Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Отримання оплати за діяльність, що не сумісна зі спрощенкою та здійснена до 01.01.2012 р., не призводить до зняття з єдиного податку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Отримання оплати за діяльність, що не сумісна зі спрощенкою та здійснена до 01.01.2012 р., не призводить до зняття з єдиного податку

 

У 2009 році підприємець-єдиноподатник надав юрособі-загальносистемнику послуги, що підтверджується актом. Водночас оплата за них надходить лише зараз, коли такий підприємець зареєструвався єдиноподатником 2 групи. Чи спричинює для нього отримання такої оплати ризик єдиноподаткової розреєстрації?

(м. Харків)

 

Це питання неодноразово розглядалося на сторінках видання. При цьому ми від початку наполягали на тому, що отримання оплати за здійснення забороненої діяльності, яка мала місце до переходу на нову спрощенку, не повинне призводити до єдиноподаткової розреєстрації (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 12, с. 35). Подібний висновок ґрунтується на тому, що ПКУ встановлює заборони виключно на здійснення певної діяльності, а не на отримання оплати за вже надані послуги (виконані роботи, відвантажені товари). На щастя, податківці це не заперечують (див. «Вісник податкової служби України», 2012, № 37, с. 31).

Одночасно з цим виникає питання про оподаткування таких сум. Річ у тім, що оплату отримано єдиноподатником від діяльності не дозволеної для групи 2, а тому поширювати на неї загальні правила не можна. У зв’язку з цим таку суму слід оподаткувати за підвищеною ставкою 15 % відповідно до п.п. 4 п. 293.4 ПКУ (див. «Вісник податкової служби України», 2012, № 37, с. 31). Що стосується її відображення в декларації, то виходячи з роз’яснень ДПСУ в Єдиній базі податкових знань (розділ 230.08), з цією метою слід використовувати рядок 10 (дохід, отриманий від здійснення діяльності, яка не дає права перебувати на єдиному податку). Крім того, разом із декларацією до податкової доведеться подати і пояснення із зазначенням мотивів заповнення цього рядка (п. 46.4 ПКУ) — інакше платнику може загрожувати єдиноподаткова розреєстрація. У свою чергу, цю суму обкладати ПДФО не потрібно, що випливає з п.п. 165.1.36 ПКУ.

На нашу думку, аналогічний підхід справедливий у тому числі для ситуації з переходом платника з однієї групи до іншої: наприклад, платник групи 3 або 5 надав послугу юрособі-загальносистемнику, а оплату за неї отримав лише після переходу до групи 2 (нагадуємо, що для такого переходу платник повинен не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу подати до податкової відповідну заяву, про що див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 55, с. 36).

 

 Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі