Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Якщо податкова накладна не зареєстрована, скарга подається з декларацією за період, в якому її складено

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо податкова накладна не зареєстрована, скарга подається з декларацією за період, в якому її складено

 

Постачальник 25 жовтня 2012 року видав нам податкову накладну, що підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Після закінчення 15 днів він її так і не зареєстрував. Чи можемо ми подати на нього заяву зі скаргою (додаток Д8) у періоді закінчення строку для реєстрації (листопад) чи її слід додати до декларації за жовтень (період складання)?

(м. Харків)

 

Як відомо, за датою виникнення податкових зобов’язань постачальник зобов’язаний видати покупцю податкову накладну та, якщо така накладна підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, зареєструвати її* не пізніше наступних 15 календарних днів (про реєстрацію див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 40, з урахуванням літніх змін, про які див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 55, с. 22). При цьому у загальному випадку покупець має право врахувати таку накладну в періоді її складання, у тому числі якщо її реєстрація відбувається в наступному місяці. У зв’язку з цим, якщо після закінчення граничних строків для реєстрації податкова накладна залишається не зареєстрованою, заяву зі скаргою** (додаток Д8) слід подавати разом з декларацією за місяць, в якому таку накладну складено (оскільки саме в цьому періоді формується податковий кредит), — у випадку, що розглядається, за жовтень. Аналогічних висновків сьогодні доходить і ДПСУ (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.22). Водночас, багато хто, мабуть, пам’ятає, що в минулому податківці допускали можливість подання скарги і з декларацією за період, в якому закінчувався граничний строк для реєстрації накладної. Незважаючи на це сьогодні керуватися цим роз’ясненням не можна, що зумовлено його скасуванням (з 01.07.2012 р.) та внесеними до п. 201.10 ПКУ змінами. Про заповнення скарги див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 13, с. 16.

Проте вище було наведено ідеальний варіант , який передбачає, що накладну було отримано покупцем своєчасно. Водночас на практиці таке трапляється не завжди — часто ці документи опиняються у розпорядженні покупців із запізненням. При цьому, якщо запізнілі податкові накладні відповідають вимогам (коректно заповнені та за необхідності зареєстровані), то їх може бути враховано в періоді отримання (див. Узагальнюючу податкову консультацію № 127 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 17, с. 9). У свою чергу, якщо вимоги до такої накладної порушено (наприклад, її не зареєстровано), виникає закономірне запитання: чи може покупець подати скаргу з декларацією за період, в якому її отримано? На щастя, сьогодні податківці відповідають на нього ствердно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 80, с. 43).

 

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

 

* Про проставляння постачальником відмітки в полі «Включено до ЄРПН» при видачі покупцю податкової накладної, що підлягає реєстрації, але ще не зареєстрованої, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 75, с. 43.

** При цьому, якщо платник подає декларацію в електронній формі, то в такій же формі повинна складатися і заява зі скаргою. У свою чергу, копії документів, що підтверджують факт сплати податку або отримання товарів/послуг, у такому разі подаються окремо — із супровідним листом у порядку для подання звітності в паперовій формі (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 80, с. 43).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі