Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Як урахувати зміну торішнього коефіцієнта розподілу «вхідного» ПДВ?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як урахувати зміну торішнього коефіцієнта розподілу «вхідного» ПДВ?

 

Що необхідно зробити у випадку, якщо в результаті подання уточнюючих декларацій з ПДВ за минулий рік змінилася величина частки використання придбаних товарів/послуг, необоротних активів між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями, що застосовувалася в поточному році для розподілу «вхідного» ПДВ?

(м. Київ)

 

Правила пропорційного віднесення сум «вхідного» ПДВ до складу податкового кредиту в разі придбання товарів/послуг, необоротних активів для одночасного використання як у діяльності, що обкладається ПДВ, так і в такій, що цим податком не обкладається, установлено ст. 199 ПКУ.

Пунктом 199.1 цієї статті передбачено: якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в операціях, що обкладаються ПДВ, а частково — ні, до сум цього податку, які платник має право включити до податкового кредиту, уключається та частка сплаченого (нарахованого) ПДВ при їх придбанні або виготовленні, що відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях.

Згідно з п. 199.2 ПКУ частка використання (скорочено — ЧВ) товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у відсотках величина застосовується протягом поточного календарного року .

Як зазначається в п.п. 4.4 розд. V Порядку № 1492, розрахунок ЧВ (заповнення табл. 1 Додатка Д7) у загальному випадку здійснюється за обсягами постачання за попередній рік. Розрахована в такий спосіб величина ЧВ застосовується протягом поточного календарного року при розподілі податкового кредиту та заповнення ряд. 15.1 (кол. Б) декларації з ПДВ.

Крім того, необхідно пам’ятати і про перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, що передбачено абзацом першим п. 199.4 ПКУ. Такий перерахунок здійснюється в порядку та за формою згідно з табл. 2 Додатка Д7 , а його результати відображаються в податковій декларації за останній звітний (податковий) період року в ряд. 16.4, за допомогою якого відбувається коригування податкового кредиту, відображеного протягом року (див. пп. 199.4 і 199.5 ПКУ, а також п.п. 4.5 розд. V Порядку № 1492).

Таким чином, цілком імовірно, що виправлення в поточному році через уточнюючі декларації помилок, допущених при обчисленні ПДВ за минулий рік, спричинить, крім усього іншого, зміну величини ЧВ, розрахованої за торішніми обсягами постачання в декларації за останній звітний період минулого року. А це у свою чергу вплине, по-перше, на суму ПДВ, віднесену за весь минулий рік до складу податкового кредиту, і по-друге, на віднесення до податкового кредиту сум ПДВ у звітних періодах поточного року.

Отже, для повного усунення впливу вказаної помилки на правильність та достовірність ПДВ-звітності, додатково необхідно:

виправити розрахунок значення ЧВ у табл. 1 і 2 Додатка Д7 шляхом подання уточненого Додатка Д7 за останній звітний період минулого року разом з уточнюючою декларацією з ПДВ за цей же період, в якій виправити значення ряд. 16.4. Зауважимо, що «уточнюючий» Додаток Д7 має бути повністю заповнений правильно, тобто переписаний так, як нібито в ньому не було допущено помилки (про це зазначено у відповідній консультації, розміщеній у ЄБПЗ за кодом 130.25);

виправити ряд. 15.1 і 15.2 усіх декларацій з ПДВ за поточний рік до моменту виправлення помилки за допомогою заповнення уточнюючого розрахунку до кожної такої декларації;

сплатити відповідні штрафи та пеню в розмірах та в порядку, установлених ПКУ (докладно про це див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 64, с. 45), а також недоїмку з ПДВ у разі її утворення.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі