Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Податкова накладна в електронній формі: реєстрація в Єдиному реєстрі обов’язкова?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податкова накладна в електронній формі: реєстрація в Єдиному реєстрі обов’язкова?

 

Чи повинна податкова накладна в електронній формі обов’язково реєструватися в Єдиному реєстрі податкових накладних? Чи тільки у випадку, якщо вона відповідає критеріям обов’язкової реєстрації з п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?

(м. Луганськ)

 

У результаті літніх метаморфоз п. 201.1 ПКУ було доповнено вказівкою на можливість складання податкової накладної в електронній формі (без необхідності її роздрукування). При цьому, як уже зазначалося (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 55, с. 22), для реалізації подібної можливості постачальник повинен дотримати три умови:

1) про отримання ЕЦП (про облік придбання ключа ЕЦП див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 85, с. 21);

2) про реєстрацію податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних — нагадуємо, що вона проводиться не пізніше 15 календарних днів, наступних за днем складання (див. про це «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 40, з урахуванням літніх змін, про які див. «Податки та бухгалтерський облік» № 55, с. 22);

3) про бажання покупця отримати накладну в електронній формі (при цьому ПКУ не уточнює, в якому вигляді покупець повинен його виявити, у зв’язку з чим очікуємо роз’яснення цього моменту від ДПСУ).

Основні запитання при цьому пов’язані з умовою про реєстрацію. На сьогодні до її розуміння сформувалися два протилежні підходи. Зокрема, з одного боку, у цій нормі зазначається виключно про дотримання умови про реєстрацію податкової накладної, тоді як здійснювати її слід лише за наявності підстав, перелічених у п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (сума ПДВ у накладній понад 10 тис. грн., постачання підакцизного та/або імпортного товару). На користь цього підходу свідчить і практика застосування п. 201.10 ПКУ: зокрема, цією нормою встановлено, що постачальник повинен видати податкову накладну покупцю та зареєструвати її — при цьому, незважаючи на уявну імперативність цієї вимоги, реєстрація здійснюється лише за наявності відповідних підстав.

У свою чергу, з іншого боку, склалася думка про обов’язкову реєстрацію податкових накладних в електронній формі — незалежно від наявності підстав, передбачених п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Основним аргументом на користь цього варіанта є окрема згадка в п. 201.1 ПКУ про реєстрацію.

Що стосується думки редакції, то нам ближче перший варіант (реєстрація накладної лише за наявності відповідних підстав), як найбільш аргументований та логічний. Водночас податківці сьогодні займають протилежну позицію (див. лист ДПС у м. Києві від 28.08.2012 р. № 5292/10106-408). При цьому, незважаючи на відсутність у контролерів переконливих аргументів, вважаємо, що в цьому випадку платнику найбільш оптимально погодитися з ними (в іншому разі свою позицію доведеться відстоювати в суді, причому передбачити думку останнього в цьому питанні досить складно). Підбиваючи підсумок у цьому питанні, варто зазначити: як відомо, у минулому сервер ДПСУ не пропускав податкові накладні, що не підпадають під критерії для обов’язкової реєстрації. Водночас за інформацією, що є в нас, сьогодні подібних проблем виникати не повинно — тобто такі накладні реєструються (що особливо актуально в контексті наведеної думки податківців).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі