Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виручка постійного представництва при її перерахуванні нерезиденту податком на репатріацію не обкладається

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виручка постійного представництва при її перерахуванні нерезиденту податком на репатріацію не обкладається

 

Постійне представництво нерезидента здійснює на території України господарську діяльність (надає послуги). Отримана винагорода при цьому спрямовується на рахунок нерезидента. Чи повинне таке представництво утримувати з цих сум податок на репатріацію?

(м. Харків)

 

Як відомо, у контексті податку на прибуток постійні представництва нерезидентів (у розумінні п.п. 14.1.193 ПКУ) є самостійними платниками, що розглядаються відокремлено від нерезидентів (п.п. 133.2.2 та п. 160.8 ПКУ). Їх об’єкт оподаткування при цьому визначається в загальному порядку (на підставі норм розділу III ПКУ) або одним із двох інших способів, передбачених Порядком № 115 (див. про них на с. 18). Одночасно з цим постійні представництва підпадають під дію норми п. 160.2 ПКУ, яка приписує, що в загальному випадку при виплаті нерезиденту доходу із джерелом походження з України вони повинні утримувати податок на репатріацію за ставкою 15 % (про порядок оподаткування окремих виплат нерезидентам див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 72, с. 16).

Таким чином, якщо отриманий постійним представництвом дохід надалі перераховується нерезиденту, то за формальними ознаками він підлягає обкладенню двічі: уперше — у складі об’єкта оподаткування постійного представництва, удруге — як податок на репатріацію (про цю проблему ми згадували і в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 72, с. 4). Проте стан справ у цьому питанні скрашує консультація податківців в Єдиній базі податкових знань*: ґрунтуючись на п.п. «й» п. 160.1 ПКУ (зокрема на тому, що суми, які перераховуються нерезиденту, є виручкою від реалізації**), вони зробили висновок, що утримувати податок на репатріацію в цій ситуації не потрібно (аналогічну думку вони висловлювали і в докодексний період, про що див. п. 4 листа ДПАУ від 28.07.2008 р. № 349/4/15-0214 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 65).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

 

* Це роз’яснення діяло до 01.07.2012 р., проте, найімовірніше, підхід податківців до цього питання не змінився.

** Нескладно помітити, що наведений ДПСУ аргумент «кульгає», оскільки ці суми є виручкою постійного представництва, а не нерезидента.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі