Теми статей
Обрати теми

ПДФО. Закупівля товару у підприємця: документи для необкладення доходу ПДФО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Закупівля товару у підприємця: документи для необкладення доходу ПДФО

 

Фізична особа — підприємець купує товар в іншої фізичної особи — підприємця.

Які документи повинен надати підприємець — продавець товару для необкладення виплаченого йому доходу ПДФО? Чи потрібно в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображати дохід, виплачений такому підприємцю за товар, і якщо так, то за яким кодом?

(м. Львів)

 

Для цілей розд. IV ПКУ фізична особа — підприємець, як самозайнята особа, є податковим агентом (п.п. 14.1.80 ПКУ). Відповідно підприємець зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність у порядку, передбаченому ПКУ.

Що стосується доходів, які виплачуються іншим підприємцям, то для них у розд. IV ПКУ передбачено спеціальні норми. Оскільки у запитанні не вказано, на якій системі працює контрагент-підприємець, розглянемо два можливі варіанти.

Робота з єдиноподатником. Згідно з п.п. 165.1.36 ПКУ до оподатковуваного доходу не включається дохід фізичної особи — підприємця, з якого сплачується єдиний податок відповідно до умов перебування на спрощеній системі оподаткування згідно з ПКУ.

Відповідно до пп. 293.2, 293.3, 293.4 ПКУ фізособи-єдиноподатники сплачують єдиний податок:

1) за «звичайними» ставками (1 — 10 % мінзарплати — перша група, 2 — 20 % мінзарплати — друга група, 3 % (у разі сплати ПДВ) та 5 % (якщо ПДВ уключено до складу єдиного податку) від доходу — третя група, 7 % (у разі сплати ПДВ) та 10 % (якщо ПДВ уключено до складу єдиного податку) — п’ята група);

2) за «підвищеною» ставкою (15 %) на доходи від видів діяльності, не зазначених у свідоцтві (крім єдиноподатників третьої і п’ятої груп), та заборонені доходи (у тому числі єдиноподатники третьої і п’ятої груп), на суму перевищення обсягу доходу, визначеного в пп. 1, 2, 3 і 5 п. 291.4 ПКУ, на дохід, отриманий при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж указаний у гл. 1 розд. XIV ПКУ.

Таким чином, підприємець-єдиноподатник з усіх доходів, отриманих від здійснених ним видів діяльності (у тому числі не вказаних у свідоцтві та заборонених), сплачує єдиний податок. Відповідальність за порушення правил провадження підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування покладається на самого підприємця.

Суб’єкти господарювання, які працюють з підприємцями, не зобов’язані контролювати дотримання підприємцями-єдиноподатниками вимог ПКУ. Водночас суб’єкт господарювання (у нашому випадку фізична особа — підприємець) повинен отримати від контрагента-підприємця, який працює на спрощеній системі оподаткування, документи, що підтверджують його статус.

До 01.07.2012 р. єдиноподатник повинен був підтвердити те, що він працює на спрощеній системі оподаткування. У зв’язку з цим до зазначеного моменту, щоб суб’єкт господарювання не обкладав ПДФО дохід єдиноподатника, останній повинен був надати копію свідоцтва про сплату єдиного податку. Крім того, податківці у своїх роз’ясненнях, розміщених у ЄБПЗ, указували на необхідність отримання від єдиноподатника копії виписки або витягу з Держреєстру.

З 01.07.2012 р. у зв’язку з унесенням змін до п. 177.8 ПКУ та скасуванням Додатка ОК (перелік доходів та витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом) зникла необхідність контрагентам-підприємцям підтверджувати систему оподаткування, на якій вони перебувають*. Якщо розглядати в цілому норми розд. IV ПКУ з урахуванням змін, унесених із зазначеної дати, можна зробити висновок, що фізичній особі — підприємцю для неутримання ПДФО з виплачуваних йому доходів достатньо надати документ, що підтверджує її статус суб’єкта підприємницької діяльності. Для єдиноподатника таким документом може бути або копія свідоцтва про сплату єдиного податку, або копія виписки чи витягу з Держреєстру. Водночас, ураховуючи консультації податківців, розміщені в ЄБПЗ, не виключено, що вони продовжуватимуть вимагати наявність двох документів: і копії виписки (витягу) з Держреєстру, і копії свідоцтва про сплату єдиного податку. Проте, на наш погляд, цілком достатньо одного із зазначених вище документів.

Що стосується єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), то в цій ситуації питання з його утриманням не виникає, оскільки дохід, що виплачується на підставі договору купівлі-продажу товару, не включається до бази справляння ЄСВ, визначеної ст. 7 Закону № 2464.**

Робота із загальносистемником. Якщо закупівля товару здійснюється в підприємця-загальносистемника, слід керуватися положеннями ст. 177 ПКУ. З 01.07.2012 р. згідно з п. 177.8 ПКУ при нарахуванні (виплаті) доходу підприємцю, який працює на загальній системі оподаткування, ПДФО не утримується за умови надання підприємцем копії документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності. Оскільки необхідності підтверджувати види діяльності вже немає, таким документом може бути або копія виписки, або копія витягу з Держреєстру.

ЄСВ, як уже зазначалося, з доходу підприємця, що виплачується за договором купівлі-продажу, не справляється.

Дохід, виплачений підприємцю (як єдиноподатнику, так і загальносистемнику), необхідно відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «157».

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

 

* Точно кажучи, такий обов’язок у законодавстві не було встановлено, однак без підтвердження статусу контрагента заповнити додаток ОК не можливо.

** Якщо згідно з цивільно-правовим договором підприємець виконує роботи (надає послуги), то для несправляння ЄСВ він повинен надати копію витягу з Держреєстру, в якому має бути вказано відповідний вид діяльності (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464). Звертаємо увагу: з 01.01.2013 г. згідно із Законом України від 02.10.2012 р. № 5410-VI до зазначеної норми Закону № 2464 буде внесено зміни (докладніше про це читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 91, с. 6).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі