Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Дата у гр. 2 розд. I податкової накладної: крапки та інші розділові знаки не призводять до її недійсності

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Дата у гр. 2 розд. I податкової накладної: крапки та інші розділові знаки не призводять до її недійсності

 

В якому форматі заповнюється дата виникнення податкових зобов’язань у графі 2 розділу I податкової накладної: з крапками (іншими розділовими знаками) чи без, як приписано п. 3 Порядку № 1379? Чи є їх наявність/відсутність підставою для визнання податкової накладної недійсною?

(м. Харків)

 

Формат дати при заповненні графи 2 розділу I податкової накладної (дата виникнення зобов’язань з ПДВ) не регламентовано ані ПКУ, ані Порядком № 1379 — останнім визначено лише те, що в цій графі вказується дата виникнення податкових зобов’язань.

У свою чергу, що стосується п. 3 Порядку № 1379, то він установлює правила заповнення (зокрема, формат ДДММРРРР) виключно для дати виписки податкової накладної. При цьому, оскільки йдеться про різні реквізити податкової накладної, поширювати правила заповнення дати її виписки на формат дати виникнення зобов’язань з ПДВ неправомірно* (тим більше, що в частині дати виписки приписання подібного формату зумовлено, переважно, наявністю клітинок). Водночас для податківців цей факт не настільки очевидний: на їх думку (зауважимо, нічим не обґрунтовану), формат ДДММРРРР, установлений п. 3 Порядку № 1379, повинен застосовуватися при заповненні всіх дат у податковій накладній, уключаючи дату виникнення ПДВ-зобов’язань (див. «Вісник податкової служби України», 2012, № 17 —18, с. 49, Єдину базу податкових знань, розділ 130.21), про що ми свого часу вже попереджали читачів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 35, с. 10).

Утім, на щастя, ДПСУ в цьому питанні проявила гнучкість і потім доповнила свій висновок указівкою, що наявність у даті виникнення зобов’язань з ПДВ крапок (інших розділових знаків) не призводить до недійсності податкової накладної* (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). При цьому такий підхід відповідає положенням Узагальнюючої податкової консультації № 127 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 17, с. 9): зокрема про те, що порушенням заповнення податкової накладної може вважатися лише відсутність обов’язкових реквізитів або невідповідність даних податкової накладної умовам постачання. Від себе додамо, що актуальність подібного доповнення складно переоцінити (особливо враховуючи невизначеність думки податківців на місцях), оскільки деякі бухгалтерські програми проставляють у графі 2 розділу I крапки (інші розділові знаки) за умовчанням.

Таким чином, наприклад : якщо дата виникнення зобов’язань з ПДВ припадає на 09.11.2012 р., то у графі 2 розділу I податкової накладної її можна відобразити у такому вигляді: 09112012, 09.11.2012 або як варіант 09/11/2012. Водночас, щоб уникнути зайвих непорозумінь, при заповненні цього реквізиту краще все ж ураховувати вимоги ДПСУ (що відповідає варіанту 09112012).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

 

* Хоча, зауважимо, дати ці повинні збігатися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі