Теми статей
Обрати теми

Представництва, що здійснюють підготовчу або допоміжну діяльність, звільняються від оподаткування

Редакція ПБО
Лист від 09.10.2012 р. № 3344/0/61-12/15-1315

Державна податкова служба України

Представництва, що здійснюють підготовчу або допоміжну діяльність, звільняються від оподаткування

Лист від 09.10.2012 р. № 3344/0/61-12/15-1315

 

Державна податкова служба України розглянула лист Європейської Бізнес Асоціації від 30.08.2012 р. № 914/2012/21, направлений листом Міністерства фінансів України від 06.09.2012 р. № 31-08130-05-18/21728, щодо порядку подання податкової звітності з податку на прибуток представництвом нерезидента, яке на території України здійснює діяльність, що має підготовчий або допоміжний характер, та повідомляє таке.

Згідно з п. 133.2 ст. 133 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) платниками податку на прибуток підприємств з числа нерезидентів є: юридичні особи, які створені в будь-якій організаційно-правовій формі та одержують доходи із джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України; постійні представництва нерезидентів, що одержують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції щодо таких нерезидентів чи їх засновників.

Згідно з абзацом першим п.п. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 Кодексу постійне представництво визначено як постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні.

Одночасно відповідно до абзацу третього п.п. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 Кодексу постійним представництвом не є, зокрема, утримання постійного місця діяльності виключно з метою закупівлі товарів чи виробів або для збору інформації для нерезидента; утримання постійного місця діяльності виключно з метою здійснення для нерезидента будь-якої іншої діяльності, що має підготовчий або допоміжний характер.

Постійне представництво до початку своєї господарської діяльності стає на облік у податковому органі за своїм місцезнаходженням у порядку, установленому центральним податковим органом України. Постійне представництво, що розпочало свою господарську діяльність до реєстрації в податковому органі, вважається таким, що ухиляється від оподаткування, а отримані ним прибутки вважаються прихованими від оподаткування (п. 133.3 ст. 133 Кодексу).

Згідно з п. 160.8 ст. 160 Кодексу постійне представництво нерезидента як платник податку на прибуток підприємств здійснює розрахунок податкових зобов’язань відповідно до Порядку розрахунку податкових зобов’язань нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво, затвердженого наказом ДПА України від 28.02.2011 р. № 115, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.03.2011 р. за № 399/19137 (далі — Порядок № 115), подає відповідну податкову звітність за звітний період органу державної податкової служби, в якому таке представництво перебуває на обліку, та здійснює сплату податку в порядку та строки, встановлені Кодексом.

Постійні представництва нерезидентів, які відповідно до Кодексу визначені платниками податків, несуть відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах (п.п. 47.1.1 ст. 47 Кодексу).

Таким чином, зобов’язання з подання податкової звітності з податку на прибуток підприємств покладено на представництва нерезидентів, які відповідають поняттю «постійне представництво», визначеному в п.п. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

Що стосується діяльності представництва нерезидента, яка має підготовчий або допоміжний характер, указаної в абзаці третьому п.п. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, то аналогічні положення містять міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування, що є складовою податкового законодавства України (ст. 3 Кодексу).

Указаними договорами визначено умови щодо відповідності діяльності представництва резидента однієї договірної країни на території іншої такій, що створює «постійне представництво» іноземного суб’єкта господарювання на території України в розумінні конкретного міжнародного договору. Серед цих умов, зокрема, визначено види діяльності представництва резидента однієї договірної країни на території іншої, що мають підготовчий або допоміжний характер відносно основної діяльності такого резидента, унаслідок чого ці представництва не набувають у цілях оподаткування статусу «постійного представництва» у частині діяльності такого характеру. Тобто здійснення представництвом операцій у межах підготовчої або допоміжної діяльності щодо нерезидента звільняється від оподаткування, оскільки така діяльність не має характеру господарської діяльності з метою отримання прибутку.

Звертаємо увагу на те, що розд. V Порядку № 115 передбачено, що нерезиденти, які мають право на звільнення від оподаткування відповідно до міжнародного договору окремих видів доходів, що одержуються через постійне представництво, разом із податковою звітністю заповнюють та подають до органу державної податкової служби Відомості про доходи (прибуток), звільнені від оподаткування на підставі міжнародних договорів України. Так, розд. I «Діяльність допоміжного або підготовчого характеру» Відомостей заповнюється з урахуванням особливостей, передбачених п. 4 розд. V Порядку № 115, зокрема, у разі, коли постійне представництво нерезидента провадить у звітному (податковому) періоді виключно види діяльності, при здійсненні яких відповідно до міжнародних договорів не утворюється постійне представництво.

 

 Заступник Голови А. Ігнатов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі