Теми статей
Обрати теми

Трудові гарантії. Компенсація за невикористані дні відпустки на дітей

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Компенсація за невикористані дні відпустки на дітей

 

Працівниця підприємства, яку прийнято на роботу на це підприємство в 1999 році, звільняється у зв’язку з переведенням на інше підприємство. На цьому підприємстві вона мала право на відпустку на дітей (як жінка, що має двох дітей віком до 15 років) з 2004 року дотепер, проте нею не користувалася. За який період підприємство зобов’язане нарахувати працівниці компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей? Чи можна на підставі її заяви перерахувати компенсацію за невикористані дні відпустки на дітей новому роботодавцю?

(м. Київ)

 

Нагадаємо, що додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, належить до соціальних відпусток (ст. 1821 КЗпП і ст. 19, 20 Закону про відпустки). Ця відпустка надається за календарний рік, а не за відпрацьований робочий рік. Її може бути використано працівником у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та дати народження дитини.

Додаткова відпустка на дітей надається понад тривалість щорічної основної та додаткових відпусток, установлених ст. 6, 7 і 8 Закону про відпустки, а також понад тривалість щорічних відпусток, установлених іншими законами та нормативно-правовими актами.

Якщо працівник, який має право на цю відпустку, з якихось причин не скористався цим правом за декілька попередніх років, він може використати цю відпустку пізніше. На це, зокрема, звертало увагу Мінпраці (сьогодні — Мінсоцполітики) у листі від 19.02.2010 р. № 48/13/116-10 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 29, с. 18), вказуючи, що строк давності, після якого втрачається право на додаткову відпустку на дітей, чинним законодавством не передбачено.

Зауважимо, що можливості заміни додаткової відпустки на дітей грошовою компенсацією, якщо працівник продовжує працювати на цьому підприємстві, чинним законодавством не передбачено*. Отримати компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей працівник має право тільки в разі звільнення (ст. 24 Закону про відпустки). У цьому випадку працівнику має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні додаткових відпусток на дітей за всі роки, коли він мав право на цю відпустку. При цьому роботодавцю слід урахувати, що тривалість невикористаних соціальних додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, повинна визначатися згідно з нормами законодавства, що діяли у той час. Для зручності наведемо в таблиці на с. 34 інформацію про тривалість додаткової відпустки на дітей у період з 1997 року і дотепер.

* Вийти з цієї ситуації можна так. Працівник, який має право на 24 календарні дні щорічної відпустки та на 10 календарних днів додаткової відпустки на дітей, може узяти 14 днів щорічної відпустки і 10 днів додаткової відпустки на дітей, а 10 днів щорічної відпустки замінити грошовою компенсацією.

Отже, якщо працівниця мала право на додаткову відпустку на дітей з 2004 року по 2012 рік уключно і таким правом жодного разу не скористалася, то при звільненні їй має бути нараховано компенсацію за 72 календарні дні (7 к. дн. х 6 років + 10 к. дн. х 3 роки) додаткових відпусток на дітей.

Розрахунок суми компенсації за невикористані дні додаткової відпустки на дітей проводиться згідно з Порядком № 100 виходячи із заробітку за останні 12 календарних місяців роботи.

Щодо можливості перерахування суми компенсації за невикористані дні додаткової відпустки на дітей новому роботодавцю працівника, якщо такий працівник звільняється у зв’язку з переведенням на інше підприємство, зазначимо таке. Стаття 24 Закону про відпустки дозволяє за бажанням працівника, який звільняється у зв’язку з переведенням на інше підприємство, перерахувати новому роботодавцю такого працівника грошову компенсацію тільки за невикористані ним дні щорічних відпусток. Оскільки, як уже зазначалося вище, додаткова відпустка на дітей є соціальною відпусткою і не належить до видів щорічної відпустки, то можливість перерахування компенсації за невикористані дні додаткової відпустки на дітей на рахунок іншого підприємства у працівника відсутня. Отже, компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей має бути виплачено працівнику в день звільнення.

 

Категорія осіб,
які мають право на додаткову відпустку на дітей

Рік, за який надається додаткова
відпустка на дітей

1997 — 2002*

2003**

2004 — 2009

2010 — 2012

Тривалість додаткової відпустки на дітей

Жінка, яка має двох і більше дітей віком до 15 років

5 календарних днів без урахування вихідних

7 (14 — за наявності декількох підстав) календарних днів без урахування святкових та неробочих днів

7 (14 — за наявності декількох підстав) календарних днів без урахування святкових та неробочих днів

10 (17 — за наявності декількох підстав) календарних днів без урахування святкових та неробочих днів

Жінка, яка має дитину-інваліда

Жінка, яка всиновила дитину

Особа, яка взяла дитину під опіку

Батько, який виховує дитину без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі)

Одинока мати***

Х

Х

Один із прийомних батьків ****

Х

Х

Х

* З 1997 року по 2002 рік додаткова відпустка на дітей надавалася за бажанням працівника.

** В обов’язковому порядку додаткова відпустка на дітей почала надаватися з 1 березня 2003 року.

*** З 2004 року правом на додаткову відпустку на дітей можуть скористатися одинокі матері.

**** З 2010 року відпустка на дітей почала надаватися одному з прийомних батьків.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі