Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Продаж представництвом основних засобів, раніше отриманих від нерезидента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж представництвом основних засобів, раніше отриманих від нерезидента

 

Постійне представництво продає на митній території України автомобіль, раніше отриманий від нерезидента. Як операція з його продажу відобразиться в обліку представництва?

(м. Дніпропетровськ)

 

На жаль, слід зауважити, відсутність у ПКУ прямих законодавчих норм, що стосуються діяльності представництв, викликає чимало запитань щодо оподаткування тих чи інших операцій, однією з яких, зокрема, є продаж представництвом раніше отриманих від нерезидента основних засобів (ОЗ).

Вочевидь, що податківці, незважаючи на те, що передача майна відбувається в межах однієї юридичної особи (аналогічно випадку фінансування представництва нерезидентом та апелюючи до податкової «незалежності» представництва згідно з п. 160.8 ПКУ), вважатимуть майно, що надходить представництву, безоплатне отриманим та говоритимуть про необхідність його включення представництвом (як при безоплатному отриманні, на підставі п.п. 135.5.4 ПКУ) до «податкових» доходів (про що, наприклад, у минулому йшлося в листі ДПАУ від 05.12.2001 р. № 7791/6/15-1416). Принагідно зауважимо, що в ПДВ-обліку податкові органи, як відомо, у разі безоплатного ввезення майна також висловлюються і проти можливості відображення платником податків податкового кредиту за сплаченим на митниці ввізним ПДВ, аргументуючи при цьому таку свою позицію тим, що майно, що ввозиться безоплатно, не є «придбаним», а отже, і права на податковий кредит при його ввезенні виникати не повинно (консультація в розділі 130.31 ЄБПЗ), і з чим ми, однак, погодитися не можемо (докладніше про це див. статтю в одному з найближчих номерів).

Вочевидь, що контролюючі органи також висловлюватимуться і проти нарахування постійним представництвом «податкової» амортизації за отриманими від нерезидента об’єктами, указуючи на те, що в представництва витрати на їх придбання були відсутні (п. 144.1 ПКУ)*. А от у разі проведення ремонтів або поліпшень таких об’єктів «ремонтні» витрати може бути враховано представництвом у податковому обліку за правилами пп. 146.11 — 146.12 ПКУ (що прямо передбачає п. 146.1 ПКУ та на що також звертають увагу податківці в консультації з розділу 110.09.01 ЄБПЗ).

Відповідно при подальшому продажу представництвом таких об’єктів основних засобів, раніше отриманих від нерезидента, повинні працювати правила абзацу третього п. 146.13 ПКУ, що стосуються оподаткування продажу безоплатно отриманих об’єктів. Нагадаємо: вони передбачають, що при продажу об’єктів ОЗ, отриманих безоплатно, у податковому обліку платник податків відображає результат від продажу ОЗ, при цьому сума перевищення доходів від продажу над вартістю таких об’єктів ОЗ, яку раніше було включено до «податкових» доходів при безоплатному отриманні, уключається до «податкових» доходів, а сума перевищення вартості, уключеної до складу «податкових» доходів при безоплатному отриманні, над доходами від такого продажу — до «податкових» витрат. Хоча відома консультація з розділу 110.29.03 ЄБПЗ, в якій продаж постійним представництвом основних засобів, за якими не нараховувалася «податкова» амортизація, податківці радили показувати, наприклад, як продаж невиробничих ОЗ.

Приклад. Постійне представництво (платник ПДВ) продало на митній території України (за ціною 54000 грн., у тому числі ПДВ — 9000 грн.) автомобіль, раніше отриманий від нерезидента. У минулому при його отриманні в податковому обліку згідно з п.п. 135.5.4 ПКУ представництвом було відображено «податкові» доходи виходячи зі звичайних цін (справедливої вартості автомобіля на момент отримання) у розмірі 40000 грн. На момент продажу автомобіля залишкова вартість — 28000 грн., сума нарахованого зносу — 12000 грн.

З урахуванням зазначеного вище операція з продажу об’єкта основних засобів (автомобіля), раніше отриманого від нерезидента, відобразиться в обліку постійного представництва так:

 

Продаж постійним представництвом ОЗ, раніше отриманих від нерезидента

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

Підготовлено об’єкт ОЗ (автомобіль) до продажу:

— відображено переведення об’єкта до складу необоротних активів, утримуваних для продажу

286

105

28000

— списано суму нарахованого зносу за об’єктом

131

105

12000

2

Об’єкт ОЗ передано покупцю

377

712

54000

5000*

3

При продажу нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

712

641

9000

4

Списано балансову вартість об’єкта ОЗ, що реалізується

943

286

28000

5

Отримано оплату від покупця

311

377

54000

* При продажу автомобіля згідно з абзацом третім п. 146.13 ПКУ постійне представництво відображає в податковому обліку результат від продажу ОЗ, тобто включає до «податкових» доходів суму перевищення доходів від продажу (45000 грн.) над вартістю таких ОЗ, уключених до «податкових» доходів при отриманні (40000 грн.) (тобто суму в розмірі 45000 грн. - 40000 грн. = 5000 грн.).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

 

* У цьому сенсі «сприятливішою» усе ж виглядає ситуація, коли нерезидент, наприклад, первісно перераховує представництву фінансування, за рахунок якого в подальшому представництво вже самостійно придбаває майно, у тому числі об’єкти основних засобів (тоді відобразивши, як того вимагають податківці, на суму грошових коштів, що надходять, «податкові» доходи, постійне представництво, проте, зможе надалі амортизувати в податковому обліку самостійно придбані за рахунок фінансування, що надійшло, основні засоби).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі