Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Скорочення строків перевірок, нові пільги з ПДВ та інші зміни до ПКУ

Редакція ПБО
Новини від 02.10.2012 р. № 5412-VI, 5406-VI

Скорочення строків перевірок, нові пільги з ПДВ та інші зміни до ПКУ

 

Основна частина нововведень, що встановлюються Законом України від 02.10.2012 р. № 5412-VI, буде цікавою доволі вузькому колу осіб: інвесторам (операторам) відповідно до угод про розподіл продукції та страховикам. Водночас його окремі норми зацікавлять усіх. Далі надамо стислу характеристику змін, що запроваджуються, тоді як їх більш докладний аналіз очікуйте в одному з найближчих номерів.

I. Адміністрування. З 14.11.2012 р. строк проведення документальних позапланових перевірок підприємців (виключно за підставами, передбаченими п.п. 78.1.7 ПКУ) скорочується до 3-х робочих днів. Водночас таке скорочення застосовується лише у разі, якщо підприємець (1) не використовує найману працю, а також (2) протягом двох останніх календарних років відповідає таким умовам: подав декларацію про відсутність доходів від госпдіяльності, не зареєстрований платником ПДВ, в органах ДПС відсутня інформація про використання ним найманої праці та про відкриті рахунки в банках/інших фінансових установах (п. 82.2 ПКУ).

II. Податок на прибуток. З 04.11.2012 р. до п.п. 153.3.2 ПКУ внесено доповнення, що повертає страховикам статус-кво в питанні сплати «дивідендного» авансового внеску, як це було до літніх змін до ПКУ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 55, с. 12). Отже, наразі страховики знову звільняються від його сплати.

Що стосується майбутніх змін, то з 01.01.2013 р. п. 138.9 ПКУ буде доповнено вказівкою на облік у складі інших прямих витрат кооперативних виплат фізособам — членам виробничого сільськогосподарського кооперативу, які не є підприємцями та беруть трудову участь у діяльності такого кооперативу. Такі виплати здійснюються за підсумками року та залежать від ступеня трудової (та будь-якої іншої) участі члена кооперативу, при цьому їх не можна визнати ані дивідендами, ані заробітною платою (п. 3 ст. 35 Закону про сільськогосподарську кооперацію).

Крім того, з 01.01.2013 р. у новій редакції буде викладено ст. 156 ПКУ, що регулює оподаткування страховиків. Відповідно до неї оподатковуватиметься дохід страховиків — за ставками 3 % та 0 % (при отриманні доходу внаслідок виконання договорів довгострокового страхування життя та недержавного пенсійного забезпечення).

III. ПДВ. Основна новина в частині ПДВ полягає в розширенні переліку операцій, звільнених від оподаткування, зокрема:

1) з 04.11.2012 р. — операціями зі створення, постачання, просування, реставрації та розповсюдження національного культурного продукту, у порядку, визначеному Кабміном
(п.п. 197.1.30 ПКУ), — при цьому до затвердження цього порядку пільга не застосовується;

2) з 01.01.2013 р. — імпортом та постачаннями на території України певних товарів/послуг (за переліком, затвердженим Кабміном) на період реалізації програм (проектів) за рахунок міжнародної технічної допомоги, що надається відповідно до ініціативи країн Великої вісімки «Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення» (п. 28 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

IV. ПДФО. У новій редакції п.п. 165.1.24 ПКУ конкретизовано випадки, коли дохід фізосіб від продажу сільгосппродукції не обкладається податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), та коли виникає оподатковуваний дохід. Якщо раніше порядок оподаткування доходів від продажу сільгосппродукції в окремих ситуаціях, що виникають на практиці, податківці роз’яснювали у своїх листах, то тепер «особливості» буде передбачено безпосередньо в ПКУ. Зокрема, з 01.01.2013 р. не оподатковуватиметься дохід від продажу сільгосппродукції, виробленої на земельних ділянках, наданих у розмірах, установлених ст. 121 Земельного кодексу України для ведення садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва незалежно від наявності у власника сільгосппродукції земельних часток (паїв), виділених у натурі (на місцевості), якщо він не використовує їх (здає в оренду або обслуговує).

Особливий порядок оподаткування передбачено для доходів від продажу власної продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 і 41 УКТ ЗЕД. Якщо дохід від продажу такої продукції не перевищує 100 розмірів мінзарплати, установленої на 1 січня звітного року, він не обкладається ПДФО. У разі надання фізичною особою довідки про самостійне вирощування продукції (видається в довільній формі сільською, селищною або міською радою), дохід, що перевищує 100 мінзарплат, оподатковується тільки в сумі перевищення. Без довідки дохід від продажу продукції тваринництва оподатковується повністю на загальних підставах.

У межах низки змін, що стосуються сільської кооперації, змінено п.п. 165.1.48 ПКУ, де перелічені звільнені від оподаткування доходи членів сільськогосподарського кооперативу.

V. Патенти. З 04.11.2012 р. доповнено перелік осіб, звільнених від придбання торгового патенту (п.п. 267.1.2 ПКУ): до них віднесено фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні, амбулаторії, амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, розташовані в сільській місцевості. Щоправда, таке звільнення допускається лише за дотримання певних умов (у сільській місцевості відсутні аптеки або їх структурні підрозділи тощо) та за переліком, затвердженим МОЗ.

VI. Оподаткування угод про розподіл продукції. Найбільш істотні зміни в цій частині внесено безпосередньо до розд. ХVIII ПКУ (причому вони набрали чинності вже з 04.11.2012 р.), зокрема доповнено перелік операцій, здійснення яких не призводить до виникнення податкових зобов’язань (безвідносно будь-яких податків/зборів), зроблено декілька важливих доповнень у частині податку на прибуток, ПДВ (уключаючи питання реєстрації, застосування нульової ставки при експорті та порядку відображення податкового кредиту при укладенні багатосторонньої угоди про розподіл продукції) тощо.

Одночасно з цим необхідно враховувати правки, які внесено й до законодавства, що регулює відносини при укладенні та виконанні угод про розподіл продукції, — Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання угод про розподіл продукції» від 02.10.2012 р. № 5406-VI. Він набрав чинності з  07.11.2012 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі