Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Продаж постійним представництвом товарів, отриманих з-за кордону від нерезидента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж постійним представництвом товарів, отриманих з-за кордону від нерезидента

 

Постійне представництво продало на митній території України товар, який було отримано від нерезидента. Як таку операцію відобразити в обліку?

(м. Сімферополь)

 

Незважаючи на те що передача майна в цьому випадку відбувається в межах однієї юридичної особи, вочевидь, податківці (як і в разі отримання представництвом грошових коштів від нерезидента) говоритимуть про необхідність відображення постійним представництвом за товарами, що надходять від нерезидента, «податкових» доходів (як за безоплатно отриманими — на підставі п.п. 135.5.4 ПКУ).

Відповідно в разі наступного продажу таких товарів на митній території України постійне представництво вимушене буде показати (уже як при продажу, згідно з п. 137.1 ПКУ) у податковому обліку «податкові» доходи вдруге (якщо постійне представництво є платником ПДВ, то при такій операції продажу воно також повинне буде нарахувати ПДВ-зобов’язання згідно з п. 188.1 ПКУ). А от можливість відображення «податкових» витрат («податкової» собівартості реалізованих товарів згідно з п. 138.4 ПКУ) у цьому випадку опиняється у представництва (яке веде податковий облік за першим (абзац перший п. 160.8 ПКУ) або другим (абзац другий п. 160.8 ПКУ) варіантом, докладніше про які див. статтю на с. 18), під питанням. Адже витрат на придбання таких товарів постійне представництво не понесло (тобто умови «витратності» з п. 138.2 ПКУ у цьому випадку не дотримуються).

У зв’язку з цим зауважимо, що, як передбачено розд. II Порядку № 115, постійне представництво, що прирівнюється з метою оподаткування до платника податку на прибуток, визначає оподатковуваний прибуток та податок на прибуток у порядку, установленому положеннями розд. III ПКУ. Зокрема, як уточнюється в п. 2 розд. II Порядку № 115, прибуток розраховується шляхом зменшення суми доходів звітного (податкового) періоду, визначених відповідно до ст. 135 —137 ПКУ, на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного (податкового) періоду, визначених відповідно до ст. 138 — 143 розд. III ПКУ, з урахуванням правил, установлених ст. 152 розд. III ПКУ. У свою чергу, правила «витратного» п. 138.2 ПКУ передбачають, що витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податків витрат, обов’язковість ведення та зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та інших документів, установлених розд. II ПКУ. Тому з урахуванням таких вимог податкового законодавства відобразити «податкові» витрати за товарами, отриманими від нерезидента, постійному представництву в такій ситуації навряд чи вдасться. Додатково вкажемо на консультацію з розділу 110.07.03 ЄБПЗ, в якій контролюючі органи також висловлювалися проти включення вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) до складу «податкових» витрат («податкової» собівартості).

Приклад. Постійне представництво (платник ПДВ) реалізує на митній території України (за ціною 6000 грн., у тому числі ПДВ — 1000 грн.) товар, раніше отриманий від нерезидента (справедлива вартість товару на момент отримання від нерезидента — 4000 грн.). Раніше при ввезенні товару сплачено митні платежі: ввізне мито — 400 грн., ввізний ПДВ — 880 грн. (умовно).

З урахуванням викладеного операція з продажу товару, раніше отриманого від нерезидента, відобразиться в обліку постійного представництва так:

 

Продаж постійним представництвом товару,
раніше отриманого від нерезидента

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

При ввезенні товару сплачено митні платежі:

— ввізне мито (400 грн., умовно)

377

311

400

— ввізний ПДВ (880 грн., умовно)

377

311

880

641*

377

880

2

Оприбутковано ввезений товар (за справедливою вартістю)

28

718

4000

4000

3

Уключено до первісної вартості товару суму сплаченого ввізного мита (п. 12 П(С)БО 9)

28

377

400

4

Відображено реалізацію товару покупцю:

— передано товар покупцю

361

702

6000

5000

— нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

1000

— списано собівартість реалізованого товару

902

28

4400

400**

— надійшла від покупця оплата за товар

311

361

6000

* Якщо для уникнення спорів з контролюючими органами сума сплаченого ввізного ПДВ не відноситиметься до складу податкового кредиту, то тоді, виявившись включеною до первісної вартості отриманого товару, у подальшому при реалізації товару вона разом зі сплаченим ввізним митом потрапить у податковому обліку до витрат (докладніше про ситуацію, що склалася з ввізним ПДВ, див. статтю в одному з найближчих номерів.
**При реалізації товару в податковому обліку до складу «податкових» витрат («податкової» собівартості, п. 138.4 ПКУ) буде віднесено суму сплаченого при ввезенні мита (так, зокрема, про можливість відображення таких супутніх витрат у податковому обліку, щоправда, стосовно ситуації безоплатного отримання основних засобів, зазначалося в консультації з розділу 110.09.01 ЄБПЗ. І хоча строк дії такої консультації обмежено періодом «до 01.07.2012 р.», вочевидь, викладених у ній висновків податківці дотримуватимуться і надалі).

 

Як бачимо, операція з продажу товарів, отриманих від нерезидента, загрожує постійному представництву доволі неприємними податковими наслідками. У цьому сенсі кращим, наприклад, знову ж таки був би варіант з фінансуванням постійного представництва нерезидентом, за рахунок якого представництво в подальшому придбавало б товар самостійно. Тоді, уключивши, як того вимагають податківці, суму фінансування, що надходить від нерезидента, до «податкових» доходів, у подальшому при продажу товару постійне представництво змогло б відобразити в податковому обліку «податкові» доходи (п. 137.1 ПКУ) з одночасними «податковими» витратами ( п. 138.4 ПКУ, у розмірі собівартості реалізованих товарів) за такою операцією.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі