Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування єдиного внеску

Редакція ПБО
Лист від 22.10.2012 р. № 21362/

Щодо нарахування єдиного внеску

Лист від 22.10.2012 р. № 21362/н-11

 

Пенсійний фонд України розглянув листа щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і повідомляє.

Відповідно до абзацу другого пункту 1 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону від 07.04.2011 р.) платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

Базою для нарахування єдиного внеску для зазначених платників відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Отже, на виплати, які нараховані померлому працівнику за період, який закінчується днем його смерті, єдиний внесок нараховується та сплачується на загальних підставах.

 

Директор департаменту надходження доходів
В. Литвиненко



коментар редакції

Компенсація за невикористану відпустку,
нарахована у зв’язку з розірванням трудового договору
 внаслідок смерті, обкладається ЄСВ

Лист, що коментується, є відповіддю на запитання, поставлене нашою редакцією фахівцям ПФУ, такого змісту: «Працівник підприємства раптово помер 03.09.2012 р. Свідоцтво про смерть працівника надано його дружиною 07.09.2012 р. На підставі копії свідоцтва про смерть видано наказ керівника підприємства про виключення з особового складу підприємства працівника, який помер, від 07.09.2012 р. При проведенні остаточного розрахунку працівнику нараховано заробітну плату за фактично відпрацьовані дні та компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Чи включається заробітна плата та компенсація за невикористану відпустку, нараховані у зв’язку з розірванням трудового договору з працівником унаслідок його смерті, до бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?»

Пояснимо, у зв’язку з чим виникло це запитання. Специфіка розірвання трудового договору з працівником у зв’язку зі смертю така, що оформлення припинення трудових відносин відбувається після фактичного їх припинення. Наказ (розпорядження) керівника підприємства про виключення з особового складу підприємства працівника, який помер, видається на підставі копії свідоцтва про смерть, в якому вказана дата смерті працівника. Датою припинення трудових відносин є дата смерті працівника, яка, як правило, не збігається з датою наказу. Остаточний розрахунок здійснюється на підставі наказу (розпорядження) про виключення працівника, який помер, з особового складу. Отже, фактично виплати буде нараховано працівнику вже після розірвання трудового договору.

Ураховуючи положення ч. 2 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, заробітна плата за фактично відпрацьовані дні місяця, в якому помер працівник, уключається до бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ). Компенсація за невикористану відпустку не є виплатою за відпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5), та у випадку, що розглядається, нараховується після розірвання трудового договору. Згідно з роз’ясненнями, наведеними в листі Пенсійного фонду від 03.03.2011 р. № 4149/05-10 (див. «Податки та бухгалтерський облік, 2011, № 45), компенсація за невикористану відпустку, нарахована після звільнення працівника, не включається до бази нарахування ЄСВ.

Ґрунтуючись на викладеному вище, заступник начальника юридичного управління — начальник відділу Пенсійного фонду України Ірина Нікулова зробила висновок про те, що компенсація за невикористану відпустку, нарахована працівнику, який помер, не обкладається ЄСВ, оскільки факт нарахування відбувається після розірвання трудового договору (див. консультацію в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 25). Проте заступник директора Департаменту — начальник відділу методології забезпечення платежів Департаменту надходження доходів Пенсійного фонду України Людмила Польовик у своїй консультації (див. «Вісник податкової служби України», 2012, № 31, с. 31) робить інший висновок: «на виплати, нараховані померлому працівникові, у тому числі і на суми компенсації за невикористану відпустку, за період, що закінчується днем його смерті, єдиний внесок нараховується та сплачується на загальних підставах».

На жаль, у листі, що коментується, Пенсійний фонд підтвердив фіскальну позицію: на виплати, нараховані працівнику, який помер, за період, що закінчується днем його смерті, ЄСВ нараховується та сплачується на загальних підставах. Оскільки окремо про компенсацію за не використані працівником, який помер, дні відпустки нічого не зазначено, можна вважати, що думка Пенсійного фонду щодо цього питання остаточно змінилася на гірше, тобто цю виплату потрібно обкладати ЄСВ.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі