Теми статей
Обрати теми

Виплата дивідендів. Авансовий внесок при виплаті дивідендів єдиноподатниками

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Авансовий внесок при виплаті дивідендів єдиноподатниками

 

Чи повинен сплачувати авансовий внесок при виплаті дивідендів єдиноподатник? Якщо так, то чи може він урахувати сплачену суму у зменшення податкових зобов’язань звітного періоду з єдиного податку?

(м. Харків)

 

Пунктом 153.3 ПКУ передбачено, що емітент корпоративних прав — резидент, незалежно від того, є він платником податку на прибуток чи має пільги з його сплати, надані ПКУ, або у вигляді зниженої ставки податку на прибуток (крім страховиків*), у тому числі і платник єдиного податку, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), зобов’язаний нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток за загальною ставкою (у 2012 році — 21 % згідно з п. 10 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ), нарахованою на суму фактично виплачуваних дивідендів, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку.

Якщо дивіденди виплачуються в негрошовій формі , базою для нарахування авансового внеску буде вартість такої виплати, розрахована за звичайними цінами (абзац другий п.п. 153.3.2 ПКУ).

Авансовий внесок не сплачується незалежно від форми виплати дивідендів (грошова чи будь-яка інша), якщо дивіденди виплачуються:

1) фізособам;

2) у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих платником податку, за умови, що така виплата жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента;

3) інститутами спільного інвестування;

4) на користь власників корпоративних прав материнської компанії, які виплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. На суму «понадлімітних» дивідендів слід нарахувати та сплатити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток на загальних умовах;

5) управителем фонду операцій з нерухомістю при виплаті платежів власникам сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в результаті розподілу доходу фонду операцій з нерухомістю;

6) пільговиками, у розмірі пільгового прибутку.

Авансовий внесок уноситься до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів. Він є невід’ємною частиною податку на прибуток
(п.п. 153.3.8 ПКУ), у зв’язку з чим платнику податків дозволяється:

здійснити залік шляхом зменшення суми нарахованого податку на прибуток на суму авансового внеску, сплаченого при виплаті дивідендів (п.п. 153.3.3 ПКУ);

перенести різницю на майбутні податкові періоди у зменшення «майбутніх» податкових зобов’язань, якщо сума авансового внеску виявиться більшою та перевищить суму нарахованого податку на прибуток (п.п. 153.3.4 ПКУ).

Слід підкреслити, що вчиняти так, як передбачено пп. 153.3.3 — 153.3.4 ПКУ, дозволяється тільки платникам податку на прибуток. Тому, на відміну від таких платників, єдиноподатники не зможуть зарахувати суму сплаченого «дивідендного» авансового внеску в рахунок єдиного податку. Додаткове підтвердження цього висновку випливає з чинної форми Податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи, затвердженої наказом МФУ від 21.12.2011 р. № 1688, в якій немає рядка для відображення авансового внеску при виплаті дивідендів.

Що стосується звітності єдиноподатників з авансового внеску, то логічно було б подати декларацію з податку на прибуток із заповненими рядками 20 — 22 та супутнім Додатком АВ (за аналогією з поданням Додатка ПН при виплаті доходу нерезиденту). Проте замість цього податківці пропонують внески, сплачені юридичною особою — платником єдиного податку при виплаті дивідендів, показати в доповненні до «єдиноподаткової» декларації, яке згідно з п. 46.4 ПКУ складається в довільній формі та є невід’ємною частиною такої декларації (див. консультацію в ЄБПЗ за кодом 240.08).

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

 

* Згідно із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань оподаткування» від 02.10.2012 р. № 5412-VI (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 91, с. 3) з 04.11.2012 р. страховиків знову звільнено від сплати «дивідендного» авансового внеску.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі