Теми статей
Обрати теми

Продаж легкового автомобіля: чи можна відновити податковий кредит з ПДВ?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж легкового автомобіля: чи можна відновити податковий кредит з ПДВ?

 

Підприємство продає легковий автомобіль, куплений у 2010 році (податковий кредит при придбанні згідно з чинним на той момент п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ не показувався). Чи можна в такому разі при продажу автомобіля відновити податковий кредит виходячи з недоамортизованої вартості?

(м. Дніпропетровськ)

 

Як відомо, до 01.01.2011 р. (набуття чинності ПДВ-розділом V ПКУ) діяли правила абзацу другого п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ, що обмежували формування податкового кредиту за «вхідним» ПДВ при придбанні легкового автотранспорту. Так, згідно з цим підпунктом сума «вхідного» ПДВ при придбанні легкового автомобіля (що зараховувався платником податків до складу основних фондів, крім таксомоторів) до податкового кредиту не включалася. Водночас податківці погоджувалися з можливістю часткового відновлення податкового кредиту в разі подальшого продажу платником податків такого легкового автотранспорту. Так, свого часу ДПАУ в листі від 05.11.2008 р. № 22622/7/16-1517-21 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 6 із цього приводу роз’яснювалося, що при продажу легкового автомобіля платник податків до складу податкового кредиту може віднести частину суми «вхідного» ПДВ, що відповідає недоамортизованій вартості реалізованого транспортного засобу, однак не вище рівня звичайної ціни, що склалася на момент продажу.

З переходом на ПКУ консультацію аналогічного змісту можна зустріти і в розділі 130.18 ЄБПЗ. Щоправда, тепер у ній контролюючі органи, посилаючись на норми «обмежувального» п. 198.6 ПКУ, уже зазначають про можливість відновлення податкового кредиту за умови, що з моменту виписки податкової накладної, отриманої під час придбання транспортного засобу, минуло не більше 365 днів. Інакше, як роз’яснюють податківці, право на відновлення податкового кредиту у платника податків відсутнє. Тим самим з урахуванням таких роз’яснень та «річного» обмеження, що висувається контролюючими органами, можливість відновити податковий кредит, по суті, надавалася платникам податків, які купили легковий автотранспорт у 2010 році, у разі його продажу лише протягом «наступного» 2011 року.

Як пояснювалося при цьому в іншій консультації з розділу 130.23 ЄБПЗ, у розділі II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних таке «відновлення» податкового кредиту відображається (на підставі отриманої при придбанні податкової накладної) так:

— у графі 8 — наводиться загальна сума придбання (вартість автомобіля з ПДВ);

— у графі 9 — відображається недоамортизована вартість легкового автомобіля (без ПДВ);

— у графі 10 — сума ПДВ, що припадає на таку недоамортизовану вартість (тобто сума податкового кредиту, що підлягає відновленню);

— у графі 13 — відповідно вартість (без ПДВ), що відповідає сумі нарахованої за таким автомобілем амортизації;

— у графі 14 — сума ПДВ, що відповідає сумі такої нарахованої амортизації.

Щоправда, при цьому також підкреслювалося, що право на відновлення податкового кредиту після закінчення 365 днів із дати виписки податкової накладної у платника податків відсутнє. І хоча з такою думкою контролюючих органів важко погодитися (адже насправді положення п. 198.6 ПКУ до ситуації не мають жодного відношення, а право на відновлення податкового кредиту, що виникає в цьому випадку, власне, на момент продажу легкового автотранспорту, має зберігатися за платником податків без будь-якого часового обмеження), мабуть, зайнятої щодо цього питання позиції податківці дотримуватимуться і надалі. У ситуації, що склалася, платникам податків, які не мають наміру сперечатися з контролюючими органами, слід мати на увазі, що сума «вхідного» ПДВ, яка не була включена в «докодексний» період до податкового кредиту при придбанні, проте увійшла в бухгалтерському обліку до складу первісної вартості легкового автомобіля (і відповідно амортизувалася у складі такої вартості, яка стала згодом при переході на ПКУ «податковою» вартістю такого об’єкта основних засобів за даними «першоквітневої» інвентаризації, що проводилася станом на 1 квітня 2011 року відповідно до п. 6 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ) та у зв’язку з цим відповідно тепер «сидить» у балансовій (залишковій) вартості транспортного засобу, який реалізується, буде врахована при визначенні фінансового результату від його продажу (п. 146.13 ПКУ).

До речі, з можливістю відновлення податкового кредиту контролюючі органи погоджуються й у схожій ситуації — у разі продажу (і тим самим участі «в оподатковуваних операціях») основних засобів, раніше придбаних для неоподатковуваної діяльності (право на податковий кредит за якими у платника податків відповідно при придбанні також було відсутнє, див. лист ДПСУ від 23.09.2011 р. № 1303/7/15-3417-27 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 94). Щоправда, у цьому випадку для його «відновлення» податківці висувають «іншу» умову — щоб з моменту придбання основних засобів минуло не більше 1095 днів. Хоча, на наш погляд, цей строк до ситуації, що розглядається, також не має жодного відношення (адже в цьому випадку у платника податків відбувається зміна обставин — приймається рішення про продаж, а не, скажімо, виправляються помилки), тому можливість відновлення податкового кредиту насправді не повинна обмежуватися будь-якими часовими межами.

Ну а платникам податків, які не погоджуються з такою обмежувальною думкою податківців (консультацією з розділу 130.18 ЄБПЗ) та вирішили все ж відновлювати податковий кредит при продажу легкового автотранспорту, слід урахувати, що в розрахунку «податкового» результату від продажу (за правилами п. 146.13 ПКУ) має брати участь балансова вартість автомобіля, уже зменшена на суму відновленого податкового кредиту з ПДВ.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі