Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Адреса постачальника/покупця в податковій накладній: обсяг відомостей та послідовність їх зазначення

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Адреса постачальника/покупця в податковій накладній: обсяг відомостей та послідовність їх зазначення

 

Які відомості має містити адреса постачальника/покупця в податковій накладній? Крім того, чи впливає на її дійсність порядок розташування складових адреси: індекс, місто, вулиця тощо?

(м. Харків)

 

Порядок відображення місцезнаходження постачальника/покупця в податковій накладній прописано в п. 4 Порядку № 1379, який у свою чергу посилається на вимоги ст. 45 ПКУ, а також ст. 29 і 93 ЦКУ. При цьому для юросіб ним має бути адреса, що міститься в Єдиному державному реєстрі, — у загальному випадку* саме вона повинна фігурувати в податковій накладній (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 35, с. 10; № 8, с. 12). Щодо фізосіб-підприємців, то для них місцезнаходженням, що вказується в податковій накладній, є місце проживання, де такого підприємця взято на облік як платника податків.

У процесі внесення адреси до податкової накладної необхідно приділяти увагу повноті та достовірності відомостей — насамперед, у частині місцезнаходження постачальника, оскільки п. 201.1 ПКУ зараховує цей реквізит до обов’язкових (на відміну від місцезнаходження покупця). При цьому нагадаємо, що повною інформацією про місцезнаходження ДПСУ визнає такий набір відомостей (зазначаючи їх, можна використовувати як повні, так і скорочені позначення — «вул.», «буд.» тощо):

1) вулиця;

2) № будинку;

3) № офісу;

4) місто (населений пункт);

5) район (якщо населений пункт не є районним центром**). У свою чергу, що стосується району в місті (якщо в ньому є районний поділ), то цю інформацію, як правило, відображати не потрібно. Разом із тим, якщо її внесено до Єдиного держреєстру, то в ідеалі ці відомості слід перенести і до накладної — водночас, відсутність такої вказівки, на нашу думку, не робить її недійсною (див. далі);

6) область (якщо населений пункт не є обласним центром): наприклад, якщо платник знаходиться в Ізюмі, то в податковій накладній доведеться вказати і область (якщо ж він розташований у Харкові, то подібна вказівка не потрібна);

7) поштовий індекс (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). У багатьох при цьому виникає запитання про дійсність податкової накладної за відсутності в ній цього реквізиту — на нашу думку, у такому разі накладна не втрачає свого статусу (див. далі), проте краще подібних похибок не допускати.

Як уже зазначалося, ці відомості повинні якнайточніше відповідати інформації з Єдиного держреєстру. В іншому разі платникам можуть загрожувати неприємні наслідки: зокрема, така невідповідність є потенційним ґрунтом для причіпок податківців. На наш же погляд, цей факт на дійсність податкової накладної не впливає — подібний недолік можна віднести до неістотних (головне при цьому, щоб податкова накладна дозволяла ідентифікувати контрагентів та містила достовірну інформацію про операцію, про що див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8, с. 5).

У свою чергу, що стосується послідовності розташування елементів адреси, то вона на коректність заповнення податкової накладної не впливає, що підтверджує і ДПСУ (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). Наприклад, не буде помилкою вказати спочатку індекс, а потім усі інші дані.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

 

* Винятком є період перереєстрації, у межах якого до початку дії нового Свідоцтва платник повинен використовувати відомості зі старого Свідоцтва.

** Наприклад, якщо платник розташований у Куп’янську (районний центр Куп’янського району Харківської області), то відображати район йому не потрібно. Якщо ж він знаходиться в селищі Піщаному цього ж району, то в накладній слід указати і район.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі