Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Іноземні працівники закордонних представництв в Україні

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Іноземні працівники закордонних представництв в Україні

 

Юридична особа — резидент Турецької республіки має намір відкрити своє представництво в Україні. Планується, що в цьому представництві працюватимуть як іноземні працівники, так і громадяни України. Чи потрібно в цьому випадку отримувати в центрі зайнятості дозвіл на використання праці цих іноземних працівників в Україні?

(м. Донецьк)

 

Іноземні суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність на території України, мають право на відкриття своїх представництв на території України (абзац перший ч. 18 ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 22.12.98 р. № 335-XIV).

Іноземним працівникам, які будуть працевлаштовані в іноземному представництві в Україні, для в’їзду на територію України з метою оформлення документів, що дають право на перебування та проживання в Україні на строк, що перевищує 90 днів, оформляється довгострокова віза (позначається літерою Д, у машинозчитуваній зоні — VD). Підставою для оформлення довгострокової візи вказаним особам є запрошення представництва іноземного суб’єкта господарювання, зареєстрованого в установленому порядку, погоджене з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Механізм реєстрації іноземних представництв в Україні прописано в Інструкції № 30. Згідно з роз’ясненнями, наданими інспекцією з контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення Державного центру зайнятості Мінпраці в листі від 24.03.2006 р. № ДЦ-12-1556/0/6-06 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 29), цим же документом (тобто Інструкцією № 30) регулюється також порядок працевлаштування в Україні іноземних працівників представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності .

Згідно з п. 9 Інструкції № 30 у Свідоцтві про реєстрацію представництва іноземного суб’єкта господарської діяльності, серед іншого, указується інформація про кількість іноземних громадян — службовців такого іноземного суб’єкта господарювання, які є працівниками такого представництва. Цим іноземним працівникам Міністерством економіки України видаються спеціальні службові картки, що діють на всій території України.

Таким чином, якщо представництво іноземного суб’єкта господарської діяльності пройшло реєстрацію відповідно до установленого чинним законодавством порядку та отримало Свідоцтво про реєстрацію, в якому вказана кількість іноземних громадян — службовців такого іноземного суб’єкта господарювання, які є працівниками такого представництва, то ці працівники мають право працювати в цьому представництві без отримання дозволу на працевлаштування.

Якщо ж такий іноземний працівник представництва іноземного суб’єкта господарювання вирішить працевлаштуватися до іншого суб’єкта господарювання, то йому необхідно буде отримати дозвіл на працевлаштування в загальному порядку. Нагадаємо, що процедура видачі дозволу на працевлаштування в Україні встановлена Порядком видачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства, затвердженим постановою КМУ від 08.04.2009 р. № 322.

 

 Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі