Теми статей
Обрати теми

Перехідні правочини при переході на ЄП (зміні групи ЄП)

Редакція ПБО
Стаття

Перехідні правочини при переході на ЄП (зміні групи ЄП)

 

Тим, хто залишив загальну систему та став з IV кварталу 2012 року платником єдиного податку, або зважаючи на можливості, надані Законом № 4834 та Законом № 5083, вирішив змінити групу платників єдиного податку, пропонуємо розглянути низку ситуацій, що стосуються перехідних операцій, та питання, що виникають при «незавершених» правочинах.

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 5083 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення окремих податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

Закон про податок на прибуток — Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379.

Наказ № 1637 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 15.12.2011 р. № 1637.

 

У момент переходу із загальної системи оподаткування на спрощену діяльність найчастіше не припиняється, тому виконання деяких правочинів може розпочатися на загальній системі, а закінчується вже на спрощеній. Така ж ситуація виникає і при зміні групи та відповідно ставки у платника єдиного податку. У зв’язку з цим розглянемо деякі податкові наслідки таких перехідних операцій.

 

 

1. Перехідні правочини при переході на ЄП

 

Загальна система групи 1 — 3 або 5

Ситуація 1. Підприємець відвантажив товар (підписав акт виконаних робіт (послуг)) у III кварталі 2012 року, перебуваючи на загальній системі оподаткування. З IV кварталу 2012 року підприємець перейшов на спрощену систему оподаткування, і в листопаді 2012 року отримав оплату за раніше відвантажений товар (надані роботи (послуги)).

Доходи підприємці-загальносистемники враховують «за грошами», а отже, при відвантаженні товару (підписанні акта) у III кварталі 2012 року відображати їх не потрібно.

У IV кварталі 2012 року підприємець, який уже є платником єдиного податку, при отриманні оплати за товар (роботу, послугу) повинен відобразити дохід на підставі п.п. 1 п. 292.1 і п. 292.6 ПКУ. Такий дохід необхідно показати у графі 2 Книги обліку доходів (і витрат — для єдиноподатників групи 3 на ставці 3 % та групи 5 на ставці 7 %). Форми таких книг затверджено наказом № 1637. При цьому, якщо підприємець, перебуваючи на загальній системі, був платником ПДВ, то після переходу на сплату ЄП (без ПДВ) при отриманні оплати суму ПДВ, що міститься в ній, до доходів уключати не потрібно на підставі п.п. 7 п. 292.11 ПКУ.

Що стосується наслідків з ПДВ, то тут здебільшого все залежить від того, чи зареєстрований підприємець платником ПДВ на дату першої події, у нашому випадку — на момент відвантаження/підписання акта. Якщо так, то за датою відвантаження/підписання акта йому слід було скласти податкову накладну та нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. У свою чергу, друга подія на облікові наслідки з ПДВ не вплине, причому незалежно від того, чи залишиться підприємець у лавах платників ПДВ після переходу на ЄП.

Крім того, якщо підприємець — платник ПДВ перейде на сплату ЄП за ставкою 5 % (10 %) , то йому згідно з п. 184.7 ПКУ доведеться визнати умовне постачання товарів (у тому числі дебіторської заборгованості) та необоротних активів, за якими раніше було відображено податковий кредит.

Ситуація 2. Підприємець, перебуваючи на загальній системі оподаткування, у III кварталі 2012 року отримав передоплату. З IV кварталу 2012 року підприємець перейшов на спрощену систему оподаткування, і в листопаді 2012 року, відвантажив товар (із замовником підписав акт виконаних робіт, послуг).

У III кварталі 2012 року підприємець-загальносистемник при отриманні передоплати повинен визнати дохід та відобразити його у графі 3 Книги обліку доходів і витрат.

У IV кварталі 2012 року при відвантаженні товару (підписанні акта) в періоді перебування вже на спрощеній системі доходи підприємцю повторно відображати не потрібно. Це пов’язане з тим, що, по-перше, цю суму доходу вже було оподатковано, а по-друге, єдиноподатники при обліку доходів застосовують касовий метод.

Ситуація 3. Підприємець, перебуваючи на загальній системі оподаткування, у III кварталі 2012 року отримав товар (роботи, послуги). З IV кварталу 2012 року підприємець перейшов на спрощену систему оподаткування і в листопаді 2012 року здійснив їх оплату.

У III кварталі 2012 року підприємцю-загальносистемнику при отриманні товарів (робіт, послуг) збільшувати витрати ще не потрібно. Таке право в підприємця-загальносистемника виникає тільки за фактом оплати отриманого товару (послуги), але не раніше отримання доходу від їх продажу (надання).

У IV кварталі 2012 року, якщо підприємець перейшов на ЄП до групи 3 зі ставкою 3 % або групи 5 зі ставкою 7 % (є платникам ПДВ), то за датою перерахування оплати за товари (роботи, послуги) він повинен показати витрати у графі 2 розділу II Книги обліку доходів і витрат (хоча цей факт і не вплине на об’єкт обкладення ЄП).

Якщо ж підприємець перейшов на ЄП до групи 3 зі ставкою 5 % або групи 5 зі ставкою 10 % (не зареєстрований платником ПДВ) відображати витрати не потрібно — Книга обліку доходів не передбачена для цього.

Що стосується ПДВ, то якщо підприємець був його платником, то за датою першої події, у нашому випадку — за датою отримання товару (підписання акта), підприємець мав право відобразити податковий кредит, проте за умови, що таке придбання (ст. 198 ПКУ): (1) пов’язано зі здійсненням постачання, що обкладається ПДВ, у межах його господарської діяльності та (2) підтверджено податковою накладною, належно оформленою та за необхідністю зареєстрованою в ЄРПН. У подальшому, якщо здійснено перехід на ЄП без ПДВ (до групи 3 за ставкою 5 % або до групи 5 за ставкою 10 %), то підприємцю, який при отриманні таких товарів (послуг) відобразив податковий кредит, доведеться визнати їх умовне постачання (п. 184.7 ПКУ).

Ситуація 4. Підприємець, перебуваючи на загальній системі оподаткування, у III кварталі 2012 року здійснив передоплату за товари (роботи, послуги). З IV кварталу 2012 року підприємець перейшов на спрощену систему оподаткування, і в листопаді 2012 року отримав товари (підписав акти виконаних робіт, послуг).

Авансова оплата товарів, робіт, послуг підприємцем-загальносистемником у витратах не враховується та у Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат) не відображається. Водночас, зважаючи на те, що передоплачені товари (роботи, послуги) буде отримано вже після переходу на ЄП, відобразити їх вартість у витратах не вдасться.

Що стосується обліку ПДВ, то наслідки в цій частині визначаються в загальному порядку, наведеному в ситуації 3 (у попередньому випадку).

 

Загальна система (ПДВ) групи 4 (3 %) і 6 (7 %)

Ситуація 5. Підприємство в III кварталі 2012 року, перебуваючи на загальній системі, відвантажило товар (виконало роботи, надало послуги). З IV кварталу 2012 року підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування зі сплатою ПДВ і в листопаді 2012 року отримало оплату за раніше відвантажений товар.

У III кварталі 2012 року в момент відвантаження товару (підписання акта) підприємство-загальносистемник повинно за загальним правилом відобразити дохід (п. 137.1 ПКУ), а також витрати в частині собівартості (п. 138.4 ПКУ).

У IV кварталі 2012 року під час надходження оплати за товар/послугу повторно відображати доходи не потрібно, що прямо випливає з п.п. 6 п. 292.11 ПКУ.

Що стосується наслідків з ПДВ, то тут здебільшого все залежить від того, чи зареєстровано підприємство платником ПДВ на дату першої події. Якщо так, то за датою відвантаження/підписання акта йому слід скласти податкову накладну та нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. У свою чергу, друга подія на облікові наслідки з ПДВ не вплине, причому незалежно від того, чи залишиться підприємство в лавах платників ПДВ після переходу на ЄП.

Ситуація 6. Підприємство в III кварталі 2012 року, перебуваючи на загальній системі, відвантажило товар (за умовами договору перехід права власності на товар відбувається в момент оплати). З IV кварталу 2012 року підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування зі сплатою ПДВ та в листопаді 2012 року отримало оплату за раніше відвантажений товар.

Сторони договору мають право встановити момент переходу права власності на товар на свій розсуд, від чого безпосередньо залежить момент відображення доходів.

У III кварталі 2012 року в момент відвантаження товару підприємство-загальносистемник, зважаючи на відсутність переходу власності на товар, дохід не відображає.

Оскільки право власності на відвантажений товар буде передано покупцю вже після переходу на сплату ЄП (у нашому випадку, після повної оплати товару), то в IV кварталі 2012 року при отриманні оплати підприємство повинне відобразити дохід та обкласти його єдиним податком. Цей висновок зумовлено тим, що «звільняючий» п.п. 6 п. 292.11 ПКУ застосовується лише за умови, що вартість відвантаженого товару була включена до доходу під час перебування на загальній системі. У випадку, що розглядається, цього не відбувається — без переходу права власності на товар при його відвантаженні підприємство, перебуваючи на загальній системі, дохід не відображає.

У цьому випадку підприємство, перебуваючи в момент передачі права власності на товар уже на єдиному податку, не зможе відобразити витрати в частині собівартості такого товару.

Що стосується наслідків з ПДВ, то тут діє звичайне правило першої події: за датою відвантаження товару підприємство повинне скласти податкову накладну та нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. У свою чергу, друга подія на облікові наслідки з ПДВ не вплине, причому незалежно від того, чи залишиться підприємство в лавах платників ПДВ після переходу на ЄП.

 

Загальна система (ПДВ) групи 4 (5 %)

і 6 (10 %)

Ситуація 7. Підприємство в III кварталі 2012 року, перебуваючи на загальній системі, відвантажило товар (виконало роботи, надало послуги). З IV кварталу 2012 року підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування без сплати ПДВ (анулювавши ПДВ реєстрацію) та в листопаді 2012 року отримало оплату за раніше відвантажений товар.

У III кварталі 2012 року в момент відвантаження товару (підписання акта) підприємство-загальносистемник повинно за загальним правилом відобразити дохід (п. 137.1 ПКУ), а також витрати в частині собівартості (п. 138.4 ПКУ).

У IV кварталу 2012 року під час надходження оплати за товар/послугу повторно відображати доходи не потрібно, що прямо випливає з п.п. 6 п. 292.11 ПКУ. При цьому, якщо підприємство під час перебування на загальній системі знаходилось у лавах платників ПДВ, а перейшло на сплату ЄП без ПДВ (ставка 5 % (10 %)), то під час надходження оплати суму ПДВ, що міститься в ній, до доходів уключати також не потрібно.

Крім того, не забувайте: якщо підприємство переходить на сплату ЄП за ставкою 5 % (10 %), то йому згідно з п. 184.7 ПКУ потрібно визнати умовне постачання товарів (у тому числі дебіторської заборгованості) та необоротних активів, за якими раніше було відображено податковий кредит.

 

Загальна система (ПДВ) групи 4 (3 %) і 6 (7 %)

Ситуація 8. Підприємство в III кварталі 2012 року, перебуваючи на загальній системі, отримало передоплату за товар (роботи, послуги). З IV кварталу 2012 року підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування зі сплатою ПДВ та в листопаді 2012 року відвантажило товар (надало послуги, виконало роботи).

У III кварталі 2012 року підприємству-загальносистемнику, яке отримало аванс, відображати дохід не потрібно, що випливає з п.п. 136.1.1 ПКУ.

У IV кварталу 2012 року при подальшій реалізації (відвантаженні) товарів (робіт, послуг), перебуваючи вже на спрощеній системі, слід відобразити дохід (абзац четвертий п. 292.3 ПКУ). Ця норма діє з 01.07.2012 р., водночас ми і до появи цієї норми рекомендували відображати в такій ситуації доходи (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 12, с. 22). При цьому, імовірно, цей припис повною мірою стосується лише ситуації з передоплатою, отриманою з 01.04.2011 р. Якщо ж її отримано до вказаної дати та підприємство вже відобразило за нею дохід на підставі п. 11.3 Закону про податок на прибуток, то при відвантаженні товарів (виконанні робіт, наданні послуг) після переходу на спрощену систему оподаткування дохід, на наш погляд, відображати не потрібно (в іншому разі операція, що розглядається, буде оподаткована двічі).

При цьому, як установлено абзацом другим п. 292.6 ПКУ, такий дохід виникає за датою відвантаження передоплаченого товару (виконання робіт, надання послуг).

Водночас законодавець умовчав про те, чи потрібно в сумі доходу враховувати ПДВ. На нашу думку, такий дохід необхідно відображати без урахування ПДВ, обґрунтуванням чому можуть бути загальні норми (п.п. 1 п. 292.11 ПКУ).

Наслідки з ПДВ аналогічні ситуаціям 5 і 6.

Ситуація 9. Підприємство, перебуваючи на загальній системі оподаткування, у III кварталі 2012 року отримало товар (роботи, послуги). З IV кварталу 2012 року підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування, і в листопаді 2012 року здійснило їх оплату.

У III кварталі 2012 року отримання товарів підприємством-загальносистемником не впливає безпосередньо на облікові наслідки з податку на прибуток. Основне значення для обліку їх вартості в податкових витратах має період реалізації або використання таких товарів в іншій господарській діяльності. При цьому, якщо в такому періоді особа перебуває на ЄП, то про витрати не може бути й мови.

Що стосується робіт та послуг, то в цій частині для визначення податкових наслідків основне значення має момент продажу продукції, для виготовлення якої вони придбавалися, або ж момент підписання акта (для інших витрат). У решті оподаткування ідентичне тому, яке було наведено вище в контексті товарів.

У IV кварталі 2012 року момент оплати отриманих товарів (робіт, послуг), що припадає на період перебування на ЄП, на облікові наслідки не впливає. Водночас, якщо їх взагалі не буде оплачено, то їх вартість повинна потрапити до доходів як кредиторська заборгованість, за якою закінчився строк позовної давності (на дату списання такої заборгованості, п. 292.6 ПКУ).

Що стосується ПДВ, то якщо підприємство було його платником, отже, за датою першої події (у нашому випадку — за датою отримання товару (підписання акта)) підприємство має право відобразити податковий кредит, проте за умови, що таке придбання (ст. 198 ПКУ): (1) пов’язано зі здійсненням постачань, що обкладаються ПДВ, у межах його господарської діяльності та (2) підтверджено податковою накладною, належно оформленою та за необхідністю зареєстрованою в ЄРПН. У подальшому, якщо здійснюється перехід на ЄП без ПДВ (до групи 4 за ставкою 5 % або до групи 6 за ставкою 10 %), платнику податків, який при отриманні таких товарів (послуг) відобразив податковий кредит, доведеться визнати їх умовне постачання (п. 184.7 ПКУ).

Ситуація 10. Підприємство, перебуваючи на загальній системі оподаткування, у III кварталі 2012 року здійснило передоплату за товари (роботи, послуги). З IV кварталу 2012 року підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування, і в листопаді 2012 року товари було отримано (підписано акти виконаних робіт, послуг).

У період отримання товару підприємство вже буде єдиноподатником, у зв’язку з чим у цій ситуації на витрати розраховувати не доводиться. Те ж саме стосується і отримання робіт/послуг.

У свою чергу, ПДВ-наслідки повинні визначатися в загальному порядку, аналогічному тому, що було наведено в ситуації 9 (у попередньому випадку).

 

2. Перехідні правочини при зміні групи ЄП

 

Групи 1, 2, 3 (5 %) група 5 (10 %)

Ситуація 1. Підприємець-єдиноподатник — неплатник ПДВ у вересні 2012 року відвантажив товар на суму 5000 грн. З IV кварталу 2012 року підприємець перейшов до нової групи, на ставку без сплати ПДВ та в листопаді 2012 року отримав оплату за раніше відвантажений товар. Коли відображати дохід за цією операцією?

У III кварталі 2012 року при відвантаженні товару підприємцю збільшувати доходи не потрібно, тобто за фактом відвантаження дохід не виникає і відповідно у графі 2 Книги обліку доходів не враховується.

У IV кварталі 2012 року, працюючи вже в новій групі також без сплати ПДВ, підприємець може продовжувати вести стару Книгу обліку доходів, не реєструючи нову (п.п. 296.1.1 ПКУ). А отримавши від покупця оплату за відвантажений ще у вересні товар, підприємець повинен визнати дохід (п. 292.6 ПКУ) і того ж дня у графі 2 Книги обліку доходів указати суму доходів з урахуванням 5000 грн. Такий дохід оподатковуватиметься вже за новою ставкою (10 %).

 

Групи 1, 2, 3 (5 %) група 5 (7 %)

Ситуація 2. Єдиноподатник — неплатник ПДВ у III кварталі 2012 року відвантажив товар на суму 4000 грн. З IV кварталу 2012 року, перейшовши до нової групи та зареєструвавшись платником ПДВ, підприємець отримав оплату від покупця за відвантажений раніше товар. Як оподатковувати доходи від цієї операції та чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ?

У III кварталі 2012 року при відвантаженні товару підприємцю збільшувати доходи не потрібно, тобто за фактом відвантаження дохід не виникає і відповідно до графи 2 Книги обліку доходів не записується.

Причому зверніть увагу: до початку роботи в новій групі та вже на ПДВшній ставці, як того вимагає п.п. 296.1.2 ПКУ, підприємець повинен зареєструвати Книгу обліку доходів і витрат.

У IV кварталі 2012 року при отриманні оплати за товар після реєстрації єдиноподатника платником ПДВ податкові зобов’язання з ПДВ нараховувати не потрібно. Згідно з п. 187.1 ПКУ податкові зобов’язання виникають за першою з подій: або на дату отримання авансу, або на дату відвантаження чи підписання акта виконаних робіт. У цій ситуації перша подія — відвантаження товару — відбулася, коли єдиноподатник перебував у статусі неплатника ПДВ та відповідно не виписував покупцю податкову накладну. У свою чергу, друга подія на облікові наслідки з ПДВ не вплине, причому незалежно від того, що на дату такої події підприємець є платником ПДВ — виписувати податкову накладну та нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ підприємцю не потрібно.

Отримавши від покупця оплату, згідно з п. 292.6 ПКУ підприємець повинен визнати дохід. Тому того ж дня у Книзі обліку доходів і витрат у графі 2 слід указати суму з урахуванням 4000 грн.

 

Групи 2, 3 (5 %) група 5 (7 %)

Ситуація 3. Єдиноподатник — неплатник ПДВ у III кварталі 2012 року уклав договір на надання послуг на суму 14000 грн. При укладенні договору підприємець отримав від замовника аванс у сумі 8000 грн. З IV кварталу 2012 року підприємець перейшов до нової групи та зареєструвався платником ПДВ. У листопаді 2012 року між підприємцем та замовником було підписано акт наданих послуг та здійснено остаточний розрахунок — на рахунок підприємця надійшли 6000 грн., що залишилися. Як оподатковувати доходи від цієї операції та чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ?

У III кварталі 2012 року, отримавши від покупця передоплату за послуги, підприємець повинен, керуючись п.п. 1 п. 292.1 та п. 292.6 ПКУ, визнати дохід, і того ж дня у графі 2 Книги обліку доходів указати суму доходів з урахуванням 8000 грн.

Причому зверніть увагу: до початку роботи в новій групі та вже на ПДВшній ставці, як того вимагає п.п. 296.1.2 ПКУ, підприємець повинен зареєструвати Книгу обліку доходів і витрат.

У IV кварталі 2012 року при підписанні акта наданих послуг, перебуваючи вже платником ПДВ, податкові зобов’язання з ПДВ на отриману в III кварталі передоплату в розмірі 8000 грн. нараховувати не потрібно. Згідно з п. 187.1 ПКУ податкові зобов’язання виникають за першою з подій: або на дату отримання авансу, або на дату відвантаження чи підписання акта виконаних робіт. У цій ситуації перша подія — отримання авансу — відбулося коли єдиноподатник перебував у статусі неплатника ПДВ та відповідно не виписував покупцю податкову накладну. У свою чергу, друга подія на облікові наслідки з ПДВ (у частині авансу — 8000 грн.) не вплине, причому незалежно від того, що на дату такої події підприємство є платником ПДВ.

Облік частини оплати в 6000 грн., що залишилася за договором на надання послуг та надійшла в IV кварталі 2012 року вже після реєстрації платником ПДВ, залежатиме від дій підприємця:

1) якщо підприємець виходитиме з того, що передбачена договором ціна є остаточною, а зміни, що відбулися в його податковому статусі, не повинні відображатися на вже укладеному договорі, то під час надходження частини оплати в 6000 грн., що залишилися, підприємець повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ у сумі 1000 грн. та виписати замовнику податкову накладну. При цьому, керуючись п.п. 1 п. 292.1 та п. 292.6 ПКУ, підприємець повинен буде визнати дохід і того ж дня у графі 2 Книги обліку доходів і витрат указати суму доходів з урахуванням 5000 грн.

Проте вимушені попередити: такий послідовність дій не завжди задовольняє перевіряючих з податкового органу. Причина тому — п. 188.1 ПКУ, згідно з яким базою обкладення ПДВ є договірна вартість товарів або послуг (крім податку на додану вартість, тобто за вирахуванням ПДВ). Читаючи цю норму буквально, податківці доходять висновку, що нарахування ПДВ має відбутися «зверху», оскільки «ПДВ додається до ціни товарів або послуг» (див. ЄБПЗ у розділі 130.08). Як це буде зроблено — за рахунок покупця (чого без внесення змін до договору зробити не можна) або за рахунок власних коштів продавця — податкові органи не цікавить.

Тому платник податків, який нарахував ПДВ у розмірі 1000 грн. замість 1200 грн., ризикує, що під час перевірки податковий орган розцінить цей факт як недоплату та донарахує продавцю податкові зобов’язання з ПДВ;

2) якщо підприємець, не змінюючи умов договору та не бажаючи на прикладі попереднього варіанта спорити з контролюючими органами, вирішить нарахувати ПДВ «повністю» (тобто зверху
6000 грн. у розмірі 1200 грн.). Тоді зважаючи на це таке нарахування ПДВ супроводжуватиметься виписуванням двох податкових накладних:

— першої податкової накладної (із сумою ПДВ у розмірі 1000 грн. — виділеною з платежу в розмірі 6000 грн., що залишився, — що фактично доплачується покупцем); оригінал такої податкової накладної продавець видасть покупцю;

— другої податкової накладної (відповідно із сумою ПДВ у розмірі 200 грн., що донараховується «за рахунок продавця», та проставлянням у верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної типу причини «01»), обидва примірники якої продавець залишить у себе.

При цьому, керуючись п.п. 1 п. 292.1 і п. 292.6 ПКУ, підприємець повинен буде визнати дохід і того ж дня у графі 2 Книги обліку доходів і витрат указати суму доходів з урахуванням 5000 грн.;

3) якщо підприємець укладе із замовником додаткову угоду до договору, де врахує зміну свого податкового статусу (приклад такої додаткової угоди див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 73, с. 20). При цьому сторони мають право вибирати: «нова» ціна може як залишитися колишньою, просто вже включати суму ПДВ, так і збільшитися на суму податку.

Якщо додатковою угодою буде прийнято рішення залишити ціну колишньою, то це дасть повне право вважати, що вартість послуг, яка залишилася неоплаченою за цим договором, становить 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.).

У цьому випадку підприємець повинен буде нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ у розмірі 1000 грн. та виписати податкову накладну замовнику. При цьому, керуючись п.п. 1 п. 292.1 і п. 292.6 ПКУ, визнати дохід і того ж дня у графі 2 Книги обліку доходів і витрат указати суму доходів з урахуванням 5000 грн.

 

Група 3 (3 %) група 5 (10 %)

Ситуація 4. Підприємець-єдиноподатник — платник ПДВ у III кварталі 2012 року відвантажив покупцю товар на суму 6000 грн. З IV кварталу 2012 року, перейшовши до нової групи та залишивши лави платників ПДВ, підприємець отримав оплату від покупця за відвантажений раніше товар. У якій сумі слід відобразити дохід?

У III кварталі 2012 року за першою з подій — відвантаженням покупцю товару підприємець, перебуваючи платником ПДВ, повинен, керуючись п. 187.1 ПКУ, виписати податкову накладну та нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ у сумі 1000 грн.

Причому зверніть увагу: до початку роботи в новій групі та вже на ставці без ПДВ, як того вимагає п.п. 296.1.1 ПКУ, підприємець повинен зареєструвати Книгу обліку доходів.

У IV кварталі 2012 року, отримавши від покупця оплату, підприємець повинен визнати дохід (п. 292.6 ПКУ). Причому, керуючись п. 1 п. 292.11 ПКУ, дохід слід урахувати в сумі 5000 грн., тобто без урахування ПДВ, нарахованого за першою подією. Тому в графі 2 Книги обліку доходів слід указати суму з урахуванням 5000 грн.

 

Група 3 (3 %) група 5 (7 %)

Ситуація 5. Підприємець-єдиноподатник — платник ПДВ у вересні 2012 року отримав передоплату за товар у сумі 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). З IV кварталу 2012 року підприємець перейшов до нової групи, на ставку також зі сплатою ПДВ, та в листопаді 2012 року відвантажив товар, одночасно отримавши від покупця частину грошей, що залишилася за таким правочином, — 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400 грн.). Коли відображати дохід за цією операцією?

У III кварталі 2012 року, отримавши від покупця передоплату за товар, підприємець повинен:

— керуючись п. 187.1 ПКУ, виписати податкову накладну та нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ у сумі 1000 грн.;

— визнати дохід (п. 292.6 ПКУ) і того ж дня у графі 2 Книги обліку доходів і витрат указати суму доходів з урахуванням 5000 грн.

У IV кварталі 2012 року, працюючи вже в новій групі за ставкою зі сплатою ПДВ, підприємець може продовжувати вести стару Книгу обліку доходів і витрат, не реєструючи нову (п.п. 296.1.2 ПКУ). А відвантаживши покупцю товар та отримавши від нього частину грошей, що залишалася за таким правочином, підприємець повинен:

— керуючись п. 187.1 ПКУ виписати податкову накладну та нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ у сумі 400 грн.;

— визнати дохід (п. 292.6 ПКУ) і того ж дня у графі 2 Книги обліку доходів і витрат указати суму доходів з урахуванням 2000 грн. Такий дохід оподатковуватиметься вже за новою ставкою (7 %).

 

Група 4 (3 %) група 6 (7 %)

Ситуація 6. Підприємство-єдиноподатник — платник ПДВ у вересні 2012 року відвантажило товар на суму 12000 грн. З IV кварталу 2012 року підприємство перейшло до нової групи, на ставку зі сплатою ПДВ, та в листопаді 2012 року отримало оплату за раніше відвантажений товар. Коли і в якій сумі відображати дохід за цією операцією?

У III кварталі 2012 року за першою з подій — отриманням передоплати від покупця — підприємство, перебуваючи платником ПДВ, повинно, керуючись п. 187.1 ПКУ, виписати податкову накладну та нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ у сумі 2000 грн.

У IV кварталі 2012 року, отримавши від покупця оплату, підприємство має визнати дохід (п. 292.6 ПКУ) та, керуючись п. 1 п. 292.11 ПКУ, відобразити його в сумі 10000 грн., тобто без урахування ПДВ, нарахованого за першою подією.

 

Група 4 (3 %) група 6 (10 %)

Ситуація 7. Підприємство-єдиноподатник — платник ПДВ у III кварталі 2012 року відвантажило покупцю товар на суму 12000 грн. У IV кварталі 2012 року, перейшовши до нової групи та залишивши лави платників ПДВ, підприємство отримало оплату від покупця за відвантажений раніше товар.

У III кварталі 2012 року за першою з подій — відвантаженням покупцю товару — підприємство, перебуваючи платником ПДВ, повинно, керуючись п. 187.1 ПКУ, виписати податкову накладну та нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ у сумі 2000 грн.

У IV кварталі 2012 року, отримавши від покупця оплату, підприємство має визнати дохід (п. 292.6 ПКУ). Причому, керуючись п. 1 п. 292.11 ПКУ, дохід слід відобразити в сумі 10000 грн., тобто без урахування ПДВ, нарахованого за першою подією. І хоча на момент отримання доходу підприємство вже не є платником ПДВ, проте раніше, перебуваючи платником ПДВ, воно вже врахувало суму ПДВ у складі податкових зобов’язань.

 

Група 4 (5 %) група 6 (7 %)

Ситуація 8. Підприємство-єдиноподатник — неплатник ПДВ у III кварталі 2012 року отримало аванс за товар у сумі 5000 грн. У IV кварталі 2012 року, перейшовши вже до нової групи та перебуваючи платником ПДВ, воно відвантажило покупцю раніше передоплачений товар.

У III кварталі 2012 року, отримавши аванс від покупця, підприємство-єдиноподатник — неплатник ПДВ, керуючись п. 292.6 ПКУ, визнає дохід. До доходу потрапляє вся сума авансу (5000 грн.), що надійшла від покупця.

У IV кварталі 2012 року при відвантаженні раніше передоплаченого товару після реєстрації єдиноподатника платником ПДВ податкові зобов’язання з ПДВ нараховувати не потрібно. Згідно з п. 187.1 ПКУ податкові зобов’язання виникають за першою з подій: або на дату отримання авансу, або на дату відвантаження чи підписання акта виконаних робіт. У цій ситуації перша подія — отримання авансу — відбулася, коли єдиноподатник перебував у статусі неплатника ПДВ і відповідно не виписував покупцю податкову накладну. У свою чергу, друга подія на облікові наслідки з ПДВ не вплине, причому незалежно від того, що на дату такої події підприємство є платником ПДВ.

Ситуація 9. Підприємство-єдиноподатник — неплатник ПДВ у III кварталі 2012 року отримало товар на суму 6000 грн. У IV кварталі 2012 року, перейшовши до нової групи та зареєструвавшись платником ПДВ, підприємство розрахувалося з постачальником за поставлений товар. Чи може підприємство розраховувати на податковий кредит за такою операцією?

Розраховувати на податковий кредит підприємство не має права. Річ у тім, що, по-перше, на момент отримання товару підприємство не було платником ПДВ. А отже, постачальник, виписавши податкову накладну на постачання товару, згідно з п. 8 Порядку № 1379 обидва її примірники залишив у себе. По-друге, перебуваючи вже платником ПДВ на момент оплати поставленого товару, підприємство-єдиноподатник, що не має на руках податкової накладної за таким постачанням, не матиме права на податковий кредит згідно з п. 201.4 ПКУ. А за другою подією податковий кредит не відображають.

І це далеко не всі ситуації, які можливі на практиці, проте сподіваємося, що загальні принципи обліку перехідних операцій ви засвоїли.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі