Теми статей
Обрати теми

Готівковий обіг. Сплата готівкою понад 10 тис. грн. через касу банку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплата готівкою понад 10 тис. грн. через касу банку

 

Чи настають негативні наслідки для підприємства в разі здійснення оплати за товар підзвітною особою через касу банку в сумі, що перевищує 10 тис. грн.?

(м. Київ)

 

Із спільного застосування п. 2.3 Положення № 637, яким передбачено обмеження за готівковими розрахунками між суб’єктами підприємницької діяльності, та п. 1 постанови № 32, що встановлює конкретну величину цього обмеження, випливає, що гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за однією або кількома платіжними документами не повинна перевищувати 10000 грн. Платежі понад установлену граничну суму проводяться виключно в безготівковій формі.

При цьому важливо розуміти, що зазначене 10-тисячне обмеження поширюється і на випадки, коли підприємство (підприємець) здійснює розрахунок з підприємством (підприємцем) — постачальником через касу банку. Річ у тім, що згідно з п. 2.5 Положення № 637 у ситуації, коли підприємства (підприємці) та фізичні особи здійснюють готівкові розрахунки без відкриття поточного рахунка шляхом унесення до банків готівки для подальшого її перерахування на рахунки інших підприємств (підприємців) або фізичних осіб, такі розрахунки для платників коштів є готівковими, а для одержувачів коштів — безготівковими. А це означає, що підприємству, яке вносить готівкові кошти до каси банку (іншої фінансової установи, що надає послуги з переказу грошей, або підприємства поштового зв’язку), необхідно пам’ятати, що сума переказу не може перевищувати 10000 грн.

Водночас у деяких консультаціях фахівців ДПСУ (див. розділ 07.17 ЄБПЗ) можна зустріти протилежний висновок, який зводиться до того, що обмеження в розмірі 10000 грн. поширюється на готівкові розрахунки, які здійснюються тільки в касі підприємства з відображенням таких операцій в касовій книзі. На думку авторів зазначених консультацій, якщо розрахунки здійснюються платниками податків шляхом унесення готівки до кас банку для подальшого її перерахування на розрахунковий рахунок іншого підприємства, то обмеження 10 тис. грн. при таких розрахунках братися до уваги не повинно.

Проте ми б не рекомендували керуватися такими висновками податківців, оскільки вони не відповідають вимогам Положення № 637. До того ж, думки про те, що 10-тисячне обмеження готівкових розрахунків одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) поширюється на готівкові розрахунки, які здійснюються як через їх каси, так і через каси банків, інших фінансових установ, що надають послуги з переказу грошей, та підприємств поштового зв’язку, дотримується і НБУ (див. п. 8 листа від 01.03.2005 р. № 11-111/680-1907).

На завершення зазначимо, що штрафні санкції за порушення 10-тисячного обмеження доволі значні. Так, у разі здійснення готівкових розрахунків понад установлену граничну суму кошти (у розмірі перевищення встановленої суми в 10000 грн.) розрахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня платника готівки одноразово в день здійснення такої операції, з наступним порівнянням отриманої розрахункової суми із затвердженим лімітом каси. При перевищенні встановленого ліміту залишку готівки в касі підприємству* — платнику готівки загрожує штраф у двократному розмірі суми виявленої понадлімітної готівки (абзац другий ст. 1 Указу № 436).

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

 

* Оскільки для приватних підприємців ліміт каси не встановлюється, то до них штрафні санкції за недотримання 10-тисячного обмеження для розрахунків готівкою незастосовні, що підтверджується листом НБУ від 30.11.2009 р. №11-110/5407-22151. Із цим згодні і податківці (див. консультацію в ЄБПЗ за кодом 07.19).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі