі яких платники податків беруться на облік або вносяться зміни до їх облікових даних (в останньому випадку подається реєстраційна заява за формою № 1-ОПП або формою № 5-ОПП з відміткою «Зміни»). Це дає підстави говорити про те, що і штраф, передбачений ст. 117 ПКУ, до платника податків також застосовано бути не може (хоча самі податкові органи наполягають на зворотному).

На посадових осіб підприємства штраф за неподання ф. № 20-ОПП може бути накладено лише у випадку, якщо податковий орган видасть припис про усунення порушень вимог законодавства, допущених шляхом неподання ф. № 20-ОПП, а підприємство в установлений строк ф. № 20-ОПП усе одно не подасть. Тоді виникне загроза застосування штрафу за ст. 1633 КпАП у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн.).

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі