Теми статей
Обрати теми

Трудові гарантії. Розрахунок відпускних: коригування зарплати розподіляємо за місяцями, на які вони припадають

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розрахунок відпускних: коригування зарплати розподіляємо за місяцями, на які вони припадають

 

Працівник працює на підприємстві з 6 лютого 2012 року. Оклад працівника становить 3000 грн., щомісячна премія — 30 % від окладу з урахуванням фактично відпрацьованого часу. При нарахуванні зарплати за лютий 2012 року помилково було нараховано премію в розмірі 900 грн. на повний оклад, а не на його частину за фактично відпрацьований час. Сума премії, яку потрібно було нарахувати, склала 771,43 грн. Помилку було виправлено в березні 2012 року: було сторновано надмірно нараховану суму 128,57 грн. У квітні 2012 року працівник хворів. При розрахунку лікарняних сторновану суму премії було враховано в березні 2012 року. З 17 вересня 2012 року працівнику надається щорічна основна відпустка тривалістю 14 календарних днів.

У березні — серпні 2012 року працівнику було нараховано виплати в сумі 23194,38 грн. (з урахуванням коригування, проведеного в березні 2012 року), у тому числі лікарняні в сумі 897,95 грн.

Як розрахувати суму відпускних? Як ураховується сума премії, сторнованої в березні 2012 року у зв’язку з помилкою, допущеною в лютому 2012 року?

(м. Харків)

 

Насамперед зауважимо, що ви правильно вчинили, коли врахували суму сторнованої премії у складі виплат за березень 2012 року при розрахунку лікарняних за квітень 2012 року. Згідно з роз’ясненнями фахівця Мінсоцполітики (див. консультацію в газеті «Оплата праці», 2011, № 21, с. 23), якщо в одному з місяців розрахункового періоду було проведено коригування суми заробітної плати (у більший чи в менший бік), то до розрахунку середньої зарплати необхідно включити зарплату цього місяця з урахуванням такого коригування. Це пояснюється тим, що відповідно до п. 9 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, при обчисленні середньої зарплати для визначення суми лікарняних ураховується сума оплати праці, з якої в розрахунковому періоді сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Інша справа з розрахунком відпускних. Нагадаємо, що розрахунок середньої заробітної плати для оплати періоду відпустки здійснюється відповідно до Порядку № 100.

У загальному випадку розрахунковим періодом є останні 12 місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки. Якщо, як у ситуації, що розглядається, працівник відпрацював менше року, то середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, в якому надається відпустка. У нашому випадку розрахунковим періодом є березень — серпень 2012 року.

Середньоденна заробітна плата для визначення суми відпускних розраховується шляхом ділення сумарного заробітку, нарахованого в розрахунковому періоді, на відповідну кількість календарних днів року або меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових та неробочих днів, установлених ст. 73 Кодексу законів про працю України).

Виплати, що включаються до розрахунку середньої зарплати, зазначені в п. 3 Порядку № 100, а виплати, що не беруть участі в розрахунку, — у п. 4 цього Порядку.

Суми виплат з тимчасової непрацездатності включаються до розрахунку середньої заробітної плати на підставі абзацу четвертого п. 3 Порядку № 100.

Згідно з роз’ясненнями Мінсоцполітики, наданими в листі від 09.12.2011 р. № 1105/13/81-11, Порядком № 100 передбачено, що тільки премії включаються до зарплати того місяця, на який вони припадають відповідно до розрахункової відомості, а всі інші виплати повинні враховуватися в тих місяцях, за які їх нараховано. Отже, при розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних:

— суми «перехідних» лікарняних та відпускних включаються до місяців, за які їх нараховано;

суми донарахованої або сторнованої зарплати відносяться до тих місяців, за які проводилося коригування (в яких було допущено помилку).

Сума відпускних розраховується шляхом множення середньоденної заробітної плати на кількість календарних днів відпустки.

Використовуючи дані, наведені у запитанні, розрахуємо належну працівнику суму відпускних.

Насамперед, необхідно визначити суму виплат, що беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати. До розрахунку включається основна зарплата та премії, нараховані за березень — серпень 2012 року. Сума лікарняних за квітень 2012 року бере участь у розрахунку в повній сумі. Що стосується суми сторнованої премії в розмірі 128,57 грн., то при розрахунку середньої зарплати вона не враховується, оскільки коригування здійснене у зв’язку з виявленням помилки, допущеної в лютому 2012 року. Отже, сума виплат, що беруть участь у розрахунку, дорівнює: 23194,38 грн. + 128,57 грн. = 23322,95 грн.

Кількість календарних днів без урахування святкових та неробочих днів у березні — серпні 2012 року — 176.

Розрахуємо середню заробітну плату: 23322,95 грн. : 176 к. дн. = 132,52 грн./к. дн.

Визначимо суму відпускних: 132,52 грн./к. дн. х 14 к. дн. = 1855,28 грн.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі