Теми статей
Обрати теми

Кошти, перераховані нерезидентом своєму представництву, не включаються до доходу, якщо вони сплачені за товари (роботи, послуги), що поставляються цим представництвом

Редакція ПБО
Лист від 31.07.2012 р. № 13604/6/15-1415

Державна податкова служба України

Кошти, перераховані нерезидентом своєму представництву, не включаються до доходу, якщо вони сплачені за товари (роботи, послуги), що поставляються цим представництвом

Лист від 31.07.2012 р. № 13604/6/15-1415

 

Державна податкова служба України розглянула лист представництва [нерезидента] <…> в Україні про надання податкової консультації щодо податкового обліку окремих операцій постійного представництва в Україні у зв’язку з виконанням контракту між компанією [нерезидентом] <…> та НАК <…> про спорудження ліній електропередачі на території України та відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України роз’яснює таке.

Згідно зі ст. 4 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) одним з основних принципів, на яких ґрунтується податкове законодавство України, є рівність усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації та єдиний підхід до встановлення податків. Ураховуючи те, що в розумінні Кодексу постійне представництво резидента Індії в Україні є платником податку на прибуток підприємств, який здійснює свою діяльність незалежно від нерезидента (п. 160.8 ст. 160), дохід (прибуток) із джерелом походження з України такого постійного представництва згідно з вимогами Кодексу, Конвенції між Урядом України та Урядом Республіки Індії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням щодо податків на доходи та капітал (ст. 7) оподатковується за загальними правилами, установленими розділом III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу для платників цього податку.

Таким чином, при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток підприємств постійному представництву [нерезидента] <…> слід користуватися відповідними положеннями Кодексу, які встановлюють порядок визнання та склад доходів і витрат за операціями, що здійснюються представництвом. Так, зокрема, відповідно до п. 135.3 ст. 135 Кодексу суми, відображені у складі доходів платника податків, не підлягають повторному включенню до складу його доходів.

Зважаючи на викладене вище грошові кошти, отримані на рахунок представництва [нерезидента] <…> в Україні з рахунка компанії [нерезидента] <…>, який відкрито в іноземному банку, не підлягають повторному включенню до доходу представництва [нерезидента] <…> в Україні (у тому числі як безповоротна фінансова допомога), якщо ці кошти сплачені замовником, НАК <…>, за послуги та/або товари, які надаються (поставляються) представництвом цьому замовнику, і вони (кошти) підлягають оподаткуванню (відображенню в податковому обліку представництва) як доходи такого представництва.

При цьому для застосування представництвом [нерезидента] <…> в Україні зазначеного вище порядку податкового обліку є необхідною наявність контракту між компанією [нерезидентом] <…> та НАК <…>, укладеного за участі представництва компанії в Україні, в якому передбачено порядок розрахунків між НАК <…> та представництвом через рахунок компанії [нерезидента] <…> в іноземному банку.

 

 Заступник Голови А. Ігнатов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі