Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Покупець послуг представництва нерезидента (неплатника ПДВ) є його податковим агентом

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Покупець послуг представництва нерезидента (неплатника ПДВ) є його податковим агентом

 

Постійне представництво нерезидента (відкритий в Україні сервісний центр — неплатник ПДВ) надало послугу платнику ПДВ. Чи буде в такому разі отримувач послуг (платник ПДВ) податковим агентом представництва нерезидента? Чи потрібно йому за отриманими від представництва послугами виписувати податкову накладну та нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ?

(м. Запоріжжя)

 

Так, у цьому випадку особа (платник ПДВ), яка отримує на митній території України послуги від постійного представництва нерезидента, буде податковим агентом такого представництва нерезидента (неплатника ПДВ) та повинна з таких послуг нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за ставкою 20 %. Такий обов’язок прямо закріплено за отримувачем послуг п. 180.2 ПКУ , яким передбачено, що особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету в разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками ПДВ (якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України), є отримувач послуг (на що також зверталася увага і в консультації з розділу 130.33 ЄБПЗ).

Таким чином, у цьому випадку отримувачу послуг потрібно керуватися правилами ст. 208 ПКУ та з вартості послуг, отриманих на митній території України від постійного представництва нерезидента, нарахувати ПДВ. Нагадаємо, що в такому разі, нараховуючи ПДВ-зобов’язання, отримувач послуг:

— за першою з подій (отриманням послуг або оплатою) виписує самому собі податкову накладну в одному примірнику (абзац третій п. 208.2 ПКУ) з типом причини «14» («Виписана покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента», п. 8 Порядку № 1379); у полі «Індивідуальний податковий номер продавця» такої податкової накладної в цьому випадку проставляється умовний індивідуальний податковий номер «300000000000» (п. 8.2 Порядку № 1379); детальніше про заповнення податкових накладних і Реєстру виданих та отриманих податкових накладних у такому разі див. відповідно також статті: «Шпаргалка для заповнення ПН» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 35 та «Шпаргалка для заповнення Реєстру ПН» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 71;

— на підставі складеної податкової накладної суму нарахованого ПДВ включає до складу податкових зобов’язань поточного звітного періоду (рядок 7 декларації з ПДВ, абзац третій п. 187.8 ПКУ ), а в наступному звітному періоді має право віднести її до податкового кредиту (рядок 12.4 декларації з ПДВ, п. 198.2 ПКУ).

Додамо, що за послугами з місцем постачання на митній території України, що надаються постійним представництвом, отримувач виступав би податковим агентом також і в разі, якщо б він навіть не був зареєстрований платником ПДВ (п. 208.4 ПКУ). У такому разі, нараховуючи ПДВ з послуг нерезидента, отримувачу послуг — неплатнику ПДВ (юрособі або фізособі-підприємцю) слід було б скласти та подати до податкових органів (у строки, установлені для місячного звітного періоду, тобто протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем місяця отримання послуг від нерезидента) відповідний Розрахунок (повна назва — Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України) за формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 25.11.2011 р. № 1492, і протягом наступних 10 календарних днів сплатити податок.

І ще один момент, що стосується переважно самого постійного представництва. Йому, у свою чергу, слід ураховувати, що згідно з п.п. «г» п.п. 14.1.139 ПКУ представництво нерезидента, що не має статусу юридичної особи, підпадає під визначення «особи» у цілях ПДВ-розділу V ПКУ. Тому в разі досягнення умов з п. 181.1 ПКУ (300-тисячного критерію ПДВ-реєстрації) постійне представництво підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації та повинно зареєструватися платником ПДВ у загальновстановленому порядку. Або ж (при менших обсягах оподатковуваних операцій — що не перевищують за останні 12 календарних місяців 300 тис. грн.) представництво може стати добровільним платником ПДВ, зареєструвавшись таким за власним бажанням (консультація в розділі 130.02 ЄБПЗ). У такому разі, відповідно ставши платником ПДВ, постійне представництво постачання послуг на митній території України вже здійснюватиме (як платник) із самостійним нарахуванням ПДВ-зобов’язань.

 

 Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі